28 / 03 / 2024

Bakan Güllüce: Tarım alanları için siyanür riski yok

Bakan Güllüce: Tarım alanları için siyanür riski yok

Bakan Güllüce, Kaz Dağları’nda 24 köyün su sağlayan Ağı Dağı’nda siyanürle altın aramaya izin verilmesi üzerine “tarım alanları için risk yok” diyerek siyanürlü aramayı savundu.



Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Kaz Dağları’nda 24 köyün içme suyunu sağlayan Ağı Dağı’nda siyanürle altın aramaya izin verilmesi üzerine tarım alanlarının ve içme suyunun zarar göreceği iddialarına karşı “tarım alanları için risk yok” diyerek siyanürlü aramayı savundu.


CHP Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, Kaz Dağları’nda 24 köyün içme suyunu karşılayan Ağı Dağı’nda siyanürlü altın madenine ÇED olumlu bölgesi verilmesi nedeniyle, 24 köyün suyunun kullanılamaz hale geleceğini söyledi. Akova konuyu TBMM gündemine taşıdı.


Önergeyi yanıtlayan Güllüce, “Proje sahibi tarafından tesisi ve işletilmesi planlanan Ağı Dağı maden sahasında uygulanacak olan proses sıfır deşarj prensibi ile işletilecektir. Projede seyreltik siyanür çözeltisi ile gerçekleştirilecek zenginleştirme sistemi sıfır deşarj prensibi ile çalışmakta olup, sistem bir deşarj öngörmemektedir. Ayrıca seyreltik siyanür çözeltisinin bulunduğu bütün diğer üniteler de örneğin ADR tesisi, havular gibi sızdırmaz sistemler oluşturulacaktır.”


Milliyet




Geri Dön