19 / 04 / 2024

AVM'ler restoranı, kafeyi dışa alıyor

AVM'ler restoranı, kafeyi dışa alıyor

Avi Alkaş son dönemde AVM mimarilerinde değişiklik yapmaya başladıklarını söyledi.



Dünya genelinde gayrimenkul ve finansal yönetim hizmeti sunan Jones Lang LaSalle ile geçtiğimiz hafta birleşen Alkaş Danışmanlık'ın, şimdiki adıyla Jones Lang LaSalle Türkiye'nin Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş, uygulanan sigara yasağının alışveriş merkezlerinin (AVM) mimarisinde değişime yolaçtığını söyledi.

Sigara yasağının AVM'leri büyük ölçüde olumsuz etkilediğini belirten Alkaş, "AVM'lere giriş sayısı ve kalma süresi sigara nedeniyle tahminimizden fazla düştü. Yüzde 50 oranında düşüş yaşandı" dedi.

"Sigara yasağı nedeniyle AVM'lerin mimarisinde büyük değişim yaşanıyor" diyen Alkaş, kafeterya ve restoran bölümlerinin AVM'lerin dış bölümüne yakın alanlarına taşındığını kaydetti.

Alkaş, inşaatı devam eden alışveriş merkezlerinde mimar planlarına özel teraslar eklendiğini ifade etti.

`Dışa açılabilen alanlar'

Konuyla ilgili örnekler de veren Alkaş, İstanbul'da kurulu Galleria Alışveriş Merkezi'nin, dışarıdaki alana kafeterya açma hazırlığında olduğunu söyledi.
Kent Meydanı Alışveriş Merkezi'nin açılmış olmasına karşın, kafeteryalarını dışa açık şekilde konumlandırdığını kaydeden Alkaş, "Yeni inşaatlardan Ankara'daki Kent Park'ta food court'un şekli değiştirildi ve teras eklendi. Bu tür projelerde eskiden ortada bulunan bulunan kafeteryalar ve restoranlar dışa doğru konumlandırılırken dışa açılabilen yeni alanlar kazanılmaya çalışılıyor" dedi.

Alkaş, "Sigara yasağını destekliyoruz ancak bu uygulamanın biçimine tavır koyuyoruz. Çünka yasak herkes için geçerli olmadı. Caddedeki restoranlara 1 yıl süre tanındı. Biz bu durumdan dolayı oluşan haksız rekabetin önlenmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

`Rus ve Ortadoğulu yatırımcılar gelecek'

Avi Alkaş, alışveriş merkezi (AVM) yatırımlarında son gelişmeleri ve trendleri anlattı.

-  Alışveriş merkezleri el değiştirecek. Giderek kurumsallaşan bu yapıları sigorta ve emeklilik fonları satın alacak. Yurtdışından daha fazla oyuncu görülmeye başlanacak.

-  AVM'lere yapılan yatırımlar doğu-batı aksından kuzey-güney aksına kayacak. Rusya'nın zengin elitleri oligarklar ile Ortadoğu'nun petrol zengini yatırımcıları Türk perakendesine daha fazla yatırım yapacak.
-  Büyükşehirlerde hızlı başlayan AVM yatırımlar, Anadolu'daki şehirlere hatta ilçelere kadar uzandı.

-  Türkiye'deki AVM'lerde `Dubai Sendromu' yaşanıyor. Yani yatırım yapıldıkça sektör büyüyor. Büyüdükçe yeni yatırımlar yapılıyor. Buna `Dubai Sendromu' deniliyor.

-  Yurtdışınde Çin'le rekabet edemeyen firmalar, iç piyasada mağazalaşmayı tercih etti. Bu da AVM'lere olan talebi artırdı. Talep nedeniyle AVM'lerdeki kiralar arttı. Son dönemde ciro'dan kira ödeme gündeme geldi.

-  Sektörde yeni dengeler oluşmaya başladı ve AVM'ler ihtisaslaşmaya başladı. İndirim merkezleri denilen outlet AVM'lerin yanı sıra, gençlere yönelik AVM'ler, çocuklara yönelik AVM'ler ve popülist yapıya sahip halka yönelik AVM'ler yapılmaya başlandı.

-  AVM binalarında yeni trend akıllı ve çevreye duyarlı binalar yapmak. Kendi enerjisini üreten AVM'ler gündeme geldi. Bazı büyük firmalar bu özellikleri olmayan AVM'lere girmeyi tercih etmiyor.

Milliyet


Geri Dön