20 / 04 / 2024

Aydın'da öğrenciler kiralık ev arayışında!

Aydın'da öğrenciler kiralık ev arayışında!

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversiteyi kazanan öğrencilere barınma telaşı sardı.



Devlete ait yurtlarda yer bulamayan öğrenciler, aileleriyle birlikte kiralık ev ve özel yurt arayışına girdi. 54 bin 370 öğrencisi bulunan Aydın Adnan Menderes  niversitesinde öğrenciler ev ve yurt aramaya başladı. Öğrencilerle birlikte emlak sektöründe ciddi hareketlilik yaşandığı belirtildi.


Yapılan araştırmalara göre; Özel yurtların fiyatları durumuna göre aylık 400 TL ile 1.000 TL arasında değişirken üniversite öğrencilerinin büyük çoğunluğunun arkadaşları ile birleşip ortak ev aradığı görüldü. Tek kişilik odadan 6’dan fazla kişinin kalabileceği odalara kadar farklı alternatiflerin bulunduğu özel yurtlarda fiyatların, hizmet çeşitliliği ve oda paylaşımına göre değiştiği belirtildi. Aydın’da öğrenci yoğunluğunun en fazla olduğu Efeler, Nazilli ve Söke’de kız öğrenciler daha çok yurtları tercih ederken, erkek öğrenciler ise kendi aralarında toplanıp ev tutmayı tercih ediyor. İl merkezinde daha çok öğrencilere yönelik yapılan 1+0 ve 1+1 evlerin aylık kirasının 600 TL ile 750 TL arasında değiştiği, 4-5 kişinin kalabileceği normal apartman dairelerinin ise 500 ile 1000 TL arasına kiralandığı belirtildi. Türkiye genelinde öğrencilerin, kiralık evler için 500 ile 1000 TL arasında bütçe ayırdığı ortak ev kiralamanın ise en ekonomik yöntem olduğu belirtildi.


Yapılan araştırmalara göre, Türkiye genelinde yurt yerine kiralık eve yerleşmeyi tercih eden öğrenciler, maksimum 1000 TL’ye kadar kiralık ev arıyor. Evde kalmak isteyen öğrenciler ya şehir merkezlerinde sosyal aktivitenin yoğu olduğu yerleri ya da kampüs alanına yakın yerleri tercih ediyor. Aydın’da üniversitedeki öğrenci yoğunluna paralel olarak artan yurt ve öğrencilere yönelik konut sayısına rağmen kiralarda ciddi artış yaşandı. Özellikle kampüs alanlarına yakın bölgelerde ev ve arsa fiyatları artarken, 750 TL’nin altında kiralık daire bulmanın zor olduğu belirtildi. Aydın’ın büyükşehir olması ve göç alan illerin başında gelmesi nedeniyle emlak sektörünün sürekli canlılığını koruduğunu belirten emlakçılar özellikle öğrencilerin kayıt dönemi ve tayin dönemlerinde ciddi yoğunluk yaşandığını belirttiler.


Milliyet 



Geri Dön