28 / 03 / 2024

AVM'lere karşın cadde mağazacılığı yeniden trend oldu!

AVM'lere karşın cadde mağazacılığı yeniden trend oldu!

İstanbul'un dünya genelinde popülerliğinin artması kentin ünlü caddelerine de yarıyor. Bağdat Caddesi'nden Abdi İpekçi'ye ünlü caddelerde metrekare kira fiyatları 350 dolara ulaşırken, yabancı yatırımcılar da gözünü ünlü caddelere dikti...



İstanbul'un dünya genelinde popülerliğinin artması kentin ünlü caddelerine de yarıyor. Bağdat Caddesi'nden Abdi İpekçi'ye ünlü caddelerde metrekare kira fiyatları 350 dolara ulaşırken, yabancı yatırımcılar da gözünü ünlü caddelere dikti. Bakırköy, Bahariye gibi ikincil caddeler de artık yatırımcılar için daha cazip bir hale geldi... 



Gayrimenkulde AVM yatırımlarının artması uzun süre cadde mağazalarına olan talebi azaltmıştı. 

Ancak son yıllarda sayıları hızlıca artan AVM'lere karşın cadde mağazacılığı yeniden trend oldu. 

İstanbul'dan Ankara'ya izmir'den Bursa'ya kadar gelişen kentlerde caddeler yeniden ön plana çıkmaya başladı. Özellikle de İstanbul'daki caddeler... 


Ankara'nın Tunalı Hilmi Caddesi, Kızılay Bulvarı, Filistin Caddesi, İzmir'in Atatürk Caddesi, İzmir'in istiklal Caddesi olarak anılan Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Bursa'nın Fatih Sultan Mehmet Caddesi Türkiye'nin en popüler caddeleri arasında yerlerini alıyorlar. 


Bağdat Caddesi, Abdi İpekçi Caddesi gibi İstanbul'un ünlü caddeleri cazibesini son birkaç yılda yeniden geri kazandılar. Çünkü bu caddeler bahsi geçen markalar için satış rakamından daha çok prestij anlamına geliyor. Dünyaca ünlü markalar bu caddelerde mağaza açarak vitrin yaparken, yerli markalar da bu caddelerde yerlerini alarak bir nevi prestij kazanmış oluyorlar... 


B11 durum da yerli ve yabancı gayrimenkul yatırımcılarının dükkan yatırımı yaparken bu caddeleri tercih etmelerine neden oluyor. 


EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, İstanbul'un Bağdat Caddesi, Abdi İpekçi Caddesi gibi caddelerinin bir dönem durağan hale gelen kiralama işlemlerinin son yıllarda yeniden canlandığını, bu caddelerin trend haline geldiğini belirtiyor. 


Dünya listesine girdiler Dünyanın en büyük ticari gayrimenkul hizmeti firmalarından biri olan Cııshman Wakefield'in geçtiğimiz yıl yaptığı dünyanın en pahalı caddeleri araştırmasına Türkiye'den 6 cadde girmeyi başarmıştı. 

Listeye girmeyi başaran caddelerin 4'Cı istanbul'da yer alırken diğerleri  Ankara  ve İzmir'de yer alıyorlar. 


İstanbul'dan İstiklal Caddesi, Bağdat Caddesi, İpekçi ve Valikonağı Caddeleri ile İzmir'den Alsancak, Ankara'dan ise Kızılay Bulvarı listeye girmeyi başarmıştı. Bu caddeler dünyanın en pahalı caddeleri olarak bilinen Hong Kong 5. 

Cadde ve Paris Champs Elysees ile aynı listede yer alabilmişlerdi. 


Değerleri artıyor Bu caddelerin değerlerinin zaman içinde daha da arttığı dikkat çekiyor. İstanbul'un en çok göze çarpan caddeler arasında İstiklal Caddesi, Bağdat Caddesi ve Abdi İpekçi Caddesi öne çıkarken, özellikle Abdi İpekçi ve Bağdat Caddesi yabancı markaların çok yakından ilgilendiği caddelerin başında geliyor. 


