24 / 04 / 2024

Ayder Yaylası'ndaki 158 yapı için yıkım kararı!

Ayder Yaylası'ndaki 158 yapı için yıkım kararı!

DOĞU Karadeniz Bölgesi’nin gözde turizm merkezleri arasında yer alan ancak yapılaşma nedeniyle doğal yapısı iyice bozulan Ayder Yaylası’nda, son yıllarda inşa edilen yapılardan 158’i için yıkım kararı alındı.



Çamlıhemşin İlçesi’nde yer alan ünlü Ayder Yaylası, 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Turizm Merkezi ilan edildi. Aynı zamanda belediye mücavir alanı olan ve doğal güzelliği ile öne çıkan yaylada bu tarihten sonra gelişigüzel yapılaşma başladı. 1994 yılında Milli Park, 1998 yılında ise Doğal SİT alanı ilan edilerek koruma altına alınan Ayder, 2006 yılında da Bakanlar Kurulu Kararı ile ’Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi’ ilan edildi.

18 YILDA KORUMA İMAR PLANLARI HAZIRLANAMADI

1998 yılında Doğal SİT alanı ilan edilen yayla için yasaya göre Valilik tarafından 2 yıl içerisinde Koruma Amaçlı İmar Planı oluşturulması gerekiyordu. Ancak aradan 18 yıl geçmesine rağmen yayla için imar planları hazırlanmadı. Koruma planlarının hayata geçirilmesi halinde yapılaşma tipi ve yoğunluğunun ancak projeler dahilinde yapılabileceği Ayder Yaylası, her geçen gün doğal özelliğini yitirdi. Kaçak ve beton yapıların inşa edildiği yayla ve çevresinde yüzlerce kişi, kaçak yapılaşma ile SİT ve Milli Park yasalarına muhalefetten yargılandı.


Ayder Yaylası ndaki 158 yapı için yıkım kararı!

158 BİNA İÇİN YIKIM KARARI

Çamlıhemşin Belediyesi Meclisi, Ayder Yaylası’ndaki 290 yapıdan 158’i hakkında, kaçak ve ruhsata aykırı olduğu gerekçesiyle yıkım kararı aldı. Kaçak ve ruhsata aykırı yapıların yıkılması için Kamu İhale Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca hizmet alımı yoluyla açık ihaleye çıkıldı. Ancak yıkım ihalesine katılan firma olmayınca kaçak yapılar yıkılamadı.


’YAYLA PLANSIZ KORUNAMAZ’

Konuyla ilgili açıklama yapan Çamlıhemşin Belediye Başkanı AK Partili Osman Haşimoğlu, farklı koruma kararları ile kurumlar arasında yaşanan karmaşanın Ayder Yaylası’nı bu hale getirdiğini belirterek, yaylanın plansız korunamayacağını ifade etti. Haşimoğlu, şöyle dedi:


"Yaylada kaçak ve ruhsata aykırı 158 bina için yıkım kararı var. 158 bina sahibine bir alternatif göstermemiz gerekiyor. Yaylaya günde 10 bin araç ile 35 bin kişi girip çıkıyor. Ama yetersiz planda araçların park edeceği bir yer bile gösterilmemiş. Koruma amaçlı imar planlarının yapılması gerekiyor."


Belediye Başkanı Osman Haşimoğlu, Ayder Yaylası’ndaki otelinde izinsiz çatı tadilatı yapan kardeşi Doğan Haşimoğlu’na 18 bin lira para cezası kesildiğini sözlerine ekledi.


Ayder Yaylası ndaki 158 yapı için yıkım kararı!

