19 / 04 / 2024

Atina Cami'nin inşaat ihalesi sonuçlandı!

Atina Cami'nin inşaat ihalesi sonuçlandı!

Atina'ya cami inşaatı için açılan 5. ihalede, Yunanistan'ın en büyük 4 inşaat şirketinden oluşan konsorsiyuma verildi. Atina Cami'nin 2014 yılının Nisan ayında ibadete açılması planlanıyor..



Yunanistan Bayındırlık Bakanlığı Genel Sekreteri Stavros Simopulos, dün ibadete açık camisi bulunmayan tek Avrupa başkenti olan Atina'ya cami inşaatı için beşinci kez açılan ihalede olumlu sonuç alındığını duyurdu. Atina'da cami için alınan hükümet ve parlamento kararlarına rağmen 7 yıldan beri bir türlü hayata geçirilemeyen proje, 946 bin euro düzeyindeki bütçe ile ülkenin önde gelen 4 inşaat şirketi TERNA, AKTOR, J&P AVAX ve INTRAKAT'ın oluşturduğu konsorsiyum tarafından üstlenildi. Atina'nın merkezinde Deniz Kuvvetleri'nin eski bir üssüne ait 42 dönümlük arazinin tahsisiyle başlanacak inşaatın 2014'ün Nisan ayına kadar tamamlanması ve resmi rakamlara göre Atina'da yaşayan 30 bin kadar Müslüman'ın ibadetine açılması bekleniyor. Atina'da yaşayan Müslüman cemaati başkanı Pakistanlı Naim Elgadur, "Allah'a şükür ihale bu kez olumlu sonuçlandı. Önceki ihalelerin sonuçsuz kalması bizleri hayal kırıklığına uğratmıştı" dedi. Kentte yaşayan çoğu göçmen Müslümanlar, ibadete açık cami yokluğundan dolayı, kiraladıkları mağaza, garaj ve apartman dairelerinde ve önemli bayram günlerinde çeşitli meydanlarda ve stadyumlarda toplanarak ibadet edebiliyordu. Atina Belediye Başkanı Yorgos Kaminis, inşa edilecek camiden başka, bugüne kadar ibadet yeri olarak kullanılan 120 mekâna da ibadet izni verilmesinden yana olduğunu açıklamıştı. 


37 YILDA 7 KEZ KARAR ÇIKTI 

Türkiye ise Yunan hükümetiyle yapılan her görüşmede Atina'daki cami yokluğunu gündeme getirerek, Osmanlı döneminden kalan Atina'daki Fethiye Camisi'nin ibadete açılmasını öneriyordu. Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden eğitime açılmasıyla eş tutulan Atina Camisi inşaatının yılan hikâyesine dönmesi, yalnız Müslüman ülkelerin değil; Müslüman ülkelere ve Türkiye'ye karşı mağduriyet hisseden Yunan Dışişleri Bakanlığı'nın da tepkisine yol açıyordu. Atina'da cami inşaatı kararı ilk kez 1976'da alınmış; 1983, 2000, 2003, 2006, 2008 ve son olarak 2011'de aynı kararlar yeniden tekrarlanmıştı. Buna rağmen, aşırı milliyetçi çevrelerle bir kısım fanatik din adamları tarafından gösterilen şiddetli tepkiler nedeniyle proje sürekli askıya alınıyordu. 


Stelyo Berberakis/Sabah Gazetesi


Geri Dön