26 / 04 / 2024

AVM'ler yeni düzenlemeler ile açılacak! 

AVM'ler yeni düzenlemeler ile açılacak! 

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle mücadele için kapanan alışveriş merkezleri bu ay yeni bir düzenle açılacak. Açılan mağazalarda herkes tek bir hat üzerinde yürüyecek. Raf raf gezme ya da geriye dönme yok. Eğer sosyal mesafe korunmazsa da alarmlar çalacak



Bu ay ortasından itibaren kademeli olarak açılmaya başlaması planlanan alışveriş merkezleri (AVM), koronavirüs salgınına karşı yeni bir düzenle tüketicinin karşısına çıkıyor. Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre, vatandaşlar AVM'lerdeki mağazalara girdiğinde istediği gibi dolaşamayacak, oklarla yönlendirmeler ve patikalar oluşturulacak.

AVM ler yeni düzenlemeler ile açılacak! 

Koronavirüs salgını sebebiyle, yakında açılması planlanan AVM’lerdeki sağlık ve güvenlik önlemleri de yenilenecek. AVM’lerdeki yeni yapılanma hakkında konuşan Securitas Türkiye Ülke Başkanı Murat Kösereisoğlu, “Cadde mağazalarında hazırlıklar başladı, bir çok AVM’de de çalışma ve denemeler yapıyoruz. Mağaza düzeni değişiyor. Kuyruk yönetimi başladı” diye konuştu.

Oklar yön gösterecek

“Kuyruk yöntemi” ile herkesin bir hat üzerinde dolaşarak alışveriş yapacağını dile getiren Kösereisoğlu, “Mağazalara girdiğimizde istediğimiz gibi dolaşamayacağız, oklarla yönlendirmeler ve patikalar oluşturulacak. Herkes bu yolu izleyerek mağazayı dolaşarak kasaya ulaşacak. Geriye dönmek ya da istenilen bölüme geçmek söz konusu olmayacak. Kasaların önlerinde iki metre aralıklı çizgiler ya da kareler çizilerek sosyal mesafe korunmaya çalışılacak. Mağazalar ve marketler şu anda bunun üzerinde çalışıyorlar” dedi.

Yeni dönemde x-ray’lerin daha fazla kullanılacağını belirten Kösereisoğlu, “Fiziki mesafeyi koruyarak kontrol üzerinde çalışıyoruz. Güvenlik görevlileri için plexi korumalar düşünülüyor” şeklinde konuştu.

Maskesiz girilmez

Yeni dönemde kapı dedektörlerinin yeniden ayarlanarak daha hassas hale getirileceğini dile getiren Kösereisoğlu, “El ölçümü cihazlarının hem hata oranı yüksek, hem de sosyal mesafeyi korumadan ölçüm yapmak zor. O nedenle termal kamera kullanmayı tercih ediyoruz. Güvenlik görevlileri ateşi yüksek olanları ve maske kurallarına uymayanları içeri almama hakkına sahipler. Ancak alıkoyma ya da sağlık kuruluşuna yönlendirme yetkileri bulunmuyor” şeklinde konuştu.

Mağazalarda insan sayımı ve ateş ölçümü teknolojilerinin de gündemde olduğunu da söyleyen Kösereisoğlu, “Güvenlik için kullandığımız teknolojileri sağlık için kullanmaya başlayacağız. Belli bir noktada toplanan kalabalığı farkederek alarm oluşturan kameralar şimdi sosyal mesafe nedeniyle uyarı vermeye başlayacak” diye konuştu.

11 Mayıs’ta açılma planı

Alışveriş merkezlerinin bazıları 11 Mayıs tarihinde açılmak için hazırlık yapıyor. Perakende sektörü açılış için çok sıkı hijyen önlemleri alıyor. Bunlar arasında denenen kıyafete 24 saat karantina uygulanması ve ışın temizliği ile mağaza kapılarında müşteriye ateş ölçerli kontrol de mevcut.


‘Sinema bir süre kapalı’

Koronavirüs sürecinin işletmelere ek maliyet getirirken, kazançlarında da azalma olduğunu dile getiren Kösereisoğlu, “AVM’ler açılmak istiyor. AVM’lerin mayıs ortasında açılması gündemde. Ancak bu AVM’lerin tamamının açılması anlamına gelmiyor. Yemek alanları, çocuk oyun alanları ve sinemalar daha uzun bir süre açılmayacak gibi duruyor” şeklinde konuştu.

Kösereisoğlu, her şehirdeki AVM’nin durumunun farklı olduğunu ve normalleşmenin farklı zamanlarda olabileceğini de sözlerine ekledi.


Geri Dön