24 / 04 / 2024

Atina borcu için varlık satmayı planlıyor

Atina borcu için varlık satmayı planlıyor

Yunanistan, kumarhanelerinin de bulunduğu varlıklarını nakde çevirmeyi planlıyor



The Wall Street Journal'da (WSJ) yer alan ve yetkililerden görüş alınarak yayımlanan bir haberde, Atina yönetiminin borç yükünü azaltmak için çeşitli varlıklarını satışa çıkaracağına dikkat çekildi.  

Habere göre Yunanistan'ın satmayı planladığı varlıklar arasında jumbo tipi yolcu uçakları, bankalarda yer alan hisseler ve bir de ünlü bir kumarhane bulunuyor.

Atina hükümeti tarafından alındığı belirtilen bu kararın, yakın dönemde bazı Alman politikacıların Yunanistan'ın bütçe açığını kapatması için yerleşim bulunmayan adalarını satma önerisi getirmesinden sonra geldiği için dikkat çekiyor. 

Başbakan Yorgo Papandreu, Alman politikacıların bu önerisine sert tepki göstermişti. Sosyalist Parti'nin lideri Papandreu, "Bütçe açığı ile baş etmenin adaları satmaktan çok daha yaratıcı ve etkin yolları var" demişti.    

MİKTAR KÜÇÜK ETKİ BÜYÜK
WSJ, Atina'nın bir banka, bahis şirketi ve ulusal telekomünikasyon şirketindeki paylarını sattığı takdirde, gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 1'ine denk gelecek şekilde, yaklaşık 2.5 milyar euro gelir elde edeceğini belirtti.

Gazete, ülkenin borcunun 250 milyar dolarlık gayri safi yurtiçi hasılasını (GSYİH) geçtiği bu dönemde, elde edilecek gelirin çok düşük olduğunu ancak yine de Yunanistan'ın kamu finansmanını düzeltme konusundaki ciddiyetini göstermesi açısından önemli bir gelişme olacağına dikkat çekti.

Yunanistan'ın bu şirketlerin dışında, aralarında şehir suyu dağıtımı yapan bir kuruluşun, sektöründe lider olan bir petrol rafinerisinin ve bazı kumarhanelerin de bulunduğu 15 işletmedeki payını satmayı planladığı da belirtiliyor.

Bunun yanı sıra Maliye Bakanlığı'nın, bir dönem borç kriz yaşayan ve daha sonra özelleştirilen Olympic Airlines döneminden kalan bazı Airbus A340 tipi yolcu uçaklarını satma niyetinde olduğu konuşuluyor. 

Yunanistan'ın toplamda yaklaşık 300 milyar euro düzeyinde ülke borcu bulunurken, bu yıl ödemesi gereken tutar, 53.2 milyar euroya denk geliyor.
Hürriyet


Geri Dön