18 / 04 / 2024

Aziz Torun, GYODER 2016 planlarını açıkladı!

Aziz Torun, GYODER 2016 planlarını açıkladı!

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, 2015 yılının değerlendirmesini yaptı ve 2016 yılı planlamasını içeren bir yazı yayınladı. İşte yazının devamı..



“Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu” olarak sektöre hizmet veren GYODER olarak güçlü vizyonumuz, öngörülerimiz ve siz değerli üyelerimizden aldığımız güç ile başarılı bir yılı daha geride bırakmanın mutluluğu içerisinde yeni yıla umut ve heyecanla başlıyoruz. Gelişen, büyüyen Türkiye ekonomisinde gayrimenkul sektörü, üreten, istihdam sağlayan, vergi veren, dinamik reel bir sektördür. Geliştiricisi, inşa

edeni, mimarlık, danışmanlık, yönetim gibi hizmet birimleri ve 200’ü aşkın alt sektörü ile gayrimenkul sektörü bugün, yaklaşık 2 milyon kişiyi istihdam eden bir büyüklüğe ulaşmıştır. Gayrimenkul sektörünün bu büyümesini ve ekonomiye katkısını önümüzdeki dönemlerde de devam ettirmesi dinamik bir Türkiye için vazgeçilmezlerdendir.


2015 yılı birçok açıdan bakıldığında zor bir yıldı. Seçimlerden kaynaklanan siyasi belirsizlik, döviz kurundaki dalgalanmalar ve dünyada, coğrafyamızda ve ülkemizde yaşanan üzücü olayların gölgesinde geçen bu nedenle de aslında iş dünyası için zorlu ve riski yüksek geçen bir yıl oldu.


Tüm bunlara rağmen 2015 yılı Türkiye Gayrimenkul sektörünün rüştünü ispatladığı bir yıl oldu diyebiliriz. Son on yılda büyüme ivmesi yakalayan gayrimenkul sektörü için 2015 yılında bir duraksama endişesi yaşanmasına rağmen sektörümüz büyümesini sürdürerek; büyüdü, derinleşti, ürün kalitesini artırdı, mimari ve yapı standardı yüksek, çevreci ve dünya çapında ödül kazanan ve büyük ödüllere aday olan çok sayıda proje hayata geçirmeye devam etti. Büyük yatırımcılar pozisyon değiştirmedi yatırımlar ve satışlar devam etti, yabancı yatırımcının ilgisi katlanarak arttı. Doların Türk lirası karşısında değer kazanması yabancı yatırımcılar için fırsat yarattı ve birçok yabancı yatırımcı ve Türkiye’deki gayrimenkul projelerine ilgi gösterdi ve alımlar gerçekleştirdi. Oturduğu konutun veya çalıştığı ofisin standartlarını yükseltmek isteyen ve gayrimenkulü güvenli bir yatırım aracı olarak gören yerli yatırımcı da alım yapmaya devam etti. Gayrimenkul, yatırımları piyasa dalgalarına karşı koyan en sağlam liman, en güvenli liman olduğunu yine gösterdi. Biz de GYODER olarak sektörü daha ileri taşımak için 2015 yılında önemli etkinliklere imza attık. Bunlardan bazılarına değinmekte fayda olduğunu düşünüyoruz.


-GYODER tarafından hazırlatılan verilerin, sayısal göstergelerin ve gelişmelerin sunulduğu GYODER Gösterge, artık gayrimenkul sektörü ve Türkiye ekonomisi için çok önemli bir veri tabanı oluşturmuş veGösterge gayrimenkul sektöründe bir referans noktası haline gelmiştir.


-10-13 Mart 2015 tarihleri arasında Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlenen ve yüzlerce sektör profesyonelini buluşturan dünyanın en büyük ve prestijli gayrimenkul fuarı MIPIM’de İTO’nun öncülüğünde kurulan İstanbul çadırında dağıtılmak üzere İTO’nun da işbirliğiyle İstanbul ve Marmara Bölgesi’nin potansiyellerini anlatan “Restructuring of Istanbul: Reconnection, Regeneration, Resettlement isimli bir rapor hazırladık.


-Sektörün mihenk taşı olmuş etkinliğimiz Gelişen Kentler Zirvesi’nin 7’ncisini Başbakan Yardımcısı Sn. Ali Babacan’ın da katılımlarıyla 06-07 Mayıs 2015 tarihlerinde Balıkesir’de düzenledik. Gelişen Kentler Zirvesi’nin 8.’sini bu yıl Nisan ayında Antalya’da Antalya Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirmeyi planlıyoruz.


-8-10 Eylül tarihleri arasında Dubai’de düzenlenen ve 61 Türk gayrimenkul markasının katıldığı Cityscape Global 2015’te, Türkiye’yi ve gayrimenkul sektörünü uluslararası platformda tanıttık ve fuar süresince Türkiye’deki en doğru yatırımın ipuçlarını uluslararası yatırımcılarla paylaştık. “İstanbul ve Türkiye Gayrimenkul Sektörü Yayın Seti” adı altında 3 kitapçık ve bir İstanbul haritasından oluşan bir setin dağıtımını yaptık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Kültür A.Ş. ile ortaklaşa gerçekleştirilen ve 3000 adet basılan özel yayın seti ise fuar boyunca katılımcılarla paylaştık.


-Sektörün bilgiye ve veriye olan bu ihtiyacı doğrultusunda sektörün gelişimi için ihtiyaç duyulan konuları tespit etmek, gerçekleştirmek ve sektöre vasıflı personel yetiştirmek amacıyla düzenlediğimiz GYODER Eğitim ve Akademik çalışmaları daha kurumsal bir yapıya kavuşturduk ve “GYODER Akademi”yi hayata geçirdik. Ayrıca Üniversite işbirliklerimiz kapsamında yüksek lisans programlarında işbirliğine gittik ve GYODER üyeliği üzerinden yapılan başvurularda %50’ye varan indirimler sağladık. Bunlardan Bahçeşehir Üniversitesi’nde Türkiye’de GYODER öncülüğünde başlayan MBA in Real Estate yüksek lisans programını alabilmek için önceleri ABD’ye gidiliyordu. Bilgi Üniversitesi ile yaptığımız işbirliğinde ise “Turizm Yatırımları, Yeni Jenerasyon Oteller ve Otel Açılışı Öncesi Süreç Yönetimi” sertifika programlarını ortak olarak başlattık. Türkiye olarak sahip olduğumuz büyük potansiyeli en doğru şekilde değerlendirmek ve küresel rekabet koşullarında güçlü bir pozisyona sahip olacak stratejileri geliştirmek zorunda olduğumuz kanaatindeyiz. İnanıyorum ki, sektörümüz, 2016 yılında yatırımcıların ihtiyaçlarını ve beklentilerini doğru okuyarak, bu beklentileri karşılamaya yönelik çok farklı projeler üretmeye devam edecektir. Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri haline gelen gayrimenkul sektörünün 2016 yılında da büyümesini sürdüreceğini öngörüyoruz. Özellikle yabancı yatırımcıların ilgisinin artarak devam etmesini bekliyoruz. Yabancılara 2013 yılında 3 milyar dolar, 2014’de 4,5 milyar dolarlık gayrimenkul satışı yapılmıştır. 2015’te ise 5 milyar doların üzerinde satış beklemekteyiz. Bu rakamlar Türkiye için çok küçük rakamlardır, bunu büyütme imkânının bulunduğunu düşünüyoruz.