Yabancı markaların girmek için varıştığı bu caddelerde yer almak için metrekare başına aylık 200-350 dolar kira ödemek gerekiyor. Bununla birlikte cadde mağazalarının yanı sıra yıllara meydan okuyan Kapalı Çarşı'nın caddelerinin de metrekare satış fiyatlarıyla dünyanın ve Türkiye'nin en pahalı dükkanları arasında yer aldığı belirtiliyor. Öyle ki çarşının Kalpakçılar Caddesi'nde dükkanlar kilo altın üzerinden satılıyor. 


30 bin dolardan 130 bin dolara.... 

İstanbul'un en popüler perakende caddelerinde ortalama metrekare satış fiyatları 30 bin dolar ile 130 bin dolar arasında değişiyor. En pahalı caddeler olan Bağdat Caddesi'nde ve İstiklal caddesinde fiyatlar 30 bin dolardan başlayıp 130 bin dolara kadar çıkıyor. 


Abdi İpekçi Caddesi'nde ise, 60 bin ila 110 bin dolar arasında değişiyor. 

Bağdat Caddesinin ise Dalyan Parkı, Göztepe Parkı ve Özgürlük Parkı gibi doğal alanlarla iç içe olduğu için alışveriş merkezlerinden her zaman bir adım önde olacağı da belirtiliyor. 

Anadolu yakasının bu anlamda en prestijli caddesi olduğu düşünülürse Bağdat Caddesinin de uzun yıllar artan bir trendle pazar payını koruyacağı önümüzdeki yıllarda daha da artıracağı da öngörülüyor. 



Dünyanın en pahalılarından Dünyanın en pahalı ticari mülklerinin Ne w York 5. Cadde, Hong Kong Causeway Bay ve Paris Champs Elysees'de metrekare fiyatları 700 ila 900 bin dolar arasında değişiyor. 


İstanbul'un en eski alışveriş mekanlarından biri olan Kapalı Çarşı Kalpakçılar Caddesi'nin de dünyaca ünlü caddeler ile aynı statüde olduğuna dikkat çekiliyor. Fakat Kalpakçılar Caddesi'nin dünya genelinde yapılan emlak araştırmalarında pek dikkati çekmediği de vurgulanıyor. Bunun nedeninin de caddenin bir perakende caddesi gibi algılan maması, lokasyonun kendine özgü hedef kitlesi ve yapısı nedeniyle kategoı ize edilememesinden kaynaklandığı vurgulanıyor. 


Kriz dönemlerinde döviz ile kiralanan AVM mağazaları zor duruma düşerken 550 yıldan bu yana faaliyet gösteren Kapalıçaışı, İstanbul'da sessiz sedasız büyük cirolara ulaşan ve rekor dükkan fiyatlarına sahip olması ile hala popüler bir mekan oluyor. 


Caddelerin yanı sıra çok bilinmese de dünyaca ünlü Kapalı Çarşı'nın dünyanın en pahalı mekanları arasında yerini aldığına işaret eden Yazıcı, özellikle Kapalı Çarşı'daki Kalpakçılar Caddesi'nde birim metrekare değerinin Türkiye'nin ve dünyanın en pahalı dükkanları arasında sayılabileceğini vurguluyor. 

Kalpakçılar Caddesi'nde dükkanların kilo altın w im üzerinden satıldığını belirten Yazıcı, "Dükkanların birim metrekare satış değerleri yaklaşık 800 bin TL ile 1 milyon 450 bin TL arasında değişiyor" diyor. 


İstanbul'da cadde perakendeciliği konusunda önemli bir yere sahip olan Abdi İpekçi Caddesi'nde dünyaca ünlü yabancı ve Türk markalara ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Yazıcı, caddede dükkanların ortalama metrekare kirasının 200350 dolar olduğunu belirtiyor. 


Abdi İpekçi Caddesi'nde yer almak için marka değerinin ön plana çıkması gerektiğine vurgu yapan Yazıcı, bu durumun caddeyi Nişan taşı'ndaki diğer caddelerden ayıran en önemli özellik olarak dikkat çektiğini söylüyor. 

