19 / 04 / 2024

AVM standartları belirleniyor!

AVM standartları belirleniyor!

AVM ve Outlet merkezlerinin bir standardı olmadığını düşünen AYD Başkanı Hakan Kodal AVM'lere standart getireceklerini söylüyor



Perakende sektörünün lokomotif parçalarından  biri olan alışveriş merkezleri (AVM) alanında özellikle yatırımcı tarafını temsil eden Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği'nin(AYD) kuruluşunun üzerinden bir yıl geçti. Kurucu başkan ve halen başkanlık görevini yürüten Hakan Kodal, özellikle sektörde yaptığı araşürmalarla başarılı çalışmalara imza atıyor. AYD'nin son yürüttüğü projeler arasında 'standart' çalışması var. Bilindiği gibi Türkiye'de özellikle de Anadolu'da 500, 1000 metrekarelik mağazalar bile 'alışveriş merkezi' tabelası asabiliyor. Bunun şu anda bir standardı yok. Bu da sektör için önemli bir sıkıntı yaratıyor. Halen Avrupa ve ABD'de AVM araştırması yaparak, bu standartları inceleyen AYD ekibi, bu projeyi BMD (Birleşmiş Markalar Derneği) ve AMPD (Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği) ile paylaşmış durumda.
Türkiye'de artık outlet merkezlerin bile bir standarda oturması gerektiğini düşünen Hakan Kodal ve ekibi, bu çalışmanın çok uzun soluklu olduğunun farkında. Ancak temenni kısa süre içinde bu standardı belirlemek. Bu standartlar arasında ise belirli bir metrekareye sahip olma AVM adını alabilmek için belli sayıda ve kiracıya sahip olmak gibi kriteri bulunuyor.
Ekonomist


Geri Dön