Gayrimenkul sektörü her daim gelişme potansiyeli olan bir sektördür. Özellikle modern şehircilik anlayışı, sürdürülebilir şehirleşme, kentsel dönüşüm, ulaşım ve alt yapı projeleri anlamında Türkiye’nin hala kat etmesi gereken önemli bir mesafe söz konusu. Bu açıdan sektörümüz önemli bir sorumluluk üstlenmektedir. Farklılaşan talepler, gelişen teknoloji ve bilgi sistemlerinin sektöre entegrasyonu ile inşaat sektörü önümüzdeki yıllarda da farklılaşarak gelişimini sürdürecektir.


GYODER olarak her zaman sektöre liderlik eden, vizyon belirleyen ve bilgi paylaşan olmak hedefindeyiz. Buradan hareketle Mart 2016’da düzenlenecek olağan genel kurulumuz ve Türkiye’nin gayrimenkulde nabzını tutan Gayrimenkul Zirvesi ve Nisan 2016’da Antalya’da gerçekleştireceğimiz Gelişen Kentler Zirvesi ile sektör adına taahhüt ettiğimiz her hizmeti zamanında, en üst kalite ve başarıyla tamamlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bu, bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da değişmeyecek. Kurulduğumuz 1999 yılından bu yana sektörü yönlendirme, bilgi paylaşma ve temsil noktasında sorumluluklarımızı başarıyla yerine getirerek ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel dönüşümüne katkı sağlamaya devam edeceğiz. GYODER olarak liderlik vizyonumuzda geçtiğimiz yıllarda açtığımız pencereden fırsatların belirdiğini görüyoruz. 2016 yılının bu fırsatları değerlendirdiğimiz, sürdürülebilir politikalarla ülkemiz gayrimenkul sektöründe kalıcı başarılara ulaşacağımız bir yıl olacağına inancımız sonsuzdur. Sağlıklı, mutlu ve kazançlı bir yıl geçirmeniz dileğiyle...


Aziz Torun

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı



Haber Zafer Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


TÜRKİYE ekonomisinin lokomotif sektörlerinin başında gelen gayrimenkul sektörünün tum segmentienni aynı çatı altında bir araya getirerek. sektörün temsilcisi ve öncü kurumu olmak misyonuyla çalışmalarını sürdüren GYODER. Yönetim Kurulu Toplantısını gerçekleştirdi. GYODER Başkanı Aziz TORUN başkanlığında toplanan Yönetim Kurulu.2015 yılını sektör açısından değerlendirdi. Toplantıda, 2015 yılında bir duraksama endişesi yaşanmasına rağmen gayrimenkul sektörünün büyümesini sürdürerek: derinleştiği, yabancı yatırımcının ilgisinin arttığı vurgulandı. 

"2016 YILI UMUT VERİCİ" 

Gayrimenkul sektörünün 2016 yılında da büyümesini sürdüreceği, özellikle yabancı yatırımcıların ilgisinin artarak devam edeceği öngörüsünün paylaşıldığı toplantıda, sektörün 2016 yılında yatırımcıların ihtiyaçlarını ve beklentilerini doğru okuyarak, bu beklentileri karşılamaya yönelik farklı projeler üretmeye devam edeceği vurgulandı. Türkiye gayrimenkul sektörünün gayrimenkul portföyünü zenginleştirilmesi gerektiği, sahip olunan büyük potansiyelin en doğru şekilde değerlendirmek ve küresel rekabet koşullarında güçlü bir pozisyona sahip olacak stratejileri geliştirmek zorunda olunduğu ifade edilen toplantıda. GYODER'in uluslararası zeminde en büyük ve prestijli organizasyonlar olan MIPIM ve CityScape'deki işbirliklerinin devam edeceği ifade edilerek 2016 yılında sektörde bir marka haline gelen Gayrimenkul Zirvesinin 15'incisinin Mart ayında gerçekleştirileceği, aynı zamanda Gelişen Kentler Zirvesi'nin 8' incisinin de Antalya'da Nisan'da yapılacağı belirtildi. 

