28 / 03 / 2024

Azerbaycan’a Türk barajı!

Azerbaycan’a Türk barajı!

Azerbaycan’ın Şemkir Çayı nehri üzerine Cengiz İnşaat tarafından 948 milyon dolar harcama yapılarak kurulan Şemkirçay Barajı, zamanından önce tamamlanarak teslim edildi. Baraj 6 yılda tamamlandı.



AZERBAYCAN’ın Şemkir Çayı nehri üzerine Cengiz İnşaat tarafından 948 milyon dolar harcamayla kurulan Şemkirçay Barajı zamanından önce tamamlanarak teslim edildi.


24 saat vardiya sistemi ile 6 yılda tamamlanan barajın öncelikli hedefi Azerbaycan’ın verimli toprakların suya kavuşması. İnşaat aşamasında 1000 kişinin istihdam edildiği baraj için 450 beyaz ve mavi yakalı çalışan Türkiye’den götürüldü. Barajın yapımını tek başına üstlenen Cengiz İnşaat, malzemelerinin önemli kısmını da Türkiye’den götürerek katma değerin en üst seviyede tutulmasını sağladı. Barajın Azerbaycan devletine teslim edildiği törene katılan Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, bu kadar büyük bir barajı kısa sürede tamamladıkları için Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz’e teşekkür etti.


2009 yılında Azerbaycan’ın Şemkir kentinde bulunan Şemkir Çayı nehri üzerinde yapımına başlanan 196 metre gövde yüksekliği ile ülkenin en yüksek kil çekirdekli kaya dolgu barajı olan Şemkirçay Barajı ülkenin verimli topraklarını sulamasının yanı sıra ikinci büyük kent olan Gence’nin ve Şemkir’in içme suyunu da karşılayacak. Şemkirçay Barajı elektrik enerjisi üretiminde de ülkenin önemli bir ihtiyacına cevap verecek.


Hürriyet


Haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı;



Cengiz İnşaat'ın Azerbaycan'da yapımını üstlendiği Şemkirçay Barajı tamamlandı. Proje, Türk müteahhitlerin yurtdışındaki en büyük baraj yatırımı olarak öne çıkıyor.


Avrupa'dan Asya'ya dünyanın dört bir yanında ekonomik açıdan büyük projelere imza atarak dünya müteahhitlik sektöründe ikinci sıraya yükselen Türkler, 948 milyon dolarlık büyük bir projeyi daha teslim ederek yerini sağlamlaştırdı. Cengiz İnşaat'ın tek başına üstlendiği ve Türk müteahhitlik sektörünün yurtdışında yaptığı en büyük baraj inşaatı olan Azerbaycan'daki Şemkirçay Barajı, 24 saat çalışma sistemiyle tamamlanarak, teslim edildi. İnşaat aşamasında bin kişinin istihdam edildiği baraj için Türkiye'den 450 beyaz ve mavi yakalı çalışan götürüldü. 


MALZEMELER TÜRKİYE'DEN 

Cengiz İnşaat, inşaatın malzemelerinin önemli kısmını da Türkiye'den temin ederek katma değerin en üst seviyede tutulmasını sağladı. 2009 yılında Azerbaycan'ın Şemkir kentinde bulunan Şemkir Çayı üzerinde yapımına başlanan 196 metre gövde yüksekliği ile ülkenin en yüksek kil çekirdekli kaya dolgu barajı olan Şemkirçay Barajı ülkenin verimli topraklarını sulamasının yanı sıra ikinci büyük kent olan Gence ve Şemkir'in içme suyunu da karşılayacak. Şemkirçay Barajı elektrik enerjisi üretiminde de ülkenin önemli bir ihtiyacına cevap verecek. Azerbaycan'da hidroelektrik santrallerinden sağlanan enerjinin yüzde 2.5'ini tek başına Şemkirçay Barajı karşılayacak. 


İLHAM ALİYEV DE KATILDI

Teslim törenine katılan Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, bu kadar büyük bir barajı kısa sürede tamamladıkları için Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz'e teşekkür etti.


Sabah


Haber Yeni Akit Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Azerbaycan'daki Şemkirçay Barajı 24 saat çalışma sistemiyle tamamlanarak, düzenlenen törenle teslim edildi. 

2009 yılında Azerbaycan'ın Şemkir kentinde bulunan Şemkir Çayı nehri üzerinde yapımına başlanan 196 metre gövde yüksekliği ile ülkenin en yüksek kil çekirdekli kaya dolgu barajı olan Şemkirçay Barajı sulamanın yanı sıra Gence'nin ve Şemkir'in içme suyu ihtiyacını da karşılayacak. Şemkirçay Barajı elektrik enerjisi üretiminde de ülkenin önemli bir ihtiyacına cevap verecek. Azerbaycan'da hidroelektrik santrallerinden sağlanan enerjinin yüzde 25'ini Şemkirçay Barajı karşılayacak. 


YAZ GELMEDEN KANAL GELDİ 

Cengiz İnşaat, Azerbaycan Hükümeti'nin 'Yaz gelmeden sulama kanalı yetişmeli" ricası üzerine 71 bin 395 hektar 1. Derece tarım arazisine su sağlayacak kanalı baraja bağlayan 8 bin 462 metrelik sulama tüneli için 17 ay boyunca 24 saat çalışarak zamanından önce toprakların suya kavuşmasını sağladı. 


56 MİLYON KW/SAAT ELEKTRİK ÜRETECEK 

Türk müteahhitlik sektörünün gücünü bir kez daha dünyaya gösteren ve yeni işlerin kapısını açan Şemkirçay Barajı, yılda 56 milyon KW/saat elektrik enerjisi üretecek. Baraj, ülkenin ikinci büyük kenti Gence'ye yılda 41 milyon metreküp, Şemkir şehrine ise 9 milyon 500 bin metreküp içme suyu sağlayacak. 


Yeni Akit


Haber Bugün Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Türk müteahhitlik sektörünün yurtdışında yaptığı en büyük baraj inşaatı olan Azerbaycan'daki Şemkirçay Barajı düzenlenen törenle teslim edildi. Cengiz İnşaat'ın 2009 yılında yapımına başladığı, 196 metre gövde yüksekliği ile Şemkirçay Barajı, yılda 56 milyon KW/saat elektrik enerjisi üretecek. Baraj, ülkenin ikinci büyük kenti Gence'ye yılda 41 milyon metreküp, Şemkir şehrine ise 9 milyon 500 bin metreküp içme suyu sağlayacak. 948 milyon dolarlık proje Azerbaycan'da hidroelektrik santrallerinden sağlanan enerjinin yüzde 2.5'ini karşılayacak. 


Cengiz İnşaat, Şemkirçay Barajı ve HES'in inşaatında 1000 kişiyi istihdam ederken, Türkiye'den 450 beyaz ve mavi yakalı çalışanı Azerbaycan'a götürdü. Barajm yapımında kullanılan malzemelerin de tamamma yakım Türkiye'den götürülerek inşaat aşamasında ihracat da yapılmış oldu.


Bugün 


Geri Dön