25 / 04 / 2024

Bakanlık'tan Fi Yapı asansör kazası açıklaması!

Bakanlık'tan Fi Yapı asansör kazası açıklaması!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İstanbul Esenyurt’ta meydana gelen iş kazasının, iş müfettişlerince yapılan teftiş sonucu çalışmanın durdurulduğu bloklarda meydana geldiğini bildirdi.



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yapılan açıklamada, “İstanbul Esenyurt’ta meydana gelen iş kazasıyla ilgili işyerinde iş müfettişlerince yapılan teftiş sonucu düzenlenen 15.01.2015 tarihli idari tedbir raporuna istinaden alınan heyet kararıyla işyerinin tamamında işin durdurulmasına karar verilmiştir. Sonuncusu 27.05.2015 tarihinde olmak üzere değişik tarihlerde dört kez işveren tarafından noksan hususların giderildiği ve işin durdurulmasının kaldırılması talebi üzerine iş müfettişlerince inceleme teftişi yapılmış, bu teftişler sonucunda A3, A4, C2, B1, B2, B3 ve dükkanlarda durdurmanın kaldırılmasına karar verilmiştir. Ancak A1, A2, A5, A6, A7, A8, A9, A10, B4, B5, B6, C1, C3, C4 bloklarda işin durdurulmasının devamına karar verilmiştir. Bahsi geçen kaza ise durdurulmuş bloklarda meydana gelmiştir” denildi.


Fi Yapı asansör kazasının yaşandığı bina mühürlü bir bina!



1 Şubat 2016 tarihinde meydana gelen iş kazası sonucunda iş müfettişlerince yapılan inceleme sonucu, şu bilgilerin edinildiği ifade edildi:


“İş kazasının A9 ve A10 bloklar arasında kurulu bulunan dış cephe asansöründe, asansör kabininin 20. normal kat seviyesinde motor bölümünden ayrılarak aşağıya düşmesi sonucu meydana gelmiş olduğu, iş kazası sonucunda 3 çalışan hayatını kaybettiği, kazanın meydana geldiği dış cephe asansörü incelendiğinde, asansörün motor kısmının 20. normal kat seviyesinde ray üzerinde kaldığı, kabin kısmının ise motor bölümüyle aradaki bağlantı elamanlarının koparak ayrılması sonucu zemine düşmüş olduğu tespit edilmiştir.”  


Fi Yapı'nın Esenyurt'taki binasında yük asansörü düştü!


Bugün


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı;


İSTANBUL Bahçeşehir Koza mahallesinde önceki gün. yapımı devam eden Fi Yapı konut inşaatında asansör. 23'üncu kattan yere çakıldı. Asansörün içinde bulunan işçilerden Yasin Bakır (19). Osman Yardımcı (21) ve Şükrü Yaşar (21) yaşamını yitirdi. Dun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yapılan açıklamada facianın yapılan teftişler sonucu çalışmaların yasaklandığı bloklarda meydana geldiği belirtildi. 

MOTOR VE KABİN AYRILMIŞ

Açıklamