18 / 04 / 2024

Atina'ya 500 kişi kapasiteli cami yapılacak

Atina'ya 500 kişi kapasiteli cami yapılacak

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Yorgo Petalotis, başkent Atina'da 500 kişi kapasiteli bir cami yapımının kararlaştırıldığını söyledi



Yunan medyasının haberine göre Petalotis, caminin, kentin Votanikos semtinde inşa edileceğini belirtti.

Deniz Kuvvetleri'nin mülkiyetindeki bir arsaya yapılacak olan cami için devlet ödeneklerinden faydalanılacağı vurgulandı.

Cami inşaası projesinin ayrıntılarının, Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos'un başkanlığını yapacağı, Din İşleri ve Eğitim, İçişleri, Dışişleri, Savunma ve Kamu Güvenliği Bakanları'nın katılacağı bir heyet tarafından belirleneceği açıklandı.

Öte yandan, basın - yayın organları, Atina'da cami yapımı işlemlerinin "hızlandırıldığına" dikkat çektikleri haberlerinde, söz konusu proje tamamlandığında caminin, başkentte iki asır sonra faaliyete geçecek Müslümanlara ait ilk resmi ibadet yeri olacağını vurguladılar.

Hükümetin amacının, ister Yunan vatandaşı isterse göçmen olsun, binlerce Müslüman ile ilgili toplumsal bir sorunu ele almak olduğu değerlendirmesinde bulunulan haberlerde, bu çerçevede son dönemde ilgili makamların konuyu daha sık ele aldıkları ve cami için ayrılan alanla alakalı hukuki konuları inceledikleri belirtildi.

Eğitim Bakanlığı ile Atina Çevre Planlaması Organizasyonu arasında varılan anlaşma sonucunda caminin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın tedarik edeceği 17 dönümlük bir alana inşa edilmesine karar verildiği kaydedildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı üst düzey yetkililerinin konuya ilişkin açıklamalarında ise, "Cami için ayrılan bölgenin, halkın kolayca ulaşabileceği bir yer olması nedeniyle tercih edildiğini" vurguladıkları belirtildi.

Yetkililerin ayrıca, "Biz ülkemizin karşılaştığı toplumsal sorunların farkındayız ve mekanın kullanımı için elimizden geleni yapacağız. Kısa bir süre içinde cami, Müslüman vatandaşlarımızın hizmetinde olacak" ifadesini kullandıkları bildirildi.

Haberlerde, Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı tarafından yapılacak masrafın 2,5 milyon Avro tutarında olacağı belirtilirken, cami inşası ve çevre düzenlemesiyle birlikte yapılacak toplam harcamaya ait ise net bir değerlendirme bulunmadığının altı çizildi.

Harcamaların, Devlet Yatırım Programı'ndan karşılanacağı kaydededilirken, caminin toplam 840 metrekarelik bir alanı kaplayacağı belirtildi.

Haberlerde, hükümet yetkililerinin değerlendirmelerinde, "Caminin Yunan inşaat şirketleri tarafından yapımının hedeflendiğini ve yapının İslami gelenek ile Akdeniz ülkeleri kültürünü birlikte barındırmasının ümit edildiğini" söyledikleri kaydedildi.

Yunanistan'da son 12 yıldır başkent ve çevresinde yaşayan Müslümanların ibadetleri için bir cami inşası ve mezarlık yapımı konusu tartışılıyor.

Parlamentonun karar alması ve Kilise'nin de desteklemesine rağmen şu ana kadar bu konuda ilerleme kaydedilmedi.
AA

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Atina'ya cami yapılacak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Mayıs'ta gerçekleştireceği resmi ziyareti öncesinde Yunan hükümeti Atina'ya cami yapılmasına resmen karar verildiğini açıkladı

