25 / 04 / 2024

Ataköy Turizm Kompleksi'nin geliri dönüşüme gidecek!

Ataköy Turizm Kompleksi'nin geliri dönüşüme gidecek!

TOKİ ve DATİ Holding, 670 bin metrekarelik Ataköy turizm kompleksini satıyor. Gelirin yüzde 60’ı DATİ’ye yüzde 40’ı TOKİ’ye gidecek. 1 milyar doların üzerinde fiyat bekleniyor. TOKİ gelirini dönüşüme aktaracak



Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve DATİ Yatırım Holding, mülkiyetin bir kısmı TOKİ’de bulunan, üst kullanım hakkı DATİ’de bulunan yaklaşık 670 bin metrekarelik Ataköy Turizm Kompleksi için satış kararı aldı. Kompleksin satışıyla ilgili gelişmeleri paylaşmak için  TOKİ  İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Ali Seydi Karaoğlu, Dati Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Yürütme Kurulu Başkanı Gökhan Kıran ve Dati Holding Genel Müdürü Ulvi Suvarioğlu gazetecilerle bir araya geldi. TOKİ İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Karaoğlu, DATİ ile mutabakat sağladıkları konunun, arazi üzerindeki TOKİ’nin mülkiyet hakkı ile birlikte DATİ’nin kullanım hakkının, yani şirketin varlıklarının satılması olduğunu, ihaleyle isteklilerin burada hem mülkiyeti alacaklarını hem de holdingi devralmış olacaklarını söyledi.


49 yıllığına kiralandı

Karaoğlu, Ataköy kompleksinin 1986’da yap-işlet-devret modeliyle 49 yıl süreyle Ataköy Turizm İşletmesi’ne (ATİ) kiralandığını, 2004 sonu itibariyle Özelleştirme İdaresi tarafından ihaleyle Denizciler Ataköy Turizm ve İnşaat’a (DATİ) satıldığını hatırlattı.

Bugün DATİ tasarrufunda bulunan kompleksin 138 bin 467 metrekarelik kısmının çıplak mülkiyetinin TOKİ’ye ait olduğunu ve bu mülkiyetin üst hakkının gelecek 26 yıllık süreçte DATİ’de bulunduğunu söyleyen Karaoğlu şöyle konuştu:

“Bu arazi üzerindeki tesislerden TOKİ’nin aldığı yıllık kira bedeli ortalama 3 milyon lira. 1986’daki sözleşme koşulları bunu gerektiriyordu. Ama tabi ki Ataköy Kompleksi, üst hakkı DATİ’ye ait olan TOKİ’nin mülkiyetinden oluşmuyor. Bunun yanında Hazine’den kiralanan 144 bin metrekarelik arazi var. Yine DATİ’nin 10 bin 241 metrekarelik kendi mülkü var. Diğer taraftan 378 bin metrekare projeleri onaylanmış mega yat limanı var. Toplam kompleks yaklaşık 670 bin metrekare. Satışa konu edilen gayrimenkulün kullanım alanı 670 bin metrekare.”

Satış konusunda yaklaşık 1 yıldır çalışma yaptıklarını söyleyen Karaoğlu, ilerideki günlerde satışla ilgili bedel, parsel nitelikleri, metrekare, inşaat alanları, plan fonksiyonları konusunda detayları paylaşacaklarını söyledi.


2 ay içinde ilana çıkılıyor

2 ay içinde satış ilanına çıkılabileceğini kaydeden Karaoğlu, buranın bir bütün olarak satılmasında kamu yararı olduğuna inandıklarından dolayı satışı topyekün yaptıklarına işaret etti.

Kompleks içinde yapılması planlanan mega yat limanına değinen Karaoğlu, liman yapımı için yaklaşık 167 bin metrekarelik bir alana yapılacak dolgunun herhangi bir risk barındırmadığını belirterek, “1986’da ne varsa aynısı var. Sadece üzerindeki yatırımlar yapıldı, ilave projeler onaylandı, imar projeleri kesinleştirildi” diye konuştu.




‘Bu Yılı 60 milyon $ ciro ile kapatırız’

Dati Holding Genel Müdürü Ulvi Süvarioğlu bu tür bölgelerde ve hizmet alanlarında ekonomi kötüye gitse dahi sadece kârdan bir kayıp olduğunu belirtti. 2005’te satın aldıklarında Özelleştirme İdaresi’nin yönetiminde olan 3 şirketin yaklaşık 800 bin dolar faaliyet kârı bulunduğunu ama bugün itibariyle bekledikleri faiz ve vergi öncesi kârın (FAVÖK) 32 milyon dolar olduğunu belirten Süvarioğlu, bu yılı 60-62 milyon dolar ciro ile kapatacaklarını kaydetti.


‘Sektörden çıkma kararı aldık’

DATİ Yatırım Holding İcra Kurulu Başkanı Gökhan Kıran, “Yaklaşık 60 ortaklı Dati Holding, denizcilik firmalarının Ataköy özelleştirmesi için kurulmuş bir holding. Denizciliğin kötü günleri için yapılmış bir yatırımdı fakat4 yıldır kötü günler yaşıyoruz. Dolayısıyla DATİ artık burada sektörden çıkma kararı aldı” dedi.

Kompleks üzerinde DATİ’nin yüzde 60, TOKİ’nin de yüzde 40 değer sahibi olduğunu ifade eden Kıran, “2005’te peşin paraya 200 milyon dolara aldık, yaklaşık 200 milyon dolar da yatırım yaptık. Devam etseydik 600 milyon dolar daha yatıracaktık” diye konuştu. Kıran,  İstedikleri değeri bulamadıkları takdirde satış yapmayacaklarını belirtti.

Milliyet


Geri Dön