26 / 04 / 2024

Bakanlık binalarının depreme karşı güçlendirilmesi çalışmaları TBMM'de!

Bakanlık binalarının depreme karşı güçlendirilmesi çalışmaları TBMM'de!

Türkiye'de ve İzmir'de bulunan bakanlığa ait binaların depreme karşı güçlendirilmesi çalışmaları meclis gündemine taşındı. CHP'li Arslan,  konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP  İzmir  Milletvekili Ednan Arslan, Türkiye'de ve İzmir'de bulunan bakanlığa ait binaların depreme karşı güçlendirilmesi çalışmalarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Arslan, sorusunun İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.  

CHP'li Arslan, ''Türkiye Deprem Yönetmeliği 18 Mart 2018 Tarihinde Reimfj/Gazetede yayınlanmış, 1/1/2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu düzenlemeyle 1906 yılında beri yürürlükte olan Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası değişmiştir. Blk tarihten sonra binaların deprem yükü hesaplamaları, güçlendirme çalışmaları ve riskli yapıların belirlenmesinin bu haritaya göre yapılması gerekmektedir'' diye konuştu.

 Arslan, açıklamalarına şöyle devam etti: ''Türkiye yüzölçümünün yüzde 66'sı 1 'inci ve 2’nci derece deprem bölgesinde bulunmakta olup nüfusunun yüzde 71 ’i bu bölgelerde yaşamaktadır.

Büyük can ve mal kaybına neden olan Van, Düzce ve Gölcük depremleri ülkemizde depreme karşı önlemlerin ne kadar yetersiz olduğunu göstermiştir. Oysa alınacak önlemlerle bu can ve mal kayıplarını en aza indirmek mümkündür. Japonya başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde bunun örneklerini görmek mümkündür.''

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan'ın soruları:

1- 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle Türkiye geneli ve İzmir’de Bakanlığınıza ait binaların sayısı kullanım türlerine göre dağılımı nedir? Bu binaların yüzde kaçı depreme dayanıklıdır? Kaçında güçlendirme çalışması yapılması gerekmektedir? Depreme dayanıklı olmayan bina sayısı nedir? Hangileridir?

2- 2018-2019 yıllarında Türkiye geneli ve İzmir’de kaç binada güçlendirme çalışması yapılmış, bu kapsamda kaç bina yıkılarak yeniden yapılmıştır?

3- İzmir’de Bakanlığınıza ait olan deprem güçlendirmesi yapılması gereken binalar hangileridir? Bu binalar ne amaçla kullanılmaktadır?

4- İzmir’de Bakanlığınıza ait olan depreme dayanıklı olmayan binalar hangileridir? Ne amaçla kullanılmaktadır?

5- 2020 yılında Türkiye geneli ve İzmir’de Bakanlığınıza ait binalarda deprem güçlendirmesi için ayrılan ödenek miktarı nedir?

6- 1.1.2019 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye Deprem Yönetmeliği kapsamında ek hangi çalışmalar yapılmıştır?


Geri Dön