Cami şehir merkezine yakın Votanikos semtinde Yunan deniz kuvvetlerine ait bir arazide inşa edilecek. Yunan hükümet sözcüsü Yorgo Petalotis açıklamasında caminin 500 kişilik kapasitesi olacağını ve etrafının park olacağını belirtti.
Yunan basınına göre caminin inşasının maliyetini tümden hükümet karşılayacak. Hükümet özellikle Arap ülkelerinden gelen finansman tekliflerini reddetti.
Aynı haberlere göre cami yönetimini 7 kişilik bir yönetim kurulu üstlenecek. Yönetim kuruluna 2 üye, ülkede yaşayan Müslümanların resmi cemiyetlerinden önerilecek kişilerden atanacak, 5 üye de Yunan devlet yetkilileri arasından atanacak. Caminin inşasını Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos'un başkanlığında 7 bakandan oluşan bir komite üstlendi.
Avrupa'nın camisiz tek başkenti Atina'da Müslümanların çektiği sıkıntıyı Başbakan Tayyip Erdoğan geçmişte hem Papandreu hem de Fener Rum Patriği Bartholomeos'ya dile getirmişti.
Yunanistan Parlamentosu, 2004 Atina Olimpiyatları öncesinde Atina'nın banliyösü Peania'da cami yapılmasına karar vermiş, ancak Yunan Ortodoks kilisesinin "caminin inşa edileceği bölge havaalanına yakın, Atina'ya gelen yabancıların ilk göreceği şeylerden biri minare olacak" şeklindeki sert tepkisi ile proje iptal edilmişti.
2006'da da Karamanlis iktidarı parlamentoda oylattığı yeni bir kararla Votanikos semtinde bir cami yapılması projesi başlatmıştı. Ancak bu proje de bürokratik engellere takılmıştı.
Erdoğan'ın iki ülkenin yakınlaşması ve işbirliğinin genişletilmesi açısından tarihi sayılan Atina ziyareti öncesinde Papandreu hükümeti askıdaki bu sorunu hemen çözmeye karar verdi.

`Yüzde 1'i sığmaz'
Atina'da yaşayan büyük çoğunluğu Mısır, Pakistan, Afgan ve Arnavut göçmenlerden oluşan Müslümanların cami açıklamasına ilk tepkisi olumsuz oldu. Yunan Müslüman Birliği Cemiyeti Başkanı Naim Elgandur TaNea gazetesine yaptığı açıklamasında "Atina'da 750 bin Müslüman yaşıyoruz, bu cami ihtiyaçlarımızı karşılayamaz, namaz kılanların yüzde 1'i bile bu camiye sığmayacak" dedi.
Taki Berberakis / Milliyet

Atina'ya 2 yüzyıl sonra ilk cami
Yunanistan, tarihinde ilk kez başkent Atina'da bir cami yapılması için harekete geçti. Hükümet Sözcüsü Yorgo Petalotis, Atina'da 500 kişi kapasiteli bir cami yapımının kararlaştırıldığını söyledi.

Yunan medyasının haberine göre Petalotis, caminin kentin Votanikos semtinde inşa edileceğini belirtti. Deniz Kuvvetleri'nin mülkiyetindeki bir arsaya yapılacak olan cami için devlet ödeneklerinden faydalanılacağı vurgulanan haberde, 2.5 milyon euro'ya mal olması beklenen caminin, 2 asır sonra faaliyete geçecek Müslümanlar'a ait ilk resmi ibadet yeri olacağı vurgulandı.
Star

Atina'ya 500 kişilik cami için onay çıktı
Yunan hükümeti 12 yıllık tartışmanın ardından başkent Atina'ya 500 kişilik cami yaptırma kararı aldı. Yunanistan Hükümet Sözcüsü Yorgo Petalotis, caminin, kentin Votanikos semtinde inşa edileceğini açıkladı. Cami için devlet ödeneklerinden faydalanılacak. Cami inşaası projesinin ayrıntıları, Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos'un başkanlığını yapacağı, Din İşleri ve Eğitim, İçişleri, Dışişleri, Savunma ve Kamu Güvenliği Bakanları'nın katılacağı bir heyet tarafından belirlenecek. Yunan medyasına göre söz konusu proje tamamlandığında cami, başkentte iki asır sonra faaliyete geçecek Müslümanlara ait ilk resmi ibadet yeri olacak.
Akşam


Geri Dön