28 / 03 / 2024

Bağdat Caddesi Four Winds'te işler karıştı!

Bağdat Caddesi Four Winds'te işler karıştı!

Four Winds adıyla tanınan İstanbul Bağdat Caddesi'ndeki lüks konut projesinde işler iyice karmaşaya döndü. Birleşik İnşaat projenin adını değiştirdiğini açıkladı. Taşyapı, ihtiyati tedbir kararı aldırdı.




Four Winds adıyla tanınan İstanbul Bağdat Caddesi üzerindeki lüks konut projesinde işler iyice karmaşaya döndü. Projenin yüzde 60’ını ihale ile alan Birleşik İnşaat projenin adını değiştirdiğini ve daha ucuza konut satacağını açıkladı. Aynı gün müteahhit firma Taşyapı, Birleşik İnşaat’ın satacağı 341 ev için ihtiyati tedbir kararı aldırdı.


MALİYE Bakanlığı arsası üzerinde inşa edilen lüks konut projesinde iki firma arasında gerginlik sürüyor. Maliye Kadıköy’deki arsası için Taşyapı ile kat karşılığı anlaşma yapmıştı. İnşaat bitince Taşyapı projenin yüzde 40’ına sahip oldu, yüzde 60’ını Maliye’ye bıraktı. Taşyapı Kasım 2013’te yapılan ihaleye katılarak Maliye’nin elindeki kısmı da 530 milyon bedelle almıştı. Ancak Özelleştirme İdaresi Taşyapı’nın kazandığı ihaleyi iptal etmişti.  Ağustos 2014’te yeni bir ihale yapılmış ve bu ihaleyi 577 milyon bedelle Birleşik İnşaat kazanmıştı.


İşte bu aslında büyük bir kapışmanında ilk perdesini açtı. Projenin yüzde 60’ına denk gelen 341 ev Birleşik İnşaat’a geçti. Taşyapı, ‘Four Winds’ ismi ile satışlarını sürdürürken, Birleşik İnşaat farklı bir isim seçti. Ön satışlara başlayan şirket projede payına düşen evleri ‘Park Residences Cadde’ ismi ile pazarlayacağını açıkladı. 


İSMİMİZİ KULLANABİLİRLER 


Yaklaşık 8 ay önce Özelleştirme İdaresi tarafından yapılan ihale sürecinin sonuçlandığını belirten Birleşik Gayrimenkul Geliştirme ve İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Derbazlar, isim tercihleri için şunları söyledi:


“Anadolu yakasının en büyük parklarından biri olan Özgürlük Parkı ile Göztepe Parkı projemizin yanında. Bu parklardan esinlenen marka danışmanlarımız Park Residences Cadde ismini seçti. Projenin yüzde 40’ına sahip müteahhit firma ile yaptığımız görüşmelerde, uygun görürlerse bizim ismimizi kullanabileceklerini söyledik. Tabi kendi bilecekleri konu. Ayrıca nihai kararı projeden ev alanlar verecek” dedi. 4 bloklu projede 2 blokun tamamının, diğer 2 blokta ise ilk 10 katın kendilerine ait olduğunu söyleyen Derbazlar, tüm site sakinlerine aynı hizmeti sunacaklarını dile getirdi. 


BİZDE DAHA UCUZ


Projelerinin lokasyonu ve oturuma hazır olması avantajı ile öne çıktığını belirten Ömer Derbazlar, metrekare satış fiyatlarının 4 bin 500 dolar ise 8 bin 500 arasında değiştiğini söyledi. Taşyapı’ya göre yüzde 25-30 daha uygun fiyatla satış yaptıklarını iddia eden Derbazlar, “1+1’den 4+1’e kadar değişik seçenekte evler var ve fiyatlar 500 bin dolardan başlıyor. Doları da 2.75’e sabitledik. Müşterilerimizden aldığımız bilgiye göre müteahhit firmaya göre fiyatlarımız daha ucuz. Projede 2 satış ofisi var. Bize gelen onlara, onlara gelen bize uğruyor. Projede resmi satışlara da ekim ayında başlayacağız” diye konuştu. Kendi projelerinin yüzde 15’ini yakın çevrelerine sattıklarını ya da rezerve ettiklerini belirten Derbazlar, yıl sonuna kadar yüzde 30 satışı aşmayı hedeflediklerini dile getirdi. Derbazlar, projeden toplam 1 milyar lira ciro beklendiklerini söyledi.  Öte yandan projenin yanında bulunan yaklaşık 8 bin 600 metrekarelik arsaya ne yapılacağı da belirsizliğini koruyor. Belediye bu alanda bölge halkı için sosyal alan yapılması gerektiğini açıklamıştı. Derbazlar ise  “Belediye ile görüşmelerimiz sürüyor. Bu alanda spa, spor salonu ve havuz olan bir tesis yapmak istiyoruz. Bu tesis hem bölge halkına hem de proje sakinlerine hizmet verecek” dedi. 


Taşyapı’dan tedbir kararı


KADIKÖY projesinde isim değişikliği kabul etmelerinin söz konusu olmadığını belirten Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı emrullah turanlı, “Projede isim değişikliği yapamazlar. Bu hukuka aykırı. Bizim onlardan pahalı sattığımız iddiaları da doğru değil. Projede bizim evlerin hepsi deniz manzaralı. O şirketin satış politikası da bizi ilgilendirmez” dedi.  Öte yandan Turanlı, Birleşik İnşaat’ın satış yapmasını durdurmak için dava açtıklarını söyledi.  Dava sonucunda 24. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından projedeki Birleşik Gayrimenkul’e ait bulunan bağımsız bölümler için davalar sonuçlanıp karar kesinleşinceye kadar ihtiyati tedbir kararı verildi. 2 Eylül tarihinde verilen kararda, “Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağı veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hali somut olayda mevcut olmakla HMK 389 maddesindeki şartların gerçekleştiği dikkate alınarak uyuşmazlık konusu taleple ilgili ihtiyati tedbir talebinin kabulüne karar verilmiştir” denildi.


Taraf değiliz


KADIKÖY Belediyesi ve Taşyapı, Özelleştirme İdaresi’ne Four Winds projesi ve ihale süreci ile ilgi dava açtı. Kadıköy Belediyesi yapılaşma kurallarına uyulmadığı ve belediyeye gerekli bedel ödenmediği iddiası ile ilgili açtığı davada ihale ilanı için yürütmenin durdurulması kararı aldı. Taşyapı’nın ise, kazandığı ihalenin nedensiz iptal edildiği iddiası ile açtığı dava sonunda yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Birleşik İnşaat bu mahkeme süreçlerinin satışlarını etkilemeyeceği görüşünde. Taşyapı tarafı ise Birleşik İnşat’ın aldığı ihalenin ve sonrasındaki satışların hukuksuz olduğunu iddia ediyor.



Hürriyet





Geri Dön