26 / 04 / 2024

Aydınlatmada tasarım ön planda!

Aydınlatmada tasarım ön planda!

Yüksek Mimar Bahar Aykaç, dekorasyonda aydınlatmanın önemine değiniyor. Tasarım dünyasında yataklı ofis masası örneğini veren Aykaç, ilginç projelerde ise kuş yuvası şeklinde tasarlanan binayı inceliyor.



Evimizin dekorasyonunu tamamlayan en önemli unsurlardan biri de aydınlatma elemanlarıdır. Avizeler, abajurlar, aplikler ve lambaderler doğru bir şekilde bir araya geldiklerinde keyifli bir bütünün parçası olurlar. Gelin bu hafta evimizi sadece aydınlatmakla kalmayan, tasarımları ile de öne çıkan aydınlatma elemanları ile yapabileceklerimize kısaca bir göz atalım.

Mekânlarınızın aydınlatılmasını tasarlarken, farklı katmanlar yaratmaya özen göstermelisiniz. Odaları doğrudan aydınlatacak olan ana aydınlatma elemanlarıdır. Avizeler ya da spotlar genellikle bu görevi üstlenir. Ayrıca ana aydınlatmayı destekleyen yardımcı aydınlatmalar, belli bir noktayı aydınlatmak iÇin kullanılan odaklı aydınlatmalar ve dekoratif aydınlatmalar da diğer katmanlar olarak sayılabilir.

Aydınlatma elemanlarını beklenmedik mekânlarda kullanarak sürpriz yapabilirsiniz. Son dönemde Moda olan şekliyle ebeveyn banyosunu şık bir avize ile farklılaştırmak buna güzel bir örnek.

Mekânlardaki aydınlatmaları seçerken aynı koleksiyonun avizesi, abajuru ya da lambaderini kullanma trendi artık yaygın değil. Farklı modelleri ve tarzları seçip birleştirmekte özgürsünüz.

Lambader ve abajurlar mekâna sıcak bir hava getirir. Doğru seçilmiş, ayaklı bir lambader odanızda gösterişli bir heykel vazifesi görebilir. Lambaderin etrafına yerleştireceğiniz sehpa ve aksesuarlarla bu vurguyu daha da arttırabilirsiniz. Yine kontrast renk ya da dokuda masa üstüne yerleştirdiğiniz bir abajur da dekorasyonunuza bir tarz katacaktır.

Kristal aydınlatmalar da hâlâ çok moda. Davul biçimli avizeler de dışlarındaki kabuğun çeşitlenmesi ile hem modern hem de klasik dekorasyonların gözdesi. Aynı aydınlatma elemanının ardışık olarak tekrarı da güzel sonuçlar veriyor.  

Duvarlardaki girinti, çıkıntıları ve mobilyaların alt bazalarını kullanarak ortama farklı bir hava katacak ışık oyunları oluşturabilirsiniz.  Bir mutfağın çevresinin, bir büfenin, duvar nişinin farklı bir ışıkla gizli aydınlatılması buna örnek tir.

Son olarak, aydınlatma elemanlarımızın aydınlık seviyelerini kontrol altına almamız yani dimmerli aydınlatmalar kullanmanız iyi bir fikirdir. Dimmerli aydınlatmalar ile farklı aydınlık seviyelerinde çok farklı kombinasyonlar yaratabilirsiniz. Ayrıca enerji tasarrufu da yapmış olursunuz.



İLGİNÇ PROJELER


Pekin’de ‘kuş yuvası’ şeklinde bina yaptı


Phoenix Televizyon, Çin’in en büyük medya şirketlerinden biri. Şirketin mimarlığın sınırlarını zorlayan yeni binası, Pekin’de yer alıyor. Proje inovatif Çinli firma BIAD UFo tarafından gerçekleştirilmiş. Phoenix Medya Merkezi, Pekin’deki en büyük parkı Chaoyang Park’ın yanında cam ve çelikten oluşan kuş yuvası olarak tasarlandı.

Kabuğun içi iki bağımsız ofis kulesi içeriyor. Bu kulelerden ilki tamamen Phoenix Medya’ya ayrılmış. Diğer kule ise daha çok halkın kullanımına bırakılmış. Bu kulede restoranlar,  alışveriş alanları bulunuyor. Ayrıca iç avlularda interaktif medya çalışmalarının yapılabileceği açık alanlar bırakılmış.

Dış kabuğu iki katmanda dönen çeliklerden oluşan binada enerji tasarrufu da önemsenmiş. Projede yağmur suları biriktirilip kullanılabiliyor.


TASARIM DÜNYASI


Yataklı ofis masası


İnsanların ofiste geçirmek zorunda oldukları saatler arttıkça, tasarımcılar da boş durmayıp yeni çözümler üretmeye çalışıyor. The Desk Bed, Studio NL’in bir çalışması.

Tasarımcı Leivaditou’nun bu tasarımı sayesinde işinize ara verip güzel bir uykuya dalmanız mümkün. Çalışma masanıza yaptığınız iki dokunuş ile güzel bir yatak sizi bekliyor. Bu tasarım İstanbul’da trafikle boğuşan ve trafiğin yoğun olduğu saatler yerine gece yolculuğu yapmayı tercih eden bizler için de enteresan bir çözüm olabilir.




Milliyet


Geri Dön