25 / 04 / 2024

AVM'ler durgun, evler satılmıyor

AVM'ler durgun, evler satılmıyor

Borsaları her gün sallayan, finans devlerini batıran küresel kriz, tüketiciyi de korkuttu.



Kriz henüz tüketim mallarının fiyatlarına yansımadığı halde bazı ürünlere talebin azaldığı gözleniyor. Emlakta zaten durgun olan satılık piyasasına şimdi kiralıklar da eklendi. Otomobil satışları bazı modellerde yarıya yakın düştü. Firmaların satış temsilcileri tek bir satış umuduyla bütün bir günü aynı müşteriyle geçirdikleri halde çoğu zaman hayal kırıklığı yaşadıklarını anlatıyorlar. İstanbul'da lüks tüketimin kalbinin attığı alışveriş merkezleri de nazlı tüketicilerden şikâyetçi. Mağaza yetkilileri, "Fiyatlar artmadı, tüketici kredisi faizleri yükselmedi ama satışlar son birkaç haftada yüzde 10'un üzerinde düştü" diyor. Lüks restoranlar, gerileyen talebe karşı `ucuz mönü' silahını çekmeye hazırlanıyor. Araştırmalar da tüketicinin ruh halini ortaya koyuyor. GFK Türkiye'nin araştırmasına göre, bu yılın ağustosta 80.1 olan Tüketici Güven Endeksi, eylülde 75.3 düzeyine geriledi.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ
Küresel kriz yeni sezonu açtırmadı

İstanbul'daki lüks alışveriş merkezleri krizden olumsuz etkilenmeye başladı. Mağazalar indirimlerle ve düzenledikleri kampanyalarla bu durgunluğu aşmaya çalışıyor. İstanbul'un lüks alışveriş merkezlerinden İstinyePark'ta da aynı tablo hâkim. Alışveriş merkezindeki mağazalar son bir ayda satışlarının yüzde 5-10 arasında düşmesinden şikayetçi. Eylül, ekim aylarında bekledikleri satışı yapamadıklarını belirten mağaza yetkilileri, sezonu hala açamadıklarını kaydediyor.

Önce sigara yasağının, ardından da krizin olumsuz etkilerini yaşamaya başladıklarını anlatan yetkililer, geçen yıl aynı dönemde 10 gün içinde yaptıkları ciroyu son bir ayda yapamadıklarını belirtiyor.

İstinyePark'taki bazı mağaza yetkilileri, "Artık satışlarımız şansa kaldı. Eskiden sadık müşterilerimiz vardı. Düzenli olarak gelir alışveriş yaparlardı. Şimdi ise şans eseri satış yapıyoruz" diyor.

Turistler umut oldu

Alışveriş merkezinde dikkat çeken bir başka unsur da sayıları çok olmamasına rağmen mağazalar için umut olan turist müşteriler.
Yabancı müşterilerin ağırlığını ise Araplar oluşturuyor. Sayıları tek tük olmasına rağmen Arap müşteriler mağaza yetkilileri için umut olmuş.

EMLAK

`Orta sınıf ev almıyor'
Turyap Balmumcu-Akın Uzunoğlu:

"İkinci el konut pazarında orta sınıfa hitap eden evler olarak nitelendirdiğimiz 100 bin - 350 bin YTL'lik evlerin satışı tamamen durdu. 500 bin YTL'nin üzerindeki evlerde ise hareket devam ediyor. Alım satımlar peşin parayla yapılıyor, konut kredisi kullanılmıyor. Satılık ve kiralık dükkân piyasası ise bugüne dek olmadığı kadar hareketsiz."

`Dükkân talebi azaldı'
Remax Odak/İkitelli-Seçkin Traşoğlu:

"Dükkânlara olan talep yavaşladı. En fazla küçülme ya da taşınma nedeniyle kiralama ve satın alma yapılıyor. Yeni işyeri açmak için dükkân talep edilmiyor. İmalat sektöründe de gayrimenkul talebi zayıf. Kira fiyatları yaklaşık 2 yıl önceki seviyesini koruyor. Enflasyon kadar zam yapan eski kiracıların ödediği fiyatlar yeni kiralamalara göre yüksek kaldı."

`Kiracıyı kaçırmayın'
Century 21 ABC-Özgür Günal:

"Kiralıklarda geçen yıla göre yüzde 10 - 12'lik bir gerileme söz konusu. Bir ev sahiplerine eski kiracılarını kaçırmamalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü yeni kiralamalarda eski kiracılarının ödediği parayı alamayacaklar.
Ticari hayattaki şartları çok ağırlaştığı için ticari gayrimenkule olan talep oldukça düştü."

Milliyet


Geri Dön