25 / 04 / 2024

AVM'lerde en yüksek kirayı kuyumcular ödüyor!

AVM'lerde en yüksek kirayı kuyumcular ödüyor!

Türkiye’deki alışveriş merkezlerinin en pahalı kiracıları tüm bölgelerde kuyumcular olurken, en düşük kira ödeyenler yapı ve süpermarketler. Sinema ve eğlence alanları da düşük kira ödeyenlerden.



Türkiye’deki alışveriş merkezlerinin en pahalı kiracıları tüm bölgelerde kuyumcular olurken, en düşük kira ödeyenler yapı ve süpermarketler. Sinema ve eğlence alanları da düşük kira ödeyenlerden. EVA Gayrimenkul tarafından hazırlanan “Türkiye Alışveriş Merkezleri (AVM) Kategori Bazlı Kira ve Alan Analizi Raporu” sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre Türkiye genelinde AVM gelirlerinin yüzde 31.8’i kadın ve erkek giyim kategorisindeki mağazalardan sağlanıyor.


İkinci sırada yüzde 13 oranla yiyecek-içecek mağazaları yer alırken, üçüncü sırada yüzde 7.7 oranla ayakkabı-çanta deri kategorisi yer alıyor. AVM’ler kira gelirlerinin yarısından fazlasını ilk üç sırada yer alan kategorilerde faaliyet gösteren mağazalardan elde ediyor.


EN YÜKSEK KİRA MARMARA’DA

AVM’lerde aylık kira ortalamasının metrekaresi 29 dolar olarak gerçekleşti. AVM kiraları İstanbul’da metrekare başına ortalama 41.7 dolar olurken, Ankara‘da 21.8 dolarlık değerde bulunuyor. Anadolu şehirlerinde ise bu rakam ayda metrekaresi 19.2 dolara kadar düşüyor.


Türkiye genelinde AVM’ler gelir/alan verimliliği açısından incelendiğinde, metrekare bazında en büyük kira bedelini 136.6 dolarla Marmara Bölgesi’ndeki AVM’lerde bulunan kuyumculuk mağazaları öderken, en düşük kira bedellerini ise metrekare bazında bakıldığında sinema-eğlence-spor, yapı market ve süpermarket sektörü ödüyor. Marmara Bölgesi’nde marketlerin metrekare kirası 10-10.77 dolar seviyesinde seyrederken bu rakam Doğu’da 5 dolarlara kadar düşüyor. Metrekare kullanım büyüklüklerine kategoriler bazında bakıldığında ise bay-bayan giyim sektörünün açık ara önde olduğu görülüyor. Araştırma sonuçlarına göre kadın ve erkek giyiminin özellikle öne çıktığı Anadolu’da metrekare kullanımının Marmara Bölgesi’nde kıyasla çok daha büyük olduğu tespit ediliyor. Dikkat çekici bir fark da Marmara Bölgesi’nin Karadeniz ile birlikte yiyecek içecek kategorisinde diğer bölgelere göre daha fazla yer kullanması.


AVRUPA YAKASINDA 44.1 DOLARA KADAR ÇIKIYOR

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “İstanbul’un Avrupa yakasında aylık 44.1 dolar kira ödenirken, Anadolu yakasında bu rakam 38.5 dolara çıkıyor” ifadelerini kulandı.


Habertürk


Geri Dön