28 / 03 / 2024

Bakan Işık'tan güneş enerjisi ile ilgili iyi haber!

Bakan Işık'tan güneş enerjisi ile ilgili iyi haber!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Konya/Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinin zemin etüt çalışmalarını bitirmek üzereyiz. Önümüzdeki günlerde ön yer tahsisine başlayacağız" açıklamasını yaptı.



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Konya/Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinin zemin etüt çalışmalarını bitirmek üzere olduklarını belirterek, "Önümüzdeki günlerde ön yer tahsisine başlayacağız" dedi.


Işık, Hilton Otel'de düzenlenen Temiz Teknoloji İş Fikirleri Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, programın düzenlenmesinde emeği geçen Birleşmiş Milletler Sınai ve Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) Bölgesel İşbirliği Merkezi Direktörü Süleyman Yılmaz ve Küresel Çevre Fonu (GEF) Direktörü Sayın Kevin Braithwaite ile programı koordine eden TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak’ı tebrik etti. 


Yarışmaya katılan 217 girişimci fikir arasından yarı finalist olan 27 takımın, eğitim ve mentorluk desteği ile kendilerini geliştirme imkanı da bulduğunu dile getiren Işık, birinci seçilen projenin 8 ülkenin birincilerinin katılacağı, Kaliforniya Silikon Vadisi’nde yapılacak Global Forum’da Türkiye’yi temsil edeceğini söyledi. 


Işık, Bakanlık olarak böylesi projeleri önemsediklerini ve desteklediklerini belirterek, bu fikirlerin Bakanlığın hedefi olan "yeşil üretim" konusunda da kendilerine güç katacağını ifade etti. 


Enerjinin dünyada önemi artan bir unsur olduğunu vurgulayan Işık, bunun için bölgesel ve küresel kavgaların verildiğini bildirdi. Işık, Türkiye’nin etrafında yaşanan son olayların da enerji kavgasından bağımsız olduğunu düşünmediklerini dile getirdi. 


Doğal kaynakların sınırsız bir şekilde tüketilemeyeceğini anlatan Işık, şunları kaydetti: 


"Her şeye, kendimize, tüm canlılara ve doğaya karşı sorumluluğumuz olduğunu unutmamamız gerekiyor. Sorumsuz bir üretimin ve tüketimin faturası yine bize çıkıyor. O halde doğaya dost, uyumlu bir üretim sürecini geliştirmek zorundayız. Gerek üretim gerekse de tüketim sürecinde teknolojinin çevreye etkilerini en aza indirmek ve temiz teknolojik üretimi gerçekleştirmek zorundayız. O yüzden biz Bakanlık olarak 'Üç Y' diye formüle ettiğimiz yeşil, yenilikçi ve yerli üretimden yanayız. Çevre ve kalkınma ilişkisini sağlıklı bir şekilde kurabilmek için de buna ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. Çevreyi korumadan, enerjinin devamlılığını hesaba katmadan kalkınmada sürdürebilirliği yakalayamayız." 


- "Enerji konusunda yerli üretime ihtiyacımız olduğu açıktır"


Enerjinin, Türkiye’nin en büyük ihtiyaç kalemlerinden olduğunu belirten Işık, gelecek 10 yılda dünyada enerji ihtiyacının en çok artacağı ülkenin Türkiye olacağını söyledi. 


Türkiye’nin şu anda enerjide dışa bağımlı olduğuna işaret eden Işık, şöyle devam etti: 


"Enerji konusunda yerli üretime ihtiyacımız olduğu açıktır. Fosil yakıtlara dayalı enerji azlığından dolayı alternatif enerjiler bizim sorunumuza çare olabilir. Bu konuda 2023 vizyonunda da vurgulandığı gibi hidroelektrik enerjisi hariç halen yüzde 5’lerde olan yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam enerji üretimi içerisindeki payını yüzde 30’lara çıkarmak istiyoruz. Bu alanda yerli üretimin geliştirilebilmesi için de endüstrimizi geliştirmek istiyor, Ar-Ge ve yenilik politikalarına büyük önem veriyoruz." 


- "Mevcut OSB’ler 'yeşil OSB'ye dönüşecek" 


Konuya verdikleri önem kapsamında, Organize Sanayi Bölgelerinde mutlaka arıtma tesislerinin olmasını ve buradaki firmaların çevreye zarar vermeden, temiz üretim yapmalarını istediklerini anlatan Işık, bu konuda örnek çalışmalarından birini Ergene Havzasında yaptıklarını bildirdi. 


Ergene Havzasının, yakın zamana kadar Türkiye’nin kanayan yaralarından biri olduğunu anımsatan Işık, çok yakın bir zamanda havzayı içinde bulunduğu kirlilikten kurtaracaklarını ifade etti. 


Bakan Fikri Işık, mevcut OSB’lerin "yeşil OSB"ye dönüştürülmesine yönelik destekler sağlamanın da gündemlerinin en üst sıralarında yer aldığını kaydetti. 


Öte yandan, enerji verimliliği kapsamında sanayide dönüşümün ilk adımını elektrik motorlarında attıklarını anlatan Işık, Türkiye'deki tüm elektriğin yüzde 35'ini tüketen ve yüzde 80'i düşük verimli elektrik motorlarını yüksek verimlileriyle değiştirmeyle ilgili çalışmayı başlattıklarını söyledi. 


Işık, Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında, "Yerli Marka Elektrikli Araç Üretimi" çalışmaların hızla devam ettiğini ifade etti. 


- "Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinin zemin etüt çalışmaları bitmek üzere" 


Temiz üretim ve yenilenebilir enerji kapsamında başka da önemli projeleri olduğunu belirten Işık, sözlerini şöyle tamamladı: 


"Bunlardan biri, 27 bin 200 dönüm büyüklüğündeki Konya/Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesidir. Bölgenin zemin etüt çalışmalarını bitirmek üzereyiz. Önümüzdeki günlerde ön yer tahsisine başlayacağız. Enerji Bakanlığı ile tahsis edeceğimiz bu alanlara kurulacak güneş santralleriyle toplamda bin 300 megavatlık yenilenebilir enerji üretilmesini hedefliyoruz. 


Ayrıca güneş enerjisi teknolojisinin ülkemize kazandırılması amacıyla yürüttüğümüz çalışmalarda son aşamaya geldik. Önümüzdeki günlerde TÜBİTAK Enerji Enstitümüz ve özel sektör işbirliğiyle Milli Güneş Santrali (MİLGES) Projesinin sözleşmesi imzalanarak çalışmalara başlanacak. Diğer önemsediğimiz projemiz ise Milli Rüzgar Enerjisi Santrali (MİLRES) Projesi. MİLRES Projesi kapsamında, ilk milli rüzgar enerjisi santralini TÜBİTAK, Enerji Bakanlığı, üniversite ve özel sektör işbirliğiyle tamamladık. 500 kilovatlık kapasiteye sahip bu ilk milli rüzgar santralimizin kurulumunu önümüzdeki aylarda yapacağız. Şimdiki hedefimiz ise, 2,5 megavatlık milli rüzgar santralinin yapımını gerçekleştirmek ve bu projelerin özel sektör eliyle seri üretimini sağlamak."


AA




Geri Dön