19 / 04 / 2024

Aytaç Durak hakkında 45 ayrı inceleme bulunuyor

Aytaç Durak hakkında 45 ayrı inceleme bulunuyor

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak hakkında 2008'den bu yana 45 ayrı iddia hakkında inceleme bulunuyor



İçişleri Bakanlığı'nın, 2009 yerel seçimi öncesi Ak Parti'den MHP'ye geçen  Adana  Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak hakkında 2008'den bu yana 45 ayrı iddia hakkında inceleme yürüttüğü ortaya çıktı.
Durak'ın ismi Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Tuncel tarafından ortaya atıldı. Yolsuzluk iddiaları üzerine İçişleri Bakanlığı, Durak hakkında 2010 başında 4 ayrı konu başlığından oluşan bir inceleme başlattı.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın onayı ile Adana'ya giden müfettişler, iddialar hakkında inceleme yürüttü.
Durak için 2008'den bu yana da bakanlık tarafından 26 ayrı araştırma ve soruşturma onayı verildi. Bu dosyalar doğrultusunda müfettişler 45 ayrı konuyu inceledi. İncelemeler, Durak'ın Ak Parti'den MHP'ye geçtiği 2009'da yoğunlaştı. 2008'deki 6 soruşturma arasında Durak'ın eşine ait arsanın bulunduğu alanda imar planı değişikliği yapılarak yüksek miktarda rant sağlandığı iddiası da yer aldı. Bu iddiaya yönelik ciddi bulgular üzerine müfettiş raporu Adana Adliyesi'ne de gönderildi.
 Adana Başsavcılığı'na gönderilen bu iddialardan bazıları şunlar:
-  D-400 karayolu üzerinde köprülü kavşak, alt geçit, yeraltı otopark inşaatı ihalelerinde usulsüzlük.
-  Seyhan Baraj Gölü'nün Karaisalı kıyısında imara aykırı yapı yapmak.
-  Yüreğir'de Hazine'ye ait 73 dönem arazinin imar değişikliğiyle konut alanına çevrilmesi, Arsa Ofisi'ne ait arsanın belediyeye devredilmesi, daha sonra özel kooperatife devredilmesi, kooperatifin konut yapmaktan vazgeçip arsayı Fahriye Durak'a (Durak'ın eşi) satması.
-  Fen İşleri Dairesi'nin 2 milyon 681 bin 579 TL tutarındaki tanıtım işinin, belediyeye ait Koza A.Ş.'ye ihale edilmesi, paranın Durak'ın seçim propaganda malzemesinin alımı işlemlerinde harcanması ayrıca Ferdi Tayfur'a seçim şarkısı karşılığında 200 bin TL ödenmesi.
-  Durak'ın gerçeğe aykırı mal beyanında bulunması, mal varlığında geliriyle orantılı olmayan artış.

Durak: Linç var
Durak, Hazine'ye ait arazilerin imar oyunlarıyla kendisi ve yakınlarına devredildiği iddiasının gerçek dışı olduğunu, 12 yıl önce Seyhan Belediyesi'nin yaptığı yanlışların kendisine fatura edilip, basına sızdırılan belgeler ve yanlış yönlendirmelerle linç edilmek istendiğini söyledi.
Tolga Şardan/Milliyet

Basında yer alan diğer haberler;

Yakınlarıma hazine arazisi devretmedim
 
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, Hazine'ye ait arazilerini imar oyunlarıyla üzerine yaptığı veya yakınlarına devrettiği iddialarının gerçekdışı olduğunu öne sürdü. 12 yıl önce Seyhan Belediyesi'nin yaptığı yanlışların kendisine fatura edildiğini belirten Durak, “Basına sızdırılan bazı belgeler ve yanlış yönlendirmelerle linç edilmek isteniyorum” dedi.

Adana Defterdarlığı'nın açtığı iptal davalarının kökeninde 1998'de Seyhan Belediyesi'nce yapılan imar düzenlemesinin yattığını söyleyen Durak, Seyhan Belediyesi'nin 12 yıl önce Kabasakal Köyü'nde 3 milyon 137 bin metrekare alanda düzenleme yaptığını, bu bölgedeki çalışmayla ilgili 2008'de düzenlenen raporun Büyükşehir Belediyesiyle ilgisi bulunmadığını ifade etti. Durak'ın iddiasına göre Hazine arazilerinin daksille silinerek küçültülmesi konusundan da yine Seyhan Belediyesi sorumluydu.

Durak sözlerini şöyle sürdürdü:

“1998'de Seyhan Belediyesi'nin imar düzenlemesine giren alanda orman kadastrosu bulunmuyordu. Orman kadastrosu 2002'de kesinleşti. 2005'de Adana Büyükşehir Belediyesi, bu bölgede 7 bin 500 dönüm alanda imar planı yaptı. Belediyemizin düzenlemesiyle ilgili Adana Defterdarlığı, 1998'de Seyhan Belediyesi'nin çalışmasında Hazine'nin hak kayıplarının giderilmesi istemiyle 180 adet İdare Mahkemesi'ne iptal davası açtı. Süreç devam ederken bir vatandaşın açtığı davayla ilgili İdare Mahkemesi bu bölgedeki tüm imar planını iptal etti. Defterdarlığın açtığı tapu iptal ve tescil davaları tüm parsel sahiplerini kapsadığı için benim ve yakınlarımın olması mümkündür.”

400 bin eve mektup

Aytaç Durak, rüşvet ve rant iddiaları ile mal varlığına ilişkin tartışmalar üzerine kentteki 400 bin eve mektup gönderdi. Durak, mektubunda medyayı suçlayıp, kendini savundu. Durak'ın elden dağıttırdığı mektupta “Rüşveti ihbar eden benim. Ne acıdır ki; AKP'li yandaş medyada hedef alınan da ben oldum” ifadesi en üstte ve kırmızı harflerle yer aldı.
Bünyamin YIL/Hürriyet
 

 


Geri Dön