19 / 04 / 2024

Ayazağa Kültür Merkezi'nin içine Black Box projesi geliyor

Ayazağa Kültür Merkezi'nin içine Black Box projesi geliyor

Tom Waits, Bob Dylan, Coldplay gibi isimleri evinizden birkaç metre uzaklıkta dinlemek artık hayal değil. Şehre ‘Black Box' geliyor



Pozitif'in ortaklarından Cem  Yegül, şehrin müzik çehresini   değiştirecek, Ayazağa Kültür Merkezi içindeki Black Blox projesini  anlatıyor.

Black Box nasıl bir yer? İçinde neler olacak?
6 bin 500 kişilik, orta ölçekli bir canlı etkinlik arenası. İçinde 2 bin 500 kişilik canlı müzik tribün alanı olacak. Ortağımız, Hollanda'nın en büyük ‘promter'larından ‘Mojo Concerts'. Dev müzik şirketi Live Nation'a bağlı olduğu için, Black Box gibi işlettiği konser alanlarını Live Nation'a bağlı müzisyenlerin performanslarıyla dolduruyor.

Yurtdışındaki Black Box modeli burada olduğu gibi kullanılacağa benziyor. Pozitif bu işin neresinde duruyor?
Pozitif, Black Box projesinin ortağı. Müzikal konseptini, konser takvimini biz belirleyeceğiz. Live Nation'ın imkanlarından faydalanarak, konser vermesi için telaffuz bile edilemeyen isimleri rahatlıkla getirebileceğiz.

Bu tarz bir projenin olmayışı nelere sebep oldu?
Bugüne kadar kapalı bir performans arenamızın olmayışı üzücü. Turnede olan tüm isimleri kaçırıyorsunuz. Çoğu haklı olarak spor salonundan devşirme, akustikten yoksun bir sahnede çalmayı istemiyor.

Tek sebep bu mu?
Etrafımızdaki çoğu ülke sektörel olarak gelişmemiş. Türkiye de biraz kör noktada kalıyordu. Son birkaç yıldır önemli isimlerin konser verişiyle, artık Avrupa'nın önemli organizatörlerinin ajandasına İstanbul da girdi.  Daha kalıcı yer edinmek için orta ölçekli, kapalı performans alanları şart.

Hangi isimler geçiyor aklınızdan?
Bob Dylan'dan Tom Waits'e herkese kapımız açık. Stadyum grupları da gelip beş-altı gün konser verebilir. Coldplay, U2 gibi isimlerin tercihi de bu tarz mekanlarda konser vermek. Hem seyirciyle yakın temas kuruyorlar hem de özlerine dönmüş oluyorlar.

İlk konser  nisan 2011'de
Black Box şu an ne aşamada?
Anlaşmalar imzalandı, projeler çizildi. Şimdi Ayazağa'da  yıkımlar yapılıyor. İlk konserimiz Nisan 2011'de.

Biz büyük konserlerin hakkını veremiyoruz sanki. Hep ne kadar az bilet satıldığı yazılıyor.
Doğru. Mesela biz R.E.M. konserinde ciddi zarar ettik. 20 yıllık iş hayatımızda yaptığımız sayılı hatalardandı. R.E.M yanlış zaman ve yerde yapıldı.

Doublemoon, Babylon,  Black Box... Müzik adına yaptığınız işlerin değeri anlaşılıyor mu?
Bizim hitap ettiğimiz kitle, sevdiği müziği sahiplenmiyor. Bir grubun ikinci kez gelişine burun kıvırıyorlar. Doublemoon yurt dışında gördüğü saygıyı burada görmüyor. Black Box, dönüştürme projelerinin sağlam taşlarından. Hem sektörü, hem şehri dönüştürecek. İstanbul'u konser coğrafyasının içerisine sokacak. Bu şehrin Dünya'nın kıymetli bir parçası olduğu hatırlanacak.

Black Box neden Ayazağa Kültür Merkezi'nin içinde açılıyor?
Tam aradığımız bir lokasyon. Ayazağa, şehrin yeni iş merkezlerinden biri olacak. Kültür merkezini önüne kadar metro geliyor. Etrafı ormanlarla, yürüyüş parkurlarıyla çevirili.
Ali Tufan Koç/Milliyet Cadde


Geri Dön