Toplantıda ayrıca, bilgiye ve veriye olan ihtiyaç doğrultusunda sektörün gelişimi için vasıflı eleman yetiştirmeye yardımcı olmak amacıyla faaliyet gösteren "GYODER Akademinin Bahçeşehir Üniversitesi işbirliğinde yürütülen "MBA in Real Estate" Yüksek Lisans Programı ve Bilgi Üniversitesi işbirliği ile sürdürülen sektöre özel sertifika programlarının önümüzdeki dönemde de devam edeceği vurgulandı.

"GYODER, GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜ HEM İÇ HEM ULUSLARARASI PLATFORMDA TEMSİL EDİYOR" 

GYODER İcra Kurulu da 2016'ya ilişkin temennilerim; diğer sivil toplum kuruluşları, kamu kurumlan. 300'e yakın üyesi ile Türkiye geneli ve uluslararası arenada sektörü temsil eden geniş bir işbirl)ği platformu olarak gayrimenkul sektörünün hem iç hem uluslararası platformda önemli organizasyonlarda temsil ederek doğru bilgiyi bireysel ve kurumsal yatırımcıya aktarmak olarak dile getirdi.

 

Kentsel dönüşüm projelerinin hız kazanması ve yeni yerleşim merkezlerinin oluşturuluyor olması ile 2016 yılında da gayrimenkul sektörünün gene! ekonomiye uygun olarak %5-6 büyüyeceği ve öncü firmalar ile gerçekleştirilen marka projelerin. 2016 yılı trendlerini belirleyerek sektörel büyümenin ivme kazanması konusunda etkin rol oynayacağı görüşü paylaşıldı. 


Ülke ekonomisindeki olumlu değişiklikler ve global ekonominin de aynı şekâde hareket etmesinin Türkiye'ye uluslararası yatırımcılar açısından tercih edilebilir kıldığı. 2016 yılının özellikle kurumsal uluslararası yatırımcılar açsından Türkiye'nin tekrar radara alınacağı bir dönem olacağı ifade edildi. 


Ayrıca. 3. Boğaz Köprüsü. Marmaray. Avrasya Tüneli. İstanbul Finans Merkezi. Galataport. Haftçport gibi mega projelerin yanı sıra kentsel dönüşüm çalışmalarının inşaat ve gayrimenkul sektörüne ivme kazandırdığı. bu durumun da yabancı yatırımcı ilgisini arttırdığı belirtildi. 


Zafer




Haber Hürriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türkiye'nin Gayrimenkul Platformu Platformu GYODER, 2015'in son yönetim kurulu toplantısını gerçekleştirdi. GYODER Başkanı Aziz TORUN başkanlığında toplanan yönetim kur ulu, 2015 yılını sektör açısından değerlendirdi. 


Toplantıda, 2015'de bir duraksama endişesi yaşanmasına rağmen gayrimenkul sektörünün büyümesini sürdürerek; derinleştiği, yabancı yatırımcının ilgisinin arttığı vurgulandı. 2016 yılında da büyümenin süreceği, özellikle yabancı yatırımcıların ilgisinin artarak devam edeceği öngörüsünün paylaşıldığı toplantıda, sektörün, 2016 yılında yatırımcıların ihtiyaçlarını ve beklentilerini doğru okuyarak, bu beklentileri karşılamaya yönelik farklı projeler üretmeye devanı edeceği vurgulandı. Kentsel dönüşüm projelerinin hız kazanması ve yeni yer leşim merkezlerinin oluşturuluyor olması ile 2016 yılında da gayrimenkul sektörünün genel ekonomiye uygun olarak yüzde 5-6 büyüyeceği paylaşıldı. 



Hürriyet


Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


GYODER Başkanı Aziz Torun, ekonomideki olumlu değişikliklerin Türkiye'yi yatırımcılar açısından tercih edilebilir kıldığını vurguladı.


Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, dernek yönetimiyle birlikte sektörün durumunu değerlendirdiklerini ve yeni yıla umutla girdiklerini açıkladı.


