20 / 04 / 2024

AVM Endeksi'ne göre Temmuz'da ciro artışı yüzde 10 oldu!

AVM Endeksi'ne göre Temmuz'da ciro artışı yüzde 10 oldu!

Temmuz 2010´da Anadolu ciroları yükseliş trendini sürdürüyor...



Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi´nin Temmuz  ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi geçen yılın Temmuz ayına göre %10 oranında artış gösterdi. Anadolu´da ise Temmuz ciroları geçen senenin Temmuz ayına göre %16 artış gösterdi.

Anadolu ziyaretçi endeksi yılın ikinci yarısında da artışa devam ediyor

Ziyaretçi endeksi Türkiye genelinde yaz aylarında normal seyrini gösterdi ve geçtiğimiz yıldaki seviyesini korudu.
Anadolu ziyaretçi endeksi yılın ilk yarısındaki İstanbul verilerine göre daha yüksek olan artış trendini korudu. Bir önceki aya göre %3 artan Anadolu müşterisi, bir önceki yılın seviyesinden %11 daha fazla ziyaret gerçekleştirdi.

AVM Endeksi Temmuz ayı sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hakan Kodal  "Yaz tatili nedeni ile İstanbul´dan Anadolu´ya giden AVM müşterileri, alışverişlerini bulundukları bölgelerde yine AVM´lerden yapmaktadır. Anadolu´daki ciro ve ziyaretçi sayılarındaki artışın en önemli nedenlerinden biri olarak büyük şehirlerden tatil yörelerine doğru akışı görüyoruz"´ dedi.
www.ayd.org.tr   









----
AVM´LER Anadolu´da yükseliyor

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research´in birlikte hazırladığı AVM Endeksi´nin Temmuz sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi geçen yılın Temmuz ayına göre yüzde 10 oranında artış gösterirken Anadolu´da faaliyet gösteren AVM´ler bu rakamın üzerine çıkarak geçen senenin Temmuz ayına göre yüzde 16 artış gösterdi.

Ziyaretçi sayısı kendini korudu
Yapılan araştırmada Anadolu´da yer alan AVM´lerin ziyaretçi rakamları kendini korudu ve ve hatta bir miktarda sayı yükseltti. İstanbul´daki veriler baz alındığında Anadolu ziyaretçi endeksi yılın ilk yarısındaki İstanbul verilerine göre daha yüksek olan artış trendini korudu. Bir önceki aya göre yüzde 3 oranında artan Anadolu müşterisi, bir önceki yılın seviyesinden yüzde 11 daha fazla ziyaretçi çekti.
İstanbul ziyaretçilerinden Anadolu´ya destek

AVM endeksi Temmuz ayı sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hakan Kodal yaptığı açıklamada İstanbul´dan Anadolu´ya giden AVM ziyaretçilerini bu kentlerdeki rakamın yükselmesine katkıda bulunduğuna dikkat çekerek, "Anadolu´daki ciro ve ziyaretçi sayılarındaki artışın en önemli nedenlerinden biri olarak büyük şehirlerden tatil yörelerine olan akışı gösterebiliriz" dedi.

Yıllık hedeflere ulaşılacak
AVM´lerde elde edilen cirolar genel olarak ele alındığında ise toplam AVM cirosunda Anadolu´daki işletmelerin İstanbul´u geçtiği görüldü. 2009´un Haziran ayında 101 puan olarak gerçekleşen Anadolu ciro endeksi, 2010 Haziran´ında 20 puan artış göstererek 122 puana ulaştı ve İstanbul´daki ciro artışlarını geride bıraktı. Anadolu´da AVM'lerde gerçekleşen ciro 6.5 milyar TL´ye ulaşarak ilk kez İstanbul cirolarını geçti. İstanbul´da gerçekleşen toplam AVM cirosu ise ilk altı ayda 6 milyar 1 milyon TL oldu. Metrekare bazında cirolarda ise İstanbul Anadolu´daki metrekare cirolarının yüzde 25 üzerinde bulunuyor. Haziran ciroları ise geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 15 artış göstererek son dokuz ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
Ziyaretçi sayısı 500 milyon kişiye ulaştı

Anadolu´da yer alan AVM´ler ziyaretçi sayısında da yükseliş kaydetti. Altı aylık ziyaret rakamlarına bakıldığında
Anadolu´da 270 milyon ziyaretçiye ulaşılırken İstanbul´da bu rakam 225 milyon kişi oldu. 2010 yılı için tahmin edilen ziyaretçi rakamının 1 milyar 1 milyon olduğunu açıklayan Kodal, 2010 yılının ilk 6 ayında 500 milyon ziyaretin gerçekleşmiş olmasının yılsonuna kadar yakalanacağını dile getirdi. Kodal, bu rakama ulaşmakta yeni açılacak AVM´lerin de göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Ayrıca AVM endeksi Mayıs ayı sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hakan Kodal "2010 yılı AVMler için toparlanma yılı olacak. Sektör 6 milyon metrekareye ve altı ayda 12 milyar 6 yüz milyon TL ciroya ulaştı. 35 milyar dolarlık yatırım ile 350 bin kişiye istihdamı sağlanıyor" dedi.
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Yaz tatiline çıkan İstanbullular Anadolu'daki AVM'leri canlandırdı 
 
Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından oluşturulan AVM Endeksi'nin temmuz ayı sonuçları açıklandı. 
 
Aylık yayımlanan verilere göre ciro endeksi 2009 Temmuz'una oranla yüzde 10 arttı. Anadolu illerindeki alışveriş merkezlerinin (AVM) ciro artışı yüzde 16 ile Türkiye ortalamasını bir hayli geçti. Ziyaretçi endeksi, Türkiye genelinde yaz aylarında normal seyrini gösterdi ve geçen yılki seviyesini korudu. Anadolu ziyaretçi endeksi ise yılın ilk yarısındaki İstanbul verilerine göre yüksek olan artış seyrini sürdürdü. Bir önceki aya oranla yüzde 3 artan Anadolu müşterisi, bir önceki yılın seviyesinden yüzde 11 daha fazla ziyaret yaptı.

AVM Endeksi temmuz ayı sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hakan Kodal "Yaz tatili sebebiyle İstanbul'dan Anadolu'ya giden AVM müşterileri, alışverişlerini bulundukları bölgelerde yine AVM'lerden yapmaktadır. Anadolu'daki ciro ve ziyaretçi sayılarındaki artışın en önemli sebeplerinden biri olarak büyük şehirlerden tatil yörelerine doğru akışı görüyoruz." değerlendirmesini yaptı.
Zaman


Geri Dön