AYDER YAYLASI

Ayder Yaylası Çamlıhemşin İlçesi’nin 19 kilometre güney doğusunda, 1350 metre yükseklikte yer alıyor. Fırtına Deresi boyunca eşsiz doğa güzellikleri izlenerek ulaşılan Ayder Yaylası, çevresini saran çam ormanları, şelaleleri, yöresel mimarideki evleri, çiçekleri ve bu çiçeklerden elde edilen balı ve şifalı kaplıcasıyla sırtını Kaçkarlar’a dayamış, çam örtülü yamaçlarla kaplı cennet görünümündedir. Yaz aylarında yerli ve yabancı turistler 55 derece sıcaklıktaki şifalı kaplıca suyundan yararlanıyor. Kaplıca suyunun romatizmal hastalıklar, iç hastalıkları, kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarına iyi geldiği belirtiliyor. Yayla 2004 yılından itibaren ülkemizde ilk defa gerçekleştirilen helikopterle kayak sporu ’Heliski’ ile de ismini dünyaya duyurdu, çekiciliğini arttırıp, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi. Yaylada ayrıca trekking, jip safari, foto safari, kampçılık, dağcılık gibi birçok turizm aktivitesi yapılıyor.


Hürriyet 


Haber AA'da şu şekilde yer aldı


Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası'nda kaçak ya da ruhsata aykırı 158 bina için yıkım kararı bulunduğu bildirildi.


Çamlıhemşin Belediye Başkanı Osman Haşimoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Belediye Meclisi toplantılarında Ayder Yaylası'ndaki  kaçak ya da ruhsatsız binalar hakkında yıkım kararı alındığını belirtti.


Yaylada kaçak ve ruhsata aykırı olduğu gerekçesiyle 158 bina için yıkım kararı olduğunu ifade eden Haşimoğlu, "Zaten toplam bina sayısı 260. Geriye kalanlar da eski yayla evleri olduğu için plana uygun görünüyor. Bu 158 bina sahiplerine bir alternatif göstermemiz gerekiyor." dedi.


Haşimoğlu, söz konusu binaların yıkım işi için geçen hafta ihale yaptıklarını vurgulayarak, ihaleye kimsenin katılmadığını kaydetti.


Yaylada yapılmış imar planlarının yetersiz olduğunu savunan Haşimoğlu, şöyle devam etti:


"Bunun yanında gelişigüzel sit alanlar ilan edilmiş. Mevcut kurumlar arasında yaşanan karmaşa nedeniyle Ayder Yaylası bu duruma geldi. Ayder Yaylası çok önemli ama hala kimse bunun farkında değil. Ayder'in ismi yayla ama aslında yayla değil. Ayder, turizmin gelişim bölgesidir. Kaçkar Dağları'nın zirvesine Ayder Yaylası'ndan çıkılıyor. Yaylanın kaplıcası var. Burası termal turizmin merkezidir."


Haşimoğlu, Ayder Yaylası'nın tapulu arazilerinin yüzde 95'inin imara kapalı olduğunu belirterek, "Zaten burada arazi çok kısıtlı ve bu alanlar kapatılmış. Kültür ve Turizm Bakanlığı burayı turizm gelişim noktası ilan etti. Vatandaşlarımız, Ayder Yaylası'nın girişine koyduğumuz kapının kalkmasını istiyor. Buna biz karar veremeyiz. Burası sit alanı, burası Milli Park." ifadesini kullandı.


Osman Haşimoğlu, Ayder Yaylası'nın ancak yapılacak imar ve proje değişiklikleriyle korunabileceğini de sözlerine ekledi.




AA




Haber Birgün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Rize’de SİT alanlarına karşı yapılan eylem ile geçen aylarda Trabzon Uzungöl’de yurttaşların SİT alanı ihlali gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılmasının ardından, Ayder Yaylası’nda da 158 yapı için yıkım kararı alındığı ortaya çıktı.


Halk suçlanıyor


1987 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Turizm Merkezi, 1994 yılında Milli Park, 1998 yılında ise Doğal SİT alanı ilan edilerek koruma altına alınan Ayder, 2006 yılında da Bakanlar Kurulu Kararı ile ‘Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi’ ilan edildi.


