24 / 04 / 2024

AVM'ler çoğaldı yeni moda perakende park

AVM'ler çoğaldı yeni moda perakende park

Yabancı yatırımcılar sayıları hızla artan alışveriş merkezlerinden sonra müstakil satış noktalarından oluşan "perakende parklar" için geliyor



Alman, İsviçreli ve Hollandalı yatırımcılar uluslararası emlak danışmanlık firması Amerikan CB Richard Ellis firmasının Türkiye ofisinin kapısını yeni "perakende park" konseptini hayata geçirmek için aşındırmaya başladı. Geçtiğimiz hafta bir grup Alman ve İsveçli yatırımcıyı ağırlayan CB Richard Ellis firması yarın da 30 büyük ve orta ölçekli Hollandalı yatırımcılara ev sahipliği yapacak.

Maliyeti daha ucuz

Türkiye'de yatırım alanları değerlendirecek, Türkiye'deki ekonomik havaya bakacak olan firmaların özellikle Avrupa'da "retail park" diye bilinen şehir dışında ama şehre yakın arsa ve yapım maliyeti ucuz "perakende parkı" konseptine sıcak baktıklarını belirtiyor.

Hatta şu anda müşterileri olan bir ilaç firması, Trabzon'daki 15 bin metrekare arsaları için CBRE'ye perakende park projesini başlatmış bile. İki Alman firması da aynı konsept çerçevesinde gözlerini Çerkezköy'e çevirmişler.

Avrupa ülkelerinde yaygın olan perakende park konseptinin Türkiye'de daha çok yeni bir konsept olduğunu belirten CB Richard Ellis'in Türkiye Genel Müdürü Feroze Bundhun, Türkiye'nin alışveriş merkezleri ve perakende parklara hala aç bir ülke olduğunu savundu.

Yıllar önce geldi

1950'lerde Amerika'da, 1960'larda Fransa'da, 1970'lerde İngiltere'de başlayan modern alışveriş merkezleri trendinin Türkiye'ye girişinin zaten çok geç olduğunu söyleyen Bundhun, 12 milyon insanın yaşadığı İstanbul'un 60 alışveriş merkezini rahatlıkla kaldırabileceğini belirtti.

CB Richard Ellis 1990'lı yıllarda Türkiye'de uluslararası emlak danışmanlık ofisi açan ilk firma. 1991'de Çırağan Oteli'nin Abu-Dhabi için satın alınmasında, Cevahir AVM'nin satışı için yapılan değerlendirme raporlarında hep onların imzası var.

Gazete Habertürk


Geri Dön