28 / 03 / 2024

Bakan Eker: Botanik bahçesine inşaat yaptırmadık!

Bakan Eker: Botanik bahçesine inşaat yaptırmadık!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’nin bitki varlığını sergileyecek olan Milli Botanik Bahçesi’ni tanıttı, “Ülkemizde yetişen bitkilerin örnekleri bu botanik bahçesinde sergilenecek” dedi.



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’nin bitki varlığını sergileyecek olan Milli Botanik Bahçesi’ni tanıttı. Eker, “Ülkemizde yetişen bütün bitkilerin örnekleri bu botanik bahçesinde sergilenecek” dedi.


Arazinin, ‘müteahhitlerin iştahından’ korunarak bahçeye tahsis edildiğini anlatan Eker, “Kanun değişikliği olmadan kimse buraya bir şey yapamayaçak” dedi. Eker, göreve ilk geldiği dönemde arazinin kooperatiflere verilmesiyle ilgili çalışmalar yapıldığına dikkati çekerek, “Göreve geldiğimde, ‘göletin kenarında şu kadar villa yapılır’ diye hesap yapılıyordu. Biz bunu Ankara’ya ve Türkiye’ye kazandırdık” diye konuştu.


2 bin 500 dekar


Bakanlık yerleşkesi içindeki Büyük Gölet’te basın toplantısı düzenleyen Eker, Milli Botanik Bahçesi’nin Türkiye’nin dünya standartlarındaki Uluslararası Botanik Bahçeleri Koruma Birliği’nin koyduğu kurallara uygun Türkiye’nin ilk milli botanik bahçesi olacağını belirterek, şunları söyledi:


“Sosyoekonomik anlamında gelişmiş olan ülkeler bu tür bahçeleri kuruyor. Bizde bu yoktu, 148 ülkede 3 bin 200 civarında botanik bahçesi var. Ama bunların hepsi bu standartlarda değil. Biz de Türkiye’nin 2005 tarihinde böyle bir bahçeye sahip olması gerektiğini, artık bunun zamanın geldiğini o nedenle de mutlaka o alanda proje hazırlanması gerektiği düşüncesinden hareketle burayı ağaçlandırmaya başladık.”


Milli botanik bahçesinin detaylarını anlatan Eker, şunları söyledi:

“Bu alan toplamda 2 bin 500 dekar, bunun bir kısmı Atatürk Orman Çiftliği’nin bir kısmı da normal Tarım Bakanlığı’nın arazisi. Bu Türkiye’nin ilk ve en büyük, Avrupa’nın ikinci büyük botanik bahçesi. Proje için toplamda 303 milyon TL yatırım yapılıyor. Biz temelini 2013 yılının kasım ayında attık. 10 yıldır ağaç dikiliyor. Bunun projelendirilmesi 5 yıl sürdü.”


Milliyet







Geri Dön