1998 yılında Doğal SİT alanı ilan edilen yayla için yasaya göre Valilik tarafından 2 yıl içerisinde Koruma Amaçlı İmar Planı oluşturulması gerekiyordu. Ancak aradan 18 yıl geçmesine rağmen yayla için imar planları hazırlanmadı. Yerel yönetimlerin planları hazırlamaması nedeniyle bölge insanı ihtiyaçları dahilindeki yapılaşmalardan sorumlu tutuldu, suçlu bulundu. ‘Kaçak yapılaşma’ olarak adlandırılan imar planlarının yerel yönetimler tarafından bilinçli olarak hazırlanmadığı, bölge insanının bu yöntemle SİT alanı kararlarının kaldırılmasına ikna etmek ve rantlaşmanın önünün açılmak istendiği de iddialar arasında.

 

Bakanlığın SİT savaşı sürüyor mu?


BirGün’de 15 Mayıs’ta ‘Bakanlık doğal SİT alanlarını kaldırmak için harekete geçti’ başlığıyla yayımlanan haberde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Ankara’da bulunan Çınar Mühendislik firması ile anlaştığını ve doğal SİT alanlarının kaldırılması, değiştirilmesi ya da sınırların daraltılmasına yönelik çalışmalara başladığını duyurmuştuk. Edindiğimiz bilgilere göre, Bakanlığın Karadeniz’de SİT alanlarını kaldırarak, koruma altında bulunan bölgeleri yapılaşmaya açmak amacıyla koruma kararlarına yönelik harekete geçtiğini belirtmiştik.



Rabia YILMAZ/Birgün




Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Doğu Karadeniz'in turizm merkezlerinden Rize Çamlıhemşin'deki Ayder Yaylası'nda kaçak yapılaşma artınca 158 bina için yıkım kararı alınmıştı. Çamlıhemşin Belediye Başkanı Osman Haşimoğlu, "Binaların yıkımı için geçen hafta ihaleye çıktık ancak hiçbir firma katılmadı" dedi. Yaylada toplam 260 binanın olduğunu belirten Haşimoğlu, Ayder Yaylası'ndaki otelinde izinsiz çatı tadilatı yapan kardeşi Doğan Haşimoğlu'na da 18 bin lira para cezası kesildiğini anlattı. 


Posta




Haber Yenigün Doğdu Gazetesi'nde şöyle yer aldı;

Karadeniz bulunan yayla turizminin bel kemiği Ayder yaylası bölgede konaklama imkanını arttırmak amacı ile yapılan binalar nedeni ile bozulmaya başladı. Bu duruma engel olmak amacı ile bölgede 158 kaçak yapının yıkımına karar verildi... 

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinin yüksek kesimlerinde yer alan son dönemde Arap turistlerinde yoğun ilgisine maruz kalan Ayder yaylası 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Turizm Merkezi ilan edilerek bu tarih itibari ile turizm işletmecileri içinde hedef bölge olmuş ve çarpış yapılaşma da başlamıştı.  1994 yılı itibari ile Milli Park, 1998 senesinde de ise Doğal SİT alanı olarak belirlenmesi ile koruma altına alınmak istenen bu eşsiz yayla, 2006 yılında alınan kararı ile 'Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi' oldu.  Bunca alınan kararlara rağmen koruma amaçlı imar planının yapılmaması sebebi ile kaçak inşaatların devam etmesi sonrasında da gittikçe bozulmaya başladı. Doğar ortamına uygun olarak kontrollü bir şekilde inşaa edilmesi gereken ahşap binalar yerine beton ve kaçak yapılar yükselmeye başladı. Bu sebeple para ve hasip cezası alan işletmecilerin yinede önüne geçilemedi.  Yaşananlar nedeni ile günden güne bozulan doğal yapıyı kurtarma girşiminde bulunan Çamlıhemşin Belediyesi Meclisi, Ayder Yaylası'ndaki 290 yapıdan 158'i hakkında yapılan incelemeler sonrasında yıkım kararı aldı. 


Yenigün Doğdu Gazetesi 


Geri Dön