26 / 04 / 2024

Avrupa’da gübre kalmadı! Birçok gübre üretim tesisi kapısına kilit taktı!

Avrupa’da gübre kalmadı! Birçok gübre üretim tesisi kapısına kilit taktı!

Avrupa'da doğal gaz fiyatlarının hızla yükselmesi sebebiyle gübre üretim tesislerinin büyük kısmı faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Üretim tesislerinin kapanması gübre kıtlığına yol açabileceği düşünülüyor.



Amonyum fiyatları yükselişte

Verilere göre, kriz öncesi dönemde Avrupa'da yıllık 18,3 milyon ton kimyasal gübre üretildi. Bunun yüzde 72'si azotlu, yüzde 13'ü fosfatlı, yüzde 15'i de potaslı gübre olarak kayıtlara geçti. AB, 2021'de azot gübreleri üretimi için 2,9 milyon ton amonyak ve 4,7 milyon ton üre ithal etti. Gübre, Rusya'ya yönelik yaptırımların kapsamına dahil edilmedi ancak bankacılık, taşımacılık ve sigorta gibi alanlarda uygulanan yaptırımlar nedeniyle Rusya'dan gübre tedariki kesintiye uğradı.

Bu gelişmeler doğrultusunda Avrupa ülkelerinde bu yıl yeterli miktarda gübre bulunamayacağı öngörülüyor.

AB, sorunun çözümü için gübrede ithalat vergilerini kaldırmaya yönelik girişimlerde bulunurken, Kanada gibi ülkelerden gübre tedarik etme planları üzerinde çalışıyor.

Euro'yu tahtından eden dolar, sterline de acımadı! Dolarda son durak neresi!

Hurda fiyatları resmen fırladı! Bomba zam haberi! Güncel hurda fiyatları ne kadar? 29 Eylül 2022 hurda fiyat listesi 

Yerli ayçiçeği ve mısır çeşitleri geliştirilecek! Ayçiçek hangi borsada kaç lira? 29 Eylül 2022 fiyat listesi...

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön