19 / 04 / 2024

Bahadır Özbek:Vergi indiriminde ciro 2 kat arttı

Bahadır Özbek:Vergi indiriminde ciro 2 kat arttı

Vergi indiriminin satışları olumlu etkilediğini belirten Bahadır Özbek, son 15 günde cironun 2 kat arttığını söyledi



KDV ve ÖTV indiriminde sona yaklaşılırken elektronik pazarda hareketlendi. Dün sona eren vergi indiriminin satışları hızlandırdığını anlatan Electro World Genel Müdürü Bahadır Özbek, "Son 15 gün içinde yapılan satışlar daha öncesine göre ciro bazında iki kat arttı" dedi. Kriz bitene kadar vergi indiriminin sürdürülmesinin sektör ve ekonomi adına olumlu olacağını ifade eden Özbek, Electro World olarak krizden hiç etkilenmediklerini de ifade etti. Sektör hakkında bilgi veren Özbek şunları anlattı:
"Geçen yılın ilk yarısında pazar önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9.2 düşüşle 6.8 milyar değer kaybetti. Son iki çeyrekte keskin düşüşler yaşayan pazar yılın ilk çeyreğinde en düşük seviyesine ulaştı. İkinci çeyrekte açıklanan ekonomik paketle pozitif trend başladı. Ardından açıklanan vergi indirimiyle pazar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.8 yükseldi ve 3.8 milyar TL değer elde etti."
Türkiye'de 10 olan mağaza sayılarını gelecek ay  Ankara  ve İzmir'de açılacak olan mağazalarla 12'ye çıkaracaklarını ifade eden Özbek, "2011'e kadar 22 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz. Şu anda 1000 çalışanımız var. 25 bin çeşide sahip mağazalarımızda 80-95 kişi istihdam ediliyor. 22 mağazaya ulaştığımızda bu sayı 2 bin olacak" dedi.

Mağazada 23 dakika
Türkiye'de kısa sürede yüzde 42'ye varan marka bilinirliği yakaladıklarını söyleyen Özbek şunları anlattı:
"Mağazalarımızı bugüne kadar 15 milyon kişi ziyaret etti. 8 mağazamızı aylık ortalamada 600 bin kişi ziyaret ediyor. Gelenlerin yüzde 90'ı birden fazla ziyaret ediyor. Ziyaretçiler mağazada ortalama 23 dakika kalıyor."

`Geç olsun, güç olmasın'
Avrupa'da birçok pazarda 1 numara olduklarını ve aynı hedefi Türkiye'de de gerçekleştirmek istedikerini dile getiren DSGi'nin Avrupa Direktörü Fernando de Vicente şunları dile getirdi: "Türkiye'de çok parçalı bir yapı var ama bu durum bizim hedeflerimize engel değil. Önemli olan piyasa lideri olmak, zamanı değil. Kim bilir bir fırsat doğar, bu kısa sürede gerçekleşir. Ya da uzun süre alır. Yani geç olsun, güç olmasın."
Esas Holding İcra Kurulu Üyesi ve Electro World Türkiye Yönetim Kurulu üyesi Çağatay Özdoğru ise, "Electro World Türkiye, DSGi gibi bir dünya devinin yerel ortaklıkla geliştirdiği ilk girişim. İki doğrudan bir başarı hikâyesi yakalıyoruz" dedi.
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Vergi indirimi, krizde elektroniğin can simidi oldu 
 
Elektronik ve beyaz eşyadaki Katma Değer Vergisi ve ÖTV indirimleri 30 Eylül itibarıyla sona ererken, sektör temsimcileri teşviklerin krizde can simidi olduğu görüşünde birleşiyor. 

Elektronik cihaz ve beyaz eşya satan mağazalar zinciri Electro World'un (EW) Genel Müdürü Bahadır Özbek, küresel krizde tüketim harcamalarının düştüğünü, ancak nisan başında Türkiye'de uygulamaya konulan vergi indirimlerinin kendi sektörlerinde hareketlilik getirdiğini söyledi. Araştırma şirketi GFK'nin verilerine göre toplam tüketici teknolojisi ürünleri pazarı 2008 son çeyrekte 3 milyar Türk Lirası'na kadar geriledi. Aynı rakam vergi teşvikleri ile Haziran 2009'da 3,8 milyar liraya yükseldi. Geçen hafta açtığı 2 merkezle 10 mağazaya ulaşan EW, Nisan 2011'e kadar bu sayıyı 22'ye çıkarmayı hedefliyor. Pazar liderliği için iddialı olduklarını belirten Özbek, küresel krizin oldukça fazla hissedildiği dönemde bile yatırımlara ara vermediklerini kaydetti. Esas Holding ile Avrupa'nın en büyük perakende şirketi DSGİ'nin ortağı olduğu Electro World, beyaz eşyadan teknolojiye kadar 25 bin ürün çeşidi ile müşterilerine hizmet sunuyor. DSGİ'nin Avrupa Direktörü Fernando de Vicente ise Türkiye'de ekonomik kriz yaşamadıklarını ifade etti. Büyümenin sebeplerini ise 'fiyat, çeşit ve hizmette rakiplerine göre daha fazla avantaj sunmak' şeklinde özetledi: "Avrupa'da pek çok pazarda bir numarayız. Aynı noktayı Türkiye'de de yakalamak için ne gerekiyorsa yapacağız."  
Kenan MEHMETZADE/Zaman

Hedef büyümek! 
 
Krizi hissetmedik hedefimiz Türkiye'de lider olmak

Mayıs 2011'e kadar mağaza sayısını 22'ye, çalışan sayısını 2 bine çıkaracaklarını söyleyen Electro World Türkiye Genel Müdürü Bahadır Özbek, krize rağmen büyüdüklerini belirtti. Electro World markasının sahibi DSGİ'nin Avrupa Direktörü De Vicente ise "Türkiye genç ve potansiyeli yüksek bir ülke. Avrupa'da pek çok pazarda bir numarayız, Türkiye'de hedefimiz liderlik ve bunun için ne gerekirse yapacağız" dedi

Elektronik market zinciri Electro World, geçtiğimiz hafta Ankara ve İstanbul'da açtığı 2 mağaza ile mağaza sayısını 10'a çıkardı. Mayıs 2011'e kadar mağaza sayısını 22'ye, çalışan sayısını da 1000'den 2 bine çıkarmayı planladıklarını söyleyen Electro World Türkiye Genel Müdürü Bahadır Özbek, krize rağmen büyüdüklerini, planlarını ertelemediklerini belirtti. Özbek, "2 yılda Türkiye'de 10 mağazaya, 1.000 çalışana ulaştık. Bulunduğumuz illerde ilk 3 teknoloji perakendecisi arasındayız. En iyi fiyat, servis ve çeşidin hepsini beraber sunuyoruz. 2 ay içinde Ankara ve İzmir'de açacağımız 2 mağaza ile toplam satış alanımız 40 bin metrekareye çıkacak. Hedefimiz Türkiye'de pazarın lideri olmak" dedi.

Electro World markasını bünyesinde bulunduran DSGİ'nin Avrupa Direktörü Fernando De Vicente, "Türkiye 74 milyon nüfusuyla büyüyen ve potansiyelin yüksek olduğu bir ülke. Bu gerçekten yola çıkarak Türkiye'ye geldik ve 2 yılda başarılı sonuçlar aldık. Kriz dünyayı ve Türkiye'yi etkiledi ama biz Electro World olarak Türkiye'de krizi hissetmedik. Satışlarımız ikiye katlandı. Üstelik mevcut mağazalarımızla bunu başardık. Avrupa'da pek çok pazarda bir numarayız ve Türkiye'de pazar lideri olmak istiyoruz ve Türk ortaklarımızla bunu başarmak için ne gerekiyorsa yapacağız" diye konuştu.

Üçlü kombinasyon

Fernando de Vicente ise en fazla çeşit ürünü sunabilmek için büyük mağaza açtıklarının altını çizdi. Electro World olarak Türkiye'de küresel krizi hissetmediklerine dikkat çeken Vicente, şöyle konuştu: "Macaristan'ı küresel kriz o kadar kötü etkiledi ki, orda iş yapmak imkansız hale geldi ve biz de çıkma kararı aldık. Polonya pazarına ise aslında geç girmiştik. Rakiplerimiz orada kök salmış durumdaydı. Biz de çıktık. Türkiye'nin ise pazarda belli bir lideri var ama piyasa burada çok parçalara bölünmüş durumda. Fiyat, servis ve çeşit kombinasyonumuza o kadar çok güveniyoruz ki Türkiye'de piyasa lideri olacağız. Bunun ne zaman olacağı ise önümüze çıkacak güzel fırsatlara bağlı. Fırsat yakalarsak bu bir yılda olabilir."

Electro World Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi, Esas Holding İcra Kurulu Üyesi ve Perakende Grubu Başkanı Çağatay Özdoğru da "Biz büyük mağazacılık yapıyoruz. Mağazalarımızın her biri ortalama 3 bin metrekare, toplamda da 30 bin metrekare. Küçük mağazalarla bu boyuttaki satış alanından, toplam 150 mağaza bile açılabilir" diye konuştu.

Sadece 2-3 markayı alma dönemi bitti

Electro World Türkiye Genel Müdürü Bahadır Özbek, Türk tüketicisinin birkaç markaya mahkum bir teknoloji alışverişi yapmak zorunda kalmaması gerektiğini vurguladı. Özbek, "Mağazalarımızda olmayan markalar, bizde ürünlerini sergilemek isterlerse, satılsın veya satılmasın, başımızın üzerinde yerleri var. Artık 150-200 metrekarelik mağazalarla, bizim bulunduğumuz alandaki büyük mağazacılıkla rekabet mümkün değil" dedi.

Büyük daralmayı indirimler engelledi

* GfK TEMAX tarafından takip edilen toplam tüketici teknolojisi ürünleri pazarı ikinci çeyrekte geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 1.8 büyüyerek 3.8 milyar TL değerini elde etti.

* 2008'in ilk yarısına göre 2009'un aynı döneminde tüketici elektroniği yüzde 21.1, IT yüzde 14.8, telekom yüzde 21.5, küçük ev aletleri ise yüzde 3.2 daraldı. Aynı dönemde beyaz eşyada yüzde 12.3 artış oldu. Telekomda ise 3G ile birlikte satışlar artmaya başladı.

* Bahadır Özbek, elektronikteki indirimin ilk çeyrekte yüzde 40'ları bulduğunu ancak vergi indirimiyle toparlanmanın başladığını söyledi.

* Şu ana kadar Electro World mağazalarını 15 milyon kişi ziyaret etti. Ayda ortalama 600 bin ziyaretçi çeken mağazalara Ankara ve İzmir'de yeni açılacak 2 mağaza eklendiğinde bu rakam 1 milyona çıkacak.

* Müşteriler, şirketin mağazalarını ortalama 17 günde bir ziyaret ediyor. Mağaza içerisinde ortalama 23 dakika vakit geçiriyor.
Vatan

Electro World Türkiye'yi `krizin bittiği yer' saydı 

Avrupa'nın önde gelen elektronik ürünler perakendecilik grubu DSG International'ın (DSGI) markası olan Electro World, Türkiye'de 10 olan mağaza sayısını baharda 15'e, 2011'de 22'ye çıkaracak. DSGI Avrupa Direktörü Fernando de Vicente, "Bizim için krizin bittiği yer Türkiye oldu. Buraya geldiğimizde krizin bittiğini anladık, 74 milyon nüfuslu Türkiye çok büyük potansiyele sahip" dedi.

GLOBAL krize rağmen Türkiye'de hızlı büyüyen elektronik ürünler perakendecisi Electro World, Esas Holding ile birlikte girdiği Türkiye pazarında hedef büyüttü. Avrupa'nın önde gelen elektronik ürünler perakendecilik grubu DSG International plc'nin (DSGi) markası olan Electro World'ü Türkiye'ye getiren Esas Holding'in İcra Kurulu Üyesi ve Electro World Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Çağatay Özdoğru, 1000'e yakın istihdam sağlamaktan gurur duyduklarını dile getirdi ve "Hedefimiz bu sektörde tüketicinin ilk tercihi olmak" dedi.

74 milyonluk büyük pazar

DSGi Avrupa Direktörü Fernando de Vicente ise, 74 milyon nüfusuyla Türkiye'nin çok büyük bir potansiyele ve çok hızlı büyüyen bir pazara sahip olduğunu belirterek "Bizim için krizin bittiği yer Türkiye oldu. Buraya geldiğimizde krizin bittiğini anladık. Biz DSGi olarak, ortaklarımızla Türkiye'deki hedeflerimizi gerçekleştirmeye devam ediyoruz" dedi. Vicente sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiye'de kriz yaşamadık

"Electro World olarak, Türkiye'de ekonomik kriz yaşamadık. Bunun nedenleri ise biz müşterilerimize en iyiyi sunmaya odaklanıyor ve öncelikle onların ihtiyaçlarını anlıyoruz. Sonrasında da müşterilerimize fiyat çeşit ve hizmette en doğru kombinasyonu sunuyoruz. Sonuç olarak söyleyebilirim ki, tüm bu nedenlerden dolayı küresel ekonomik krizi müşterilerimiz de hissetmedi. Avrupa'da birçok pazarda 1 numarayız. Hedefimiz Türkiye'de de 1 numara olmak ve bunun için Türk ortağımızla birlikte çok çalışacak ve ne gerekli ise yapacağız."