2015 yılında bir duraksama endişesi yaşanmasına rağmen gayrimenkul sektörünün büyümesini sürdürdüğünü ifade eden Torun, yabancı yatırımcının ilgisinin de arttığı vurgulandı.


Kentsel dönüşümün hız kazanması ve yeni yerleşim merkezlerinin projelendirilmesiyle 2016 yılında da gayrimenkul sektörünün genel ekonomiye uygun olarak yüzde 5-6 büyüyeceğini iddia eden Torun, öncü firmalarla gerçekleştirilen marka projelerin, yeni yılın trendlerini belirleyerek sektörel büyümenin ivme kazanması konusunda etkin rol oynayacağını vurguladı.


Ayrıca, ekonomideki olumlu değişiklik ve global ekonominin de aynı şekilde hareket etmesinin, ülkeyi uluslararası yatırımcılar açısından tercih edilebilir kıldığını vurgulayan Torun'a göre yeni yılda özellikle kurumsal uluslararası şirketler Türkiye'yi tekrar radara alacak. 


Bugün


Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı;



Yabancı yatırımcı artacak, kentsel dönüşüm hızlanacak Gayrimenkul sektörünün farklı segmentlerini aynı çatı altında bir araya getirerek, sektörün temsilcisi olmak misyonuyla çalışmalarını sürdüren GYODER, Yönetim Kurulu Toplantısı'm gerçekleştirdi. 


GYODER Başkanı Aziz Torun başkanlığında toplanan Yönetim Kurulu, 2015 yılını değerlendirdi. Toplantıda, 2015 yılında bir duraksama endişesi yaşanmasına rağmen, gayrimenkul sektörünün büyümesini sürdürerek derinleştiği, yabancı yatırımcının ilgisinin arttığı vurgulandı. 


Gayrimenkul sektörünün 2016 yılında da büyümesini sürdüreceği, özellikle yabancı yatırımcıların ilgisinin artarak devam edeceği öngörüsünün paylaşıldığı toplantıda, sektörün, 2016 yılında yatırımcıların ihtiyaçlarını ve beklentilerini doğru okuyarak, bu beklentileri karşılamaya yönelik farklı projeler üretmeye devam edeceği belirtildi. 


Sektörün gayrimenkul portföyünü zenginleştirilmesi gerektiği belirtilen toplantıda, potansiyelin en doğru şekilde değerlendirmek ve küresel rekabet koşullarında güçlü bir pozisyona sahip olacak stratejileri geliştirmek zorunda olunduğu ifade edildi. Toplantıda, GYODER'in uluslararası zeminde en prestijli organizasyonlar olan MIPIM ve CityScape'deki işbirliklerinin devam edeceği ifade edildi. 


İnşaat sektörü yüzde 5-6 büyür Kentsel dönüşüm projelerinin hız kazanması ve yeni yerleşim merkezlerinin oluşturulmasıyla 2016 yılında gayrimenkul sektörünün genel ekonomiye uygun olarak yüzde 5-6 büyüyeceği tahmininde bulunuldu. Sektörde markalı projelerin 2016 yılında trendlerini belirleyerek büyümenin ivme kazanması konusunda etkin rol oynayacağı vurgulanırken, ülke ekonomisindeki olumlu değişiklikler ve global ekonominin de aynı şekilde hareket etmesinin Türkiye'ye uluslararası yatırımcılar açısından tercih edilebilir kıldığı dile getirildi. 


2016 yılının özellikle kurumsal uluslararası yatırımcılar açsından Türkiye'nin tekrar radara alınacağı bir dönem olacağı ifade edilirken, Ayrıca, 3. Boğaz Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli, İstanbul Finans Merkezi, Galataport, Haliçport gibi mega projelerin yanı sıra kentsel dönüşüm çalışmalarının inşaat ve gayrimenkul sektörüne ivme kazandırdığı ve bu durumun da yabancı yatırımcı ilgisini arttırdığı belirtildi. 


Dünya


Geri Dön