24 / 04 / 2024

AVM'lerde otopark ücretli mi?

AVM'lerde otopark ücretli mi?

Hemen hepimiz sevsek de sevmesek de alışveriş merkezlerine gidiyoruz, ister 15 dakika ister 3 saat ister 5 saat kalıyoruz



Aracımızı otoparkına bıraktığımız alışveriş merkezlerinin çıkarken bizden para alması hoşumuza gitmiyor. Gitmesi de beklenemez. Tüketici oraya o veya bu şekilde alışveriş yapmaya gidiyor, o seferinde olmasa da bir dahaki seferinde alışveriş yapabilirliği söz konusu.

Önce bir haber duyduk, istanbul genelindeki alışveriş ve ticaret merkezi gibi yerlerin binaya ait hizmet otoparklarına gelen müşterilerden ilk üç saate kadar ücret alınmaması, ilk üç saat dışında alınabilecek ücretin ise istanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Tarife Komisyonunca belirlenen ücret oranında alınmasına ilişkin.

Ohh ne güzel. Doğrusu da bu dedik. Ama karar idari mahkemeye gitti, idari mahkeme alışveriş merkezlerindeki otoparklardan ilk üç saat ücret alınmamasını haksız buldu.

Sonra dava temyiz edildi. Danıştay davayı inceledi ve istanbul 2. idare Mahkemesi kararın bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine karar verdi.
Şimdi biz alışveriş merkezlerine gittiğimizde para verecek miyiz vermeyecek miyiz?

AVM'LER NE DİYOR?

Otoparkların herhangi bir ayrıma tabi tutulmaksızın üç saat gibi uzun bir süre için ücretsiz kullanılmasına imkân sağlanmasının serbest piyasa kurallarına aykırı olduğunu iddia etmektedir.

DANIŞTAY NE DİYOR?

Öncelikle, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Yasası, 5393 sayılı Belediye Yasası, Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliği'nin ilgili hükümleri uyarınca, mahalli ihtiyaç ve şartlara göre trafik düzeni ve güvenliğini sağlamak amacıyla gerekli tedbirleri almak ve trafikle ilgili problemleri çözümlemek konusunda UKOME yetkili bulunmaktadır.

Bu sebeple Danıştay öncelikle: "Alışveriş ve ticaret merkezleri gibi özellikle halkın yoğun olarak kullandığı, umuma açık nitelikteki yerlerde, müşteri olarak gelen ve yalnızca belirli bir süre için otopark ihtiyacı söz konusu olan kişilerin bu ihtiyaçlarının binaya ait hizmet otoparklarından karşılanması noktasında bir ücretlendirmeye gidilmesinin, binaya ait hizmet otoparklarının tercih edilmeyerek çevre trafiğinin olumsuz etkilenebilmesi sonucunu doğurabileceği dikkate alındığından, olayın ulaşım ve trafikle yakından ilgili olduğu, bu nedenle de UKOME'nin bu konudaki düzenleyici nitelikte kararlar almakla görevli ve yetkili olduğu tartışmasızdır" diyor.

Otopark Yönetmeliği, istanbul imar Yönetmeliği ve istanbul Otopark Yönetmeliği'nde hükme bağlandığı üzere, "binayı kullananların otopark ihtiyacının bina içinde veya parselinde karşılanması esas" olduğu gibi, alışveriş merkezlerinin müşterilerinin de "binayı kullananlar" kapsamında değerlendirilmesi ve bu nedenle de otopark ihtiyaçlarının bina içinde veya parselinde karşılanması gerekmekte.

Eğer bunun dışında, bina içinde ayrıca ticari amaçlı ve dışa dönük olarak otopark yapılıp işletilebilmesi düşünülüyorsa bu da ancak bağımsız bölüm olarak bodrum ve zemin katlarda olmak kaydıyla ve binayı kullananların otopark ihtiyacının bina içinde veya parselinde karşılanması sağlandıktan ve bu konuda UKOME görüşü alındıktan sonra mümkün olabilecektir.
Belirtilen durum karşısında: alışveriş merkezlerine müşteri olarak gelenlerin otopark ihtiyaçlarının, eaas itibariyle ticari amaç güdülmeksizin ve ücretsiz olarak bina içinde veya parselinde karşılanması gerekmektedir görüşü çıkıyor.
Ancak hemen belirtelim ki, söz konusu otoparkların zaman kısılaması olmazsızın tamamen ücretsiz olmasının ise amacına aykırı kullanımlara yol açarak kısa süreli otopark yerinin giderek azalması sonucunu doğuracağı, bu durumda da trafiğin yine olumsuz olarak etkileneceği dikkate alındığında; bu sakıncayı da göz ardı etmeyecek bir şekilde, istanbul genelindeki alışveriş, ticaret merkezi gibi yerlerin binaya ait hizmet otoparklarına gelen müşterilerden ilk üç saate kadar ücret alınmaması, ilk üç saat dışında ise ücret alınabileceği belirtiliyor. Son derece isabetli bir yaklaşım tüketici açından. 3 saate kadar ücretsiz ama arabayı yatırıp giderek suistimal edecek olanlara karşı da makul fiyatlandırma.

23.11,2009 tarihinde tekrar mahkemeye gönderildi dâva. Bu arada Belediye Alışveriş Merkezlerini denetliyor ve cezaları kesiyor.
'Gerçi bu cezalara da itirazlar yapılıyor ama asıl mesele cezaların pek de karardan vazgeçirilecek cinsten olmaması. Kaldı ki bazı belediyelerde tekrar mahkemeye gönderilen davanın sonuçlanması beklendiğinden bu cezalar uygulanamaya biliyor da.

UKOME'DEKİ ÇELİŞKİ

istanbul gibi bir yerde yaşıyorsanız otopark ciddi bir mesele.
Bu konuda UKOME görevli ve yetkili. Yukarda belirtildiği üzere; Otopark Yönetmeliği, İstanbul İmar Yönetmeliği ve İstanbul Otopark Yönetmeliği'nde hükme bağlandığı üzere, "binayı kullananların otopark ihtiyacının bina içinde veya parselinde karşılanması esas" olduğu gibi, alışveriş merkezlerinin müşterilerinin de "binayı kullananlar" kapsamında değerlendirilmesi ve bu nedenle de otopark ihtiyaçlarının bina içinde veya parselinde karşılanması gerekmekte.
Binayı kullananlar binanın otoparkından ilk üç saat ücretsiz yararlansın diyen UKOME, bu şehirde yaşayan, bir nevi bu şehri kullanan tüketicilerin de dışarıda kullandıkları otoparkları sadece 15 dakikası ücretsiz olarak kullanmasını çelişkili görmüyor mu?
Alışveriş Merkezleri'nde ilk 3 saat ücretsiz olsun evet ama dışarıda arabamızı bıraktığımızda da ücretsiz olacak vakit 15 dakika ile sınırlı kalmasın. İstanbul gibi bir memlekette 15 dakikada ancak bir büfeden gidip bir şişe su alıp gelirsiniz ki onun için de çoğunlukla otoparka gerek duymazsınız.
Vakit


Geri Dön