ÖTV indirimi sıçrama yaptırdı

Electro World'ün Türkiye'de hedef büyüttüğünü bildiren Electro World Genel Müdürü Bahadır Özbek ise "Bu yıl mağaza sayımızı 10'a çıkardık ve 2010 Nisan'da bu rakamı 15'e ulaştıracağız. 2010-2011 finansal yılında 7 mağaza daha açarak mağaza sayımızı 2011'de 22'ye çıkarmayı hedefliyoruz" dedi. 2008'in ilk çeyreğinden itibaren sektörde ciddi düşüş yaşandığını belirten Bahadır Özbek, en büyük `dip'in 2009'un ilk 3 ayında olduğunu ifade etti ve "Sıçrama ise ÖTV indirim döneminde gerçekleşti. Avrupa ise bize göre daha geç düşüş yaşadı ancak halen düşüş yaşamaya devam ediyor. Sektöre ivme kazandıran ÖTV indiriminin devamından yanaydık" diye konuştu.

Türkiye'de `parçalanmış' bir pazar yapısı var

AVRUPA'da pek çok ülkede başarılı olmalarına rağmen Macaristan ekonomisinin ulaştığı kötü nokta yüzünden iş yapamaz hale geldiklerini belirten Fernando de Vicente, Polonya pazarında ise durumun biraz daha farklı olduğunu söyledi. Vicente, "Polonya ise sürekli yükselen bir pazar ancak biz 2005'te girmekle biraz geç kaldık. Rakiplerimizi görünce mücadele etmeye değmez dedik ve çekildik" yorumunu yaptı. Türkiye pazarının ise yükselen potansiyeline rağmen pazarın parçalara bölünmüş olduğunu söyleyen Vicente, bir liderin olduğunu ancak rakiplerinden çok küçük farklarla ayrıldığını söyledi. Vicente ayrıca, "Liderlik için bir süre vermiyoruz ancak doğru zamanda doğru yerde olduğumuzda bir numara olacağız" dedi.

Tüketici önce geziyor sonra alıyor

DSGi Avrupa Direktörü Fernando de Vicente, piyasayı canlandırmak için getirilen vergi indiriminin Türkiye'de durumu düzelten önemli bir etken olduğuna dikkat çekti ve "Türkiye'deki piyasaların bunda önemli etkisi oldu. Biz mağazalar bazında satışlarımızı, yenileri hariç iki katına çıkardık. ÖTV indirimiyle birlikte son 1 hafta satışlar iki kattan fazla arttı" dedi. DSGI'nin Türkiye'de "ortalamanın üstünde bir yere" sahip olduğunu ifade eden Vicente, şunları söyledi: "Türk tüketicisi iki farklı tekno-marketi ziyaret edip ürünü alıyor. Gayet bilinçli bir tüketici var. Fiyatları internetten karşılaştırıp ona göre mağazaya gidiyor. Tüm tekno-marketler `uygun fiyat' iddiasında bulunuyor."
Aslan BATUR/Hürriyet

Son gün izdihamı

Vergi indirimi fırsatını kaçırmak istemeyen vatandaşlar beyaz eşya ve elektronik mağazalarına hücum etti; satışlar katlandı

Vergi indirimleri dün sona ererken, vatandaşlar beyaz eşya ve elektronik eşya mağazalarına koştu. Electro World Genel Müdür Bahadır Özbek, KDV indiriminin son 10 gününde satışlarının 2 kat arttığını açıkladı. Beyaz eşya ve elektronik cihazlara büyük ilgi olduğunu söyleyen Özbek, "KDV indiriminin en azından 2 çeyrek daha devam etmesinin doğru olacağını düşünüyoruz" dedi.

'MAĞAZALAR DOLU'
Media Markt Türkiye Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdürü Nuri Topatan da, ÖTV ve KDV indirimlerinin olduğu dönemde Media Markt'ın satışlarını katladığını bildirdi. "Mağazalar doldu. Herkes hücum etti. Geçen hafta sonundan beri mağazalara gelen ziyaretçi sayısı 2 kat arttı" diyen Topatan, en çok LCD TV satıldığını ifade etti. Vergi indirimlerinin işe yaradığını düşündüğünü söyleyen Topatan, ekonomik canlılığa katkı sağlayan benzer teşvikleri her zaman beklediklerini vurguladı.

SATIŞLAR % 30 ARTTI
TeknoSA, vergi indirim paketleri ve kampanyalarla Ağustos-Eylül döneminde tüm zamanların en iyi satış rakamlarına ulaştı. Satışları yüzde 30 artan TeknoSA'nın Genel Müdürü Mehmet Nane, "Özellikle son günlerde mağazalardaki doluluk oranı ve satışlar fırladı. Tüketiciler son fırsatı iyi değerlendirdi" dedi.
Takvim


Geri Dön