26 / 04 / 2024

Atatürk Olimpiyat Stadı maçlarda kira rekortmeni!

Atatürk Olimpiyat Stadı maçlarda kira rekortmeni!

Konser, maç, özel organizasyon ve reklamlar için talep edilen futbol statlarında kiralar, 550 liradan başlayıp, 100 bin dolara kadar çıkıyor



Statlar arasında Ali Sami Yen ve Atatürk Olimpiyat kira gelirlerinde rekor kırıyor. Daha çok konserler için tercih edilen Ali Sami Yen'de bir gece için ödenen para 50 bin dolarla 100 bin dolar arasında değişiyor. Yılda 25 maçın oynandığı Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda en düşük kira ise 30 bin TL.

Türkiye'de bir çok stadyum konser ve futbol maçları için kulüpler ve şirketler tarafından kiralanıyor. Konser kiralarının en yüksek olduğu stat Ali Sami Yen olurken, Kayseri Kadir Has Stadyumu da Anadolu'nun en pahalı stadlarından biri olarak öne çıkıyor. Her stadın kendine göre kiralama kuralları ve de fiyatı mevcut. Kira fiyatları konser ve futbol maçı için ayrı ayrı düzenleniyor. Statlarda konser vermenin bedeli 7 bin 700 TL'den başlayıp, 100 bin dolara kadar çıkabiliyor. Futbol maçları için bu fiyatlar 550 TL ile 50 bin TL arasında değişiyor.

Kiralamalar sadece konser, maç, özel organizasyonlar için yapılmıyor. Başka etkinlikler ve reklam filmi çekimlerinde de stadyumlar kullanılmak isteniyor. Yılda 1 milyon TL'ye yakın gelir elde edilen Atatürk Olimpiyat Stadı'nda, bu gelirin önemli bir bölümü maçlardan elde ediliyor. Her sezon yaklaşık 25 maç oynanan stadda, çeşitli futbol kulüpleri ve yabancı milli takımların antrenman istekleri ise stadyumun yanındaki saha da karşılanıyor. Maç için kira bedeli de 30 bin TL'den başlıyor.

Fiyatlar değişiyor

Fiyatlar da, stadın kullanım amacına göre değişebiliyor. Gündüz maçları için 30 bin lira istenen bir stadda, bu rakam gece 40 bin liraya çıkabiliyor. Süper Lig maçları için 1100 lira istenen bir başka stadyumda, gece konserleri için 14 bin bin lira isteniyor. Daha çok konserler için tercih edilen Ali Sami Yen'de bir gece için ödenen para 50 bin dolarla 100 bin dolar arasında değişiyor. Yılda 25 maçın oynandığı Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda en düşük kira ise 30 bin TL.

Her stadın kuralı var

Ancak, parayı verip her stadı kiralamak mümkün değil. Fenerbahçe, Şükrü Saracoğlu'nda organizasyonlara izin vermiyor. Beşiktaş İnönü Stadyumu ise, sadece konser ve özel organizasyonlar için kapılarını açıyor. Bursa Atatürk Stadyumu da konser veya başka bir organizasyon için kiralanmıyor.

Milan-Liverpool maçı için 1.5 milyon dolar ödendi

Yılda en az 1 milyon TL kazanan Atatürk Olimpiyat Stadı'nda, gelir rekoru 2004-2005 sezonu Şampiyonlar Ligi finalinin oynandığı yıl kırıldı. O yıl finale ev sahipliği yapan stadyum, yaklaşık 3 milyon TL gelir elde etti. Milan-Liverpool'un karşı karşıya geldiği maçta, stad UEFA'ya 1 milyon 500 bin dolara kiralandı. İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu Direktörü Yalçın Aksoy, bu sezon 1.5 milyon TL'lik bir gelir elde edildiğini belirtirken, “Yılda yaklaşık 25 maç oynanıyor. Stadyumun geliri çok iyi” dedi.

Anadolu'nun en pahalı stadyumu

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan Kayseri Kadir Has Stadyumu'nun Süper Lig maçları için kira bedeli 1100 TL, Bank Asya 1'inci Ligi için ise 550 TL. Ayrıca stadyumda konserler için de ayrı bir fiyat tarifesi bulunuyor. Gündüz konseri için 7 bin 700 TL, gece konseri için de 14 bin 300 TL kira ödeniyor.

Saracoğlu'nun çimine kıyamıyorlar

Kadıköy Şükrü Saracoğlu stadyumunda sadece Fenerbahçe'nin maçları için kapıları açtıklarını söyleyen Fenerbahçe Asbaşkanı Murat Özaydınlı, “Çimi koruyabilmek için bu organizasyonlara izen vermiyoruz. Zemin bizim için çok önemli” dedi.

Ali Sami Yen kirasını konserlerde 2'ye katlıyor

Ali Sami Yen Stadyumu'nun kira fiyatları ise 25 bin TL ile 100 bin dolar arasında değişiyor. Statta futbol maçlarının fiyatları 25 bin TL'den başlayıp 50 bin TL'ye kadar çıkıyor. Konserlerde ise bu fiyat 50 bin dolar ile 100 bin dolar arasında değişiyor.
Ceyhun Kuburlu/Hürriyet


Geri Dön