25 / 04 / 2024

Ataşehir baştan aşağı değişecek!

Ataşehir baştan aşağı değişecek!

Uydukent projesi Ataşehir, ilçe olup dört komşusunun çarpık yapılaşma sorunu olan bölgelerini sınırları içine alınca çehresi değişti



Emlak Bankası'nın uydukent projesi olarak 1989'da planladığı Ataşehir, Kadıköy sınırlarından taştı ve Mart 2009'da İstanbul'un yeni ilçelerinden birine adını vererek 120 bin konut, 360 bin nüfusa ulaştı. Bu gelişmeyle, planlı yapılaşmasıyla beyaz yakalıları çeken uydukent markası, komşu ilçelerin çarpık ve kaçak yapıları yoğun olan bölgelerine de kucak açmış oldu. Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Ataşehir'in dört ilçenin de kenar mahallelerinin oluşturduğu bir yer haline gelmesini, bir dezavantaj olarak kabul ediyor. Ancak bu konuda çalışmalara başlamış. İlgezdi, ilçenin belli bir merkezi, kültür merkezleri, cadde ve meydanları bulunmadığını ifade ederek, “Bunları yapmak da bizim görevimiz” diyor.

MESLEK ODALARI DA GÖRÜŞ BİLDİRECEK

Başkan İlgezdi, Ataşehir'in nazım imar planlarını İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) izin alarak kendilerinin yapmak istediklerini belirterek, şöyle devam ediyor: “Ataşehir'in tamamını yeniden planlamayı düşünüyoruz. Bunu Büyükşehir'le birlikte yapmak zorundayız. Hazırlanan 1/25.000 ölçekteki planlara uygun 1/5.000 ve 1/1.000'lik planları yapmak üzere görüşmelere başladık. 1/5.000 nazım imar planlarını yapma İBB'nin görevleri arasında. İzin verirlerse bu planları da 1/25.000'liklere uygun olarak biz yapmaya talibiz. Bu planlar sadece yerleşim alanları gösteren bir plan çalışması olmayacak. Eğitimden başlayarak, halkın sosyal ekonomik yapısı incelenerek, istemlerinin teknik altyapı ile planlara aktarılması şeklinde ve sosyal boyutlu olacak. Bu strarejik kent planlaması ile geleceğin çağdaş Ataşehir'i yaratılacak. Proje ortakları arasında halk temsilcileri, sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve gerekirse diğer kamu kuruluşları olacak.”
Ataşehir'in Atatürk bölgesi ve henüz tapu-imar sorunlarının devam ettiği diğer mahalleler olarak ikiye ayıran İlgezdi, sorunlu yerlerde imar problemleri çözümlendiğinde ilçenin daha cazip hale geleceğini belirtiyor. İlgezdi, “İmar yapılanmasında ‘yerinde dönüşümü' öngörüyoruz. İlçeyi arsa sahipleriyle yeniden kuracağız. Tabii bunu yaparken yıllardır hiçbir hizmet götürülmemiş ev ve arsa sahiplerinin görüşleri alınacak. Bu insanlarımız bu prestijli planların yaratacağı rantın da sahibi olacak” diyor.
 
FB'nin projesi ve Finans Merkezi ulaşımı zorlar
 
Kentsel yenileme alanlarında gerçekleştirilecek planlarla yeterli sosyal donatı alanına (yeşil alan, sağlık-kültür-gençlik merkezleri, spor alanları, huzurevleri, ibadet yerleri) sahip bir Ataşehir oluşacağını ifade eden Battal İlgezdi, “Yeni oluşacak alanlardaki bir daire fiyatı, bugünkü 3-4 dairenin bedeline eş değer olacak” yorumunu yapıyor. İçinde sanayinin olmadığı, kirliliğin minimum olduğu, ağırlıklı konut alanından oluşacak plan, alışveriş merkezleri de öngörüyor. İlgezdi, 1/25.000'lik planlarda E-5 ten geçen metroya dikey iki metro daha planlandığını belirterek, “Bu, trafik sorununa büyük çözüm getirecektir. Bizim çabamız toplu taşım araçlarının devreye sokulması için olacaktır” diyor. İlgezdi, Fenerbahçe'nin spor salonu projesi ve Finans Merkezi projelerinin İBB'de onaylandığını, ulaşım ağı yapılmazsa büyük trafik sorunları çıkacağını kaydediyor.
 
Bankaların sıkı güvenliği ev sahiplerini kaçırabilir
 
İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa, Ataşehir'de konut fiyatlarının 3-4 yıl öncesine göre daha düşük olduğunu belirtiyor ve birkaç yıl sonra yeniden yükselişe geçmesinin beklendiğini söylüyor. Bölgenin, özellikle Kayışdağı tarafında kalan kısmının yatırım açısından cazip olduğunu dile getiren Aşa, Batı Ataşehir'de ise fiyatların hala yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Finans Merkezi projesinin Ataşehir'de hayata geçmesi halinde, bunun konut fiyatlarını artırıcı bir etkiden ziyade, ev sahiplerini kaçıran bir durum da yaratabileceği dile getiren Aşa, şöyle devam ediyor: “Bunun anlamı sıkı güvenlik önlemleri, kimi zaman protokol ve mutlaka yoğun trafik demek. Oysa Ataşehir bir konut bölgesi. Burada yaşayan insanlar kaçıp gitmek isteyebilirler. Bunun dışında ulaşım ve düzenli gelişim açısından Ataşehir yatırıma uygun bir potansiyel taşıyor.”
 

350 bin TL'nin üstünde fiyata ev satmak zorlaştı
 
Ataşehir Turyap Ofisi temsilcisi Mustafa Sağdıç da son 1.5 yılda bölgedeki konut fiyatlarının talep doygunluğu nedeniyle düşüşe geçtiğini ifade ediyor. 15 yıldır Ataşehir'de faaliyet gösterdiklerini belirten Sağdıç, satış hızının bu doyum nedeniyle yavaşladığını kaydediyor. Sağdıç, “Fiyatı 350 bin TL'nin üzerindeki konutlar artık çok zor satılıyor. Kira ile yatırımın geri dönüş süresi ise 20 yıla çıktı. Yeni konutlarda fiyatların biraz pahalı olması bunda etken. Fakat Ataşehir her zaman popülaritesini koruyacaktır. Çok özellikli, çok özel projeler olmadıkça ben yüksek primler elde edilmesini beklemiyorum” diyor. 
 
Avantajlar
 
-Altyapısı sağlam.
-TEM ve E5'e, Kadıköy merkezine yakın.
-Metro projesi planlanıyor.
-Kiracı bulma süresi kısa.
-Fiyatların belli bir limitin altına düşmesi beklenmiyor.
 
Dezavantajlar
 
-Yeni projelerle trafiğin yoğunlaşması muhtemel.
-Kiralar düşük olduğundan konut fiyatını amorti etme süresi uzun.
-Sosyal donatı alanları zengin değil.
-Özellikle yeni projelerde konut fiyatları yüksek kalabiliyor.
-Çarpık yapılaşma olan bölgeler yeni plana ihtiyaç duyuyor. 

Menekşe Ataselim/Gazete Habertürk


Geri Dön