26 / 04 / 2024

Automall Türkiye'nin ilk otomobil AVM'si oldu!

Automall Türkiye'nin ilk otomobil AVM'si oldu!

Hürriyet Pazarlama ve D Yapı işbirliğinde, Bağcılar-Oto Center bitişiğinde kurulan Automall'da ticari üniteler faaliyete başladı



Galerileri merkezi semtlerden şehir dışına ve profesyonel merkezlere taşımak için çıkarılan genelgenin uygulanması ile; İSTOÇ Oto Market-Oto Center-Automall üçgeni kıymete bindi. Yaklaşık 105 milyon dolar yatırımla, Hürriyet Pazarlama ve D Yapı işbirliğinde, Bağcılar-Oto Center bitişiğinde hayata geçen Automall'da ticari üniteler 2 ay önce teslim edilmeye başladı, ikinci el otomobil esnafı dekorasyon yaptırıp yerlerine taşındı.

Noterden muameleciye
Hafta içinde, Automall'ın resmi açılışı da yapıldı. Hürriyet Pazarlama Genel Müdürü Rıza Koçyiğit, Automall'dan 5 galeri hatta 10 galeri birden alan olduğunu belirtiyor. İkinci el otomobille ilgili olarak akla gelen galericiden oto servisine, muamelecilerden bankaya ve notere kadar işletmeler Türkiye'nin ilk otomobil ve yaşam merkezi Automall'da tek çatı altında hizmet veriyor. Rıza Koçyiğit, "Automall, Bağcılar'daki merkezi konumu ve kurulu düzeniyle otomobil dünyasının akla ilk gelen adresi olacak, 2'nci el otomotive ivme kazandıracak" diye konuşuyor.

THY çalışanları, rezidans aldı
Automall'daki toplam 379 galerinin yanında, oto servisleri ve ofislerde satışların yüzde 90'ının tamamlandığını bildiren Rıza Koçyiğit, şöyle devam ediyor: "Oto galerilerin fiyatı ilk satış döneminde 130 bin dolar idi. İlk alanlar bugün dolar bazında yüzde 100 kazançlı. Rezidanslar ise galeriler kadar olmasa da çok ciddi kazandırdı. Doğan Medya Center'ın Matbaacılar Sitesi'nin ve Oto Center'ın bitişiğiyiz. Doğan Medya Center'da çalışanlara çok daire sattık. Galericiler nispeten daha az daire aldı. Genelde yalnız yaşayanlar ve tek çocuklu aileler daire alıyor. THY çalışanları aldı. Şu anada kadar 130'dan fazla daire sattık; 70-80'ini yatırımcı dediğimiz kesim aldı."

Satış bitti gidiyoruz demedik yönetimdeyiz
Hürriyet Pazarlama Satış ve Pazarlama Müdürü Kayhan Baykal, Automall'ın tam kapasite ile hayata geçtiğinde kendi içindeki rezidans, ofis ve işletmelere 300 kişilik yönetim ekibiyle hizmet vereceğini bildirdi ve “Yönetimden çıkmadık. 'Yaptık, sattık, tek çatı altında. 379 galeriden geriye 10 tane kaldı. Oto Center'de, İSTOÇ Oto Market'te yeri olan büyük galericiler buradan da aldı, küçük galericiyi de buraya sürükledi" diyor.
Büyükler küçükleri etkiledi
Automall'ın yaklaşık 1000 araçlık otoparka ve yüzde 100 faaliyete geçtiğinde 10 bine yakın aracı aynı anda sergileme kapasitesine sahip olduğunu söyleyen Rıza Koçyiğit, "Fast-food katlarında yer kalmadı. 477 metrekarelik restoran ve 180 metrekarelik teras-cafeyi ise iyi bir markaya vermek için tutuyoruz. Anket yaptık, sulu yemek de satan ve et-restoran isteği belirledik" diye konuşuyor.

Büyükler küçükleri etkiledi
Oto Center ve İSTOÇ Oto Market'te büyük ölçekli galericilerin Automall'dan da aldığını bildiren Rıza Koçyiğit, "Yatırım için alan da, kendisi bulunmak için alan da oldu. Hem Oto Center'da hem İSTOÇ'ta yeri olup buradan alan oldu. 'Kullanmasam bile kiralarım' diyen var. 5 galeri, hatta 10 tane alan oldu; 2-3 galeriyi birleştirip diğerlerini kiraya vermek için tuttular. Büyük galericiler, nispeten daha küçükleri de iştahlandırdı ve buraya sürükledi" diyor.

İlk başta çekingen davranan, diğerlerini görüp buraya da geldi
OTO Center ve İSTOÇ Oto Market'te yeri olanların, Automall'dan da aldığını, ancak başlarda kararsız kaldığını ifade eden Rıza Koçyiğit, "Çok büyük iş yapan bazı galericiler, kendini, burada bulunmak zorunda hissetti. Oto Center'da, İSTOÇ'ta yeri olmasına rağmen buradan da almışlardı. Fakat birkaç ay önce isteksiz görünürlerken, şimdi burasının doluluğu arttıkça 'Benim de Automall'da olmam lazım' demeye başladılar. Biz de bu sıkıntıyı zaman içinde aştık" diyor. Rıza Koçyiğit, şöyle devam ediyor: "3 yerde birden olan büyük oyuncular var. Çok ciddi iş hacmi olan galericiler bunlar. Şehrin değişik yerlerindeki otomobil plazalardan gelip burada oto servisi açanlar da var."

130 bin dolar yer alan, bu gün aylık minimum 1000 dolara kiralayabiliyor
Bağcılar'daki Oto Center'ın bitişiğinde yer alan Automall, 46 dönüm arazide, 83 bin metrekare kapalı alan üzerinde 662 bağımsız bölümden oluşuyor.
379 uzman galeri ve yetkili satıcıyı aynı çatı altında topluyor.
Galerilerin büyüklüğü 95 ila 165 metrekare arasında değişiyor ancak, birden fazla yer alan çok esnaf var.
Satışı yapılan 369 galeriyi, yaklaşık 200 civarında esnafın aldığı belirtiliyor.
Temmuz 2007'de Automall'dan galeri alanlar, bugün dolar bazında yüzde 100'e yakın kazançlı çıktı.
Oto servislerinin büyüklüğü ise 125-275 metrekare arasında değişiyor.
95 metrekare kullanan alanına sahip galeri, ilk kampanyada 130 bin dolara satışa sunulmuştu; şu an, 220-230 bin doların altında yer bulmak mümkün değil.
130 bin dolara alman galeriler bugün 1500 TL'den, yani 1000 dolardan başlayan fiyatlara kiralanabiliyor. 540 metrekarelik müzayede salonu, araba alım-satımı konusunda tüm ihtiyaçlara cevap verebilecek. 52 metrekare ile 112 metrekare arasında değişen 221 adet rezidanstan yaklaşık 80 tane kaldı. 477 metrekare alana sahip restoran, 180 metrekarelik cafe, 6 adet 60 metrekarelik fast food alam da Automall bünyesinde.
Ali Öztürk/Hürriyet


Geri Dön