29 / 03 / 2024

Atina'da cami yapılacak mı?

Atina'da cami yapılacak mı?

Sümela Manastırı'nda 88 yıl sonra ayin yapılması, Yunan medyasında geniş yer buldu



Türk hükümetinden, ayine izin verdiği için övgüyle bahsedildi. Türk güvenlik güçleri ise işlerini profesyonelce ve hissettirmeden yaptıkları için takdir edildi. Bir anda ülke gündemine oturan haberler verilirken din özgürlüğü kapsamında Atina'da cami yapılmasının da şart olduğu vurgulandı.

Tarihî ayin devlet televizyonu NET'in sabah yayınlanan haber programında gündeme geldi. Programa katılan konuk gazeteci, Türk hükümetinin Ortodoks Hıristiyanlarca kutsal sayılan Sümela Manastırı'nda ibadet yapılmasına izin vermesini överek din özgürlüğü kapsamında Atina'da cami yapılmasının da şart olduğunu vurguladı. Yunan gazeteci, Atina'da 200 bin dolayında Müslüman'ın yaşadığını ancak on yıllardan bu yana cami inşasının sürüncemede bırakıldığının altını çizdi. Kilise, siyaset ve halkın yeni bir cami konusuna olumlu yaklaşmasına rağmen, ibadethane yapılamamasına anlam verilemediği kaydedildi.

Sümela'daki ayin sırasında provokasyon yaşanmaması için çok sıkı güvenlik tedbirleri alındığını yazan Ta Nea gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın dinî özgürlükler konusunda reformlar yapmakta kararlı olduğunu belirtti. Gazete, Erdoğan'ın farklı inanç gruplarına yönelik yaptığı açılımların göstermelik değil, samimi olduğunu vurguladı. Ethnos gazetesi de İstanbul Fener Rum Patrikhanesi ile Moskova Patrikhanesi arasındaki buzların iyice eridiğini kaydetti. Türk güvenlik güçlerinin profesyonelliğine gönderme yapan Ethnos, geniş güvenlik tedbirlerine rağmen neredeyse ortalıkta polis görünmediğini ve ayine katılanların baskı hissetmediğini yazdı.

Manastırdaki tarihî ayin dünyada yankılandı

Sümela'daki ayin Türkiye dışında da yankı buldu. Manastırın ayin sırasındaki etkileyici fotoğraflarının kullanıldığı haberlerde Türkiye'nin 88 yıllık yasağı kaldırdığına vurgu yapıldı. İngiliz The Financial Times (FT) gazetesine göre, bin 600 yıl önce inşa edilen manastırda geçtiğimiz yıl yaşanan olayların ardından oluşan kötü imajı düzeltmek isteyen Türk hükümeti, tarihî kiliselerdeki ayin yasağını hafifletmeye karar verdi. Haberde, 19 Eylül'de Van Gölü'ndeki Akdamar Kilisesi'nde benzer bir ayin yapılacağı hatırlatıldı. ABD'nin en çok satan gazetesi Wall Street Journal da Türk hükümetinin, 'görkemli ve siyaseten hassas' olarak nitelediği, Sümela Manastırı'nda ayine izin vererek 'ülkenin dinî hoşgörü sicilini iyileştirmek ve turizmi artırmayı amaçladığını' yazdı. Gazete, Sümela'daki ayini yöneten 'Ekümenik patriğin Türk hükümetine teşekkür ettiğini ancak hükümetin düşük profil göstererek Maçka belediye başkanı tarafından temsil edildiğini' ifade etti. İspanyol La Vanguardia gazetesi ise özel izinle ayini yöneten Patrik Bartolomeos'un dinler arası anlayış çağrısında bulunduğunu belirterek, "Aşırı milliyetçi Türklerin muhalefetine karşın ayin olaysız geçti." dedi.
Zaman


Geri Dön