Sadık müşteri kitlesi Özellikle İstanbul'da açılan AVM'ler caddelerdeki müşteri kitlesini hedef alsalar da caddelerin sadık bir müşteri kitlesi bulunuyor. 


İnşa edilen birçok AVM'nin caddelerdeki müşteriyi hedef kitlesi haline getirmeye çalışmalarına karşın caddelerin müşteri kitlesinin çok sadık olduğuna işaret eden Yazıcı, "Anadolu Yakası'nın en önemli ticari akslarından biri olan Bağdat Caddesi'nin ise özellikle Suadiye'den başlayarak Caddebostan'a kadar uzanan kısmında nitelikli mağazalar bulunuyor. Yaya trafiğinin yoğun olduğu bu alan insanların gezmekten keyif aldıkları mekan olarak öne çıkıyor" diyor. 


Bu aksta birim metrekare kira gelirleri aylık ortalama 250- 350 dolar olurken bazı yerlerde 5 bin dolarlara kadar çıkabiliyor. 

Dükkan yatırımlarının yaklaşık 25 yılda geri döndüğü düşüncesi ile birim metrekare dükkan fiyatları yaklaşık 75 bin dolar ile 125 bin dolar arasında değişiyor. 



Abdi Ipekçi'ye yabancı ilgisi Yabancı markaların bu caddelere ilgisi en çok üst gelir grubuna hitap eden dünyaca ünlü yabancı markalara ev sahipliği yapan Abdi İpekçi Cadde'sinde görülüyor. 

Maçka Oteli giriş katında açılan Alexander McQueen, Ermenegildo Zegna, Tom Ford mağazaları ve Chanel, TODS. Prada, Valentino, Roberto Cavalli, Louis Vuitton gibi üst gelir grubuna hitap eden birbirinden lüks giyim mağazaları, şık vitrinleri ile caddeyi dünyadaki örnekleri ile yarışır bir hale getiriyor. 

Abdi İpekçi Caddesinden sonra yabancıların ikinci sırada tercih ettiği cadde ise Bağdat Caddesi oluyor. Üst gelir grubuna hitap eden Burberry, Louis Vuitton, Escada, Michael Kors, Longchamp, Emporio Arman i gibi dünyaca ünlü markalar Bağdat Caddesi'nde yerlerini aldılar. 


İkincil caddeler öne çıkıyor Bağdat Caddesi'nde devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarının kısa vadede perakende arzını kısıtladığı, birincil caddelerdeki arz kısıtlılığının ikincil caddelere olan talebi artırdığına dikkat çekiliyor. 

Hi Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş, birincil caddelerdeki arz kısıtlılığı nedeniyle ikincil caddelerin talep görmeye başladığını, bu süreçte de Ümraniye Alemdağ Caddesi, Kadıköy Bahariye, Mühürdar Caddesi ve Bakırköy İstasyon Caddesi'nin öneminin arttığını söylüyor. 




İzmir'in İstiklal Caddesi 


İzmir'in İstiklal Caddesi olarak da bilinen Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Kordon'a kadar uzanan ve İzmir'in en popüler caddelerinden biri. İzmir'e dışarıdan gelenlerin de mutlaka uğradığı kozmopolit bir cadde olması ile de bilinen cadde yatırımcılar için de cazip bir yer oluyor. 

İzmir'in Konak Meydanı ve Alsancak arasında yerini alan Atatürk Caddesi, denize bakan cafe ve barların yer aldığı cıvıl cıvıl bir cadde olarak öne çıkıyor. 


Son yıllarda Bursa'nın öne çıkan semtlerinden biri olan Nilüfer'de yer alan Fatih Sultan Mehmet Caddesi, kentin marka mekanlarını, cafe ve restoranlarını barındırması bakımından öne çıkıyor. Üniversite öğrencilerinin de uğrak yeri olan cadde yatırımcısının yüzünü güldüren caddeler arasında anılıyor. 


Ekonomist Mortgage



Geri Dön