28 / 03 / 2024

Atina'nın ilk camisinin inşaatı başlıyor!

Atina'nın ilk camisinin inşaatı başlıyor!

Yunanistan'ın başkenti Atina'da inşa edilecek ilk caminin temeli gelecek hafta atılacak. Açıklamada, net tarihin güvenlik sebebiyle verilmediği ifade edildi.



Yunanistan'ın başkenti Atina'da yapılması kararlaştırılan ilk caminin inşaatı gelecek hafta başlıyor.


İnşaatı üstlenen konsorsiyumdaki dört şirketten biri olan INTRAKAT firmasından AA muhabirine yapılan açıklamada, cami inşaatı için gelecek hafta ilk kazmanın vurulacağı belirtildi.


Açıklamada, net tarihin güvenlik sebebiyle verilmediği ifade edildi.


Yunanistan Altyapı, Taşımacılık ve İletişim Bakanlığı ile sözleşme imzalayan konsorsiyumun, inşaatı Nisan 2017'de tamamlaması planlanıyor. 


Yunan devleti tarafından finansmanı sağlanacak cami inşasının, yaklaşık 887 bin avroya mal olacağı açıklandı. Cami yapımının önünü açan son yasal düzenleme ağustos ayında mecliste onaylanmıştı.


Avrupa'da camisi bulunmayan tek başkent olan şehirde mevcut plana göre cami inşası için ilgili karar 10 yıl önce verilmesine rağmen, hukuki itirazlar ve bürokratik engeller sebebiyle inşa süreci başlayamamıştı.


Atina banliyölerinden Votanikos bölgesindeki Eleona semtinde, Yunanistan Deniz Kuvvetlerinin mülkiyetindeki 17 dönümlük arazide eski bir hangardan dönüştürülecek olan caminin minaresi olmayacak.


Atina'da cami inşa edilmesi ise ilk kez 1976'da kararlaştırılmıştı. Buna rağmen, aşırı milliyetçi çevrelerle bir kısım fanatik din adamları tarafından gösterilen şiddetli tepkilerin etkisiyle proje sürekli sürüncemede kalmıştı.




Haber Sabah'ta şöyle yer aldı


Yunanistan’da 33 yıllık tartışma sonlanıyor. Başkent Atina’ya 400 kişilik cami inşaatı için en sonunda gerekli anlaşma sağlandı.


Yunanistan'ın başkenti Atina'da cami inşaatı için kollar sıvandı. Caminin inşa edileceği Botanikos semtinin arazisindeki inşaat çalışmalarına başlanması için Yunan Bayındırlık Bakanlığı ile dört inşaat şirketinden oluşan konsorsiyum arasında önceki gün anlaşma imzalandı. Atina'daki cami inşaatının Nisan 2017'de tamamlanacağı ve ibadete hazır olacağı belirtildi. Camideki ilk toplu namazınsa Ramazan Bayramı'nda kılınması bekleniyor. Yunan devletine yaklaşık 887 bin euroya mal olacak olan caminin inşaatına, Yunan Deniz Kuvvetleri'nce tahsis edilen 17 dönümlük arazi içindeki eski binaların yıkımıyla başlanacak. Yaklaşık 400 kişilik kapasiteye sahip olacak olan camiye minare inşaatı öngörülmüyor. Avrupa başkentleri arasında camisi olmayan tek başkent olan Atina'da yılan hikayesine dönüşen cami inşaatı tartışmaları 33 yıl önce başlamıştı.


Sabah


Bu haber Sabah Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı 


Yunanistan'da 33 yıllık tartışma Başkent Atina'ya 400 kişilik cami için en sonunda gerekli anlaşma sağlandı.


Yunanistan'ın başkenti Atina'da cami inşaatı için kollar sıvandı. Caminin inşa edileceği Botaııikos semtinin arazisindeki inşaat çalışmalarına başlanması için Yunan Bayındırlık Bakanlığı ile dört inşaat şirketinden oluşan konsorsiyum arasında önceki gün anlaşma imzalandı. Atina'daki cami inşaatının Nisan 2017'de tamamlanacağı ve ibadete hazır olacağı belirtildi. 


Camideki ilk toplu namazmsa Ramazan Bayramımda kılınması bekleniyor. Yunan devletine yaklaşık 887 bin euroya mal olacak olaıı caminin inşaatına, Yunan Deniz Kuvvetleri'nce tahsis edilen 17 dönümlük arazi içindeki eski binaların yıkımıvla başlanacak. 


Yaklaşık 400 kişilik kapasiteye sahip olacak olaıı camiye minare inşaatı öngörülmüyor. Avrupa başkentleri arasında camisi olmayan tek başkent olan Atina'da yılan hikayesine dönüşen cami inşaatı tartışmaları 33 yıl önce başlamıştı. 



MALMÖ Emniyet Müdürlüğü Basın Sözcüsü Daniel Jonasson, kentin Grangesbergsgatan mahallesinin kuzeyinde bulunan mescitte sabaha karşı yangın çıktığını ve itfaiyenin müdahalesiyle yangının söndürüldüğünü söyledi. Aynı zamanda kültürel bir mekan olarak da kullanılan mescitte büyük hasar oluştuğunu ifade eden Jonasson, olayın kundaklama olduğunu ve konuyla ilgili geniş çaplı soruşturma başlattıklarını kaydetti. Olay dolaysıyla mescidin bulunduğu bölge polis tarafından güvenlik şeridine alındı. 


Sabah


Geri Dön