25 / 04 / 2024

Ayçiçek yağında indirim olacak mı? Ham ayçiçek yağı fiyatındaki düşüş raflara ne zaman yansıyacak?

Ayçiçek yağında indirim olacak mı? Ham ayçiçek yağı fiyatındaki düşüş raflara ne zaman yansıyacak?

Ham ayçiçek yağının tonu uluslararası piyasalarda 1500 dolara kadar geriledi. Bu gelişmenin iç piyasaya ise indirim olarak yansıması bekleniyor. Uzmanlar 5 litrelik ayçiçek yağı için yeni bir fiyat verdi. İşte detaylar…



Uluslararası piyasada tonu 2 bin 150 dolara ulaşan ham ayçiçek yağının fiyatında talep yetersizliği nedeniyle hızlı bir düşüş yaşanıyor. Ham ayçiçek yağının tonu uluslararası piyasalarda 1500 dolara kadar geriledi.

Konuya ilişkin milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, ayçiçek yağı fiyatlarının son bir yılda yüzde 300’ün üzerinde artış gösterdiğini söyledi. Tüketiciyi en çok rahatsız eden artışın Rusya-Ukrayna savaşının çıkmasından kısa süre sonra Karadeniz’in gemi trafiğine kapatılması ve Odesa Limanı’ndan ayçiçek ham yağı dolu 17 geminin Türkiye’ye ham yağ getiremeyeceği söylentisiyle piyasada darlık olmamasına rağmen 5 litrelik ayçiçek yağlarımın 100-120 lira fiyat aralığından 180-200 TL bandına çekilesi olduğunu söyleyen Ağaoğlu şöyle devam etti:

Ayçiçek yağında indirim olacak mı? Ham ayçiçek yağı fiyatındaki düşüş raflara ne zaman yansıyacak?

¨Daha sonra herhangi bir arz eksikliği, kıtlık ve bulunamama gibi bir durum olmamasına rağmen yukarı çekilen rakamlar bir türlü aşağı indirilemedi. Birtakım indirim kampanyalarıyla 170-175 TL civarında da satılmaya devam edildi.

Stoklarda kalan ayçiçek yağındaki ham madde fiyatlarında düşüş yaşandı. Düşüşe göre, şu anda Türkiye’deki ayçiçek yağı üreticilerinin ve satış noktalarının, 5 litrelik ayçiçek yağını 120-140 TL bandına indirmesi gerekiyor. Çünkü Rusya-Ukrayna savaşının sıcak aylarında bir söylentiyle ayçiçeğini depoya çekip yüzde 80 fiyat artışıyla etiketleyerek tüketicilere satan kişiler bu haksız kazançlarını fiyat indirerek tüketiciye iade etmek durumunda.

Ayçiçek yağının fiyatı inmedi, tüketici bilinçlenip talebi kıstı. Ayçiçek yağında ortaya çıkan spekülatif fiyat artışları muadili olan sıvı yağların da fiyatlarını tetikledi. Ayçiçek yağı fiyatını referans alan zeytinyağı ve sıvı yağı gibi ürünler de canlanmıştı.¨


Geri Dön