20 / 04 / 2024

Azerbaycan, Türkiye 'deki en büyük yatırımcı olacak!

Azerbaycan, Türkiye 'deki en büyük yatırımcı olacak!

Socar & Turcas Enerji CEO"su Kenan Yavuz, Socar"ın 20 milyar dolarlık yatırım hedeflediğini belirterek, œAzerbaycan, Türkiye"deki en büyük yatırımcı olacak dedi



Socar & Turcas Enerji CEO"su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Socar"ın yatırımlar bölümü başkanı Vagif Aliyev"in, 20 milyar dolarlık yatırım yapmayı hedefledikleri yönündeki açıklamasını hatırlatarak, œAzerbaycan gelecek 10 yılda Türkiye"ye doğrudan yatırım yapan en büyük yatırımcı olacak dedi. Türkiye"nin en büyük ihtiyacının enerji olduğunu vurgulayan Yavuz, şunları söyledi:
œTürkiye"nin hammaddeye ihtiyacı var. Azerbaycan"ın da dünya pazarlarına açılmaya ihtiyacı var. Türkiye, çin"den sonra en cazip iç pazar. Petkim"in Socar & Turcas"la beraber 2015, 2020, 2040 yıllarına yönelik olarak üç ana başlık altında master planını hazırladık. Petkim"in kendi yatırımları var. Socar & Turcas"ın yatırımları var. Rafineri süreci başladı. 2015 yılına kadar yapılacak yatırım tutarı 5 milyar dolar olacak. 2020 yılında Petkim Türkiye"nin en büyük sanayi üretimini yapacak dedi.
Yavuz, amaçlarının ˜kendi hammaddesini, enerjisini üreten, entegrasyonunu tamamlamış, rekabet gücünü artırmış, 2030"lu yıllara kendisini taşıyacak insan kaynağını yetiştirmiş bir yapı" kurmak olduğunu ifade ederek, œKendi üretim gamımızda Avrupa"da ilk 10"da olmayı hedefliyoruz dedi.

˜Petrol 200 dolar olacak"
Kenan Yavuz, petrolün varil fiyatının yakın gelecekte 200 doları bulacağını belirterek şunları söyledi:
œ2015 olabilir, daha kısa sürede veya uzun sürede olabilir. Türkiye bunu bilmeli. Otomobillerde yakıt olarak petrolün kullanılması azaltılmalı. Sanayide kullanımı artırılmalı. Giysilerin, ayakkabı, kalemin, televizyonun, otomobilin, şişenin, cep telefonunun içinde petrolden elde edilen ACN var. Bu maddenin kilosu 2 bin dolar. Bir depoyu doldurup arabanın hareket etmesi mi, yoksa 2 bin dolarlık bu maddenin elde edilmesi mi önemli Sonuç olarak otomobil için başka yakıtlar da mevcut ama bu maddenin alternatifi yok.

˜Azerilerle Türkçe anlaşıyoruz"
Socar ve Petkim"in ortaklığı en ideal ortaklık olduğunu ifade eden Yavuz, œDünyada ilk petrol çıkaran ülke Azerbaycan. Socar, Azerbaycan"ın en eski şirketlerinden biri dedi. Bayburtlu olduğunu söyleyen Kenan Yavuz şöyle konuştu:
œAzeri kültürüne çok yakın bir kültür Bayburt kültürü. Dili de yakın. Mesela biz gelirim değil, gelirem deriz. Azeriler de öyle. Socar"la iletişimimiz çok rahat oluyor. İngilizce konuşmadan kendi dillerimizde anlaşıyoruz. Geçen yaz çocuklarımı Bakü"ye götürdüm. Oğlum bana, ˜Baba burası Bayburt mu" diye sordu.

2011 ilk yarısında inşaat başlayacak, lisans alındı
4.5 milyar dolarlık yatırım bedeli ile Türkiye"nin tek noktada yapılacak en büyük özel sektör yatırımı Socar & Turcas Ege Rafinerisi"nin özellikleri şöyle sıralanıyor:

-   Socar & Turcas Enerji, 1375 dönümlük arazide kurulacak, lisansı alındı.
-   Hammadde güvenilirliği ve ithalata bağımlılık zincirini kıracak. Kendi hammaddesini üretecek.
-   Ege Rafinerisi, petrokimyanın ana hammaddeleri olan nafta, LPG ve ksilenlerin yanında, Türkiye"nin bütünüyle ithalata bağımlı olduğu motorin, jet yakıtı gibi ürünleri de üretecek.
-   Yılda yaklaşık 10 milyon ton ham petrol işleyecek.
-   Rafineri inşaatı 2011"de başlayacak, 2014 yılı sonunda devreye alınacak.
Milliyet/NEVİN DONAT


Geri Dön