25 / 04 / 2024

AVM Yasası taslağı tarafların görüşlerine sunuldu

AVM Yasası taslağı tarafların görüşlerine sunuldu

5 sayfalık ve 15 maddelik taslak için görüş hazırlayan perakende sektörü temsilcileri, taslağı eksik, muğlak ve rekabete aykırı buldu



İçeriği nasıl olacak? soruları nedeniyle gündemden düşmeyen "Alışveriş Merkezleri ve Büyük Mağazalar Yasası" taslağı tarafların görüşlerine sunuldu

Yasa taslağı, piyasa ekonomisine müdahale olarak değerlendirilirken cadde mağazaları, kapalı pasaj gibi yerlerin istisna olarak tutulmasıyla haksız rekabeti öne çıkaracağı yönünde eleştirildi. Private Label (özel markalı ürünler)ürünlere toplam cironun yüzde 20 aşmamasını şart koyan taslağın 10'uncu maddesi de eleştirilerin odağına oturdu. Yasağın KOBİ'lere büyük darbe vurucağını ifade eden Private Label Derneği yönetim kurulu başkanı Mete Buyurgan bu kısıtlamayla KOBİ'lerin organize perakendeden kopacaklarını söyledi.

Sanatta kalite şartı
Viaport Genel Müdürü Bülent Kural ise "AVM'lerin açılış-kapanış saatleriyle ilgili olarak kesinlikle yerel yönetimle AVM yönetimi ortak karar almalı. Çünkü merkezlerin iç dinamiğini en iyi tanıyan nokta AVM yönetimi" diye konuştu.

İstanbul Perakendeciler Derneği Başkanı Turan Özbahçeci de, "Her işyerine otopark açmak yerine mevcut ortak kullanım alanları kullanmak iyi bir çözüm olabilir" dedi. Portakal Sanat ve Kültür Evi'nin sahibi Raffi Portakal da, AVM'lere getirilen 'Sanat Galerisi ve Atölyesi' kurma zorunluluğuyla ilgili olarak, "Ortak payda kalite olmalı" diye konuştu.

Teşvikiye Sanat Galerisi'nin sahibi Doğan Paksoy da, "Tanım yanlış. Yapılacak etkinlikler ziyaretçiler için yararlı olabilir ama sanat için kaliteli işler yapılmayabilir" dedi.

TASARIYA GELEN ELEŞTİRİ VE ÖNERİLER
-  Private Label'a gelen kısıtlama KOBİ'lere darbe vuracak. KOBİ'ler organize perakendeden uzaklaşacak. Açılış kapanış saatlerinin düzenlenmesi AVM cirolarını düşürecek. Cadde mağazaları, pasajlara sağlanan muhafiyet rekabeti etkileyecek.
-  Oluşturulacak komisyon bürokrasiyi artıracak, yatırımları etkileyebilecek. Zararına satışlar düzenlenmeli. Outletlere farklı kriter gerekli.
-  Toplu taşıma teşvik edilmeli.
Milliyet/Beste Önkol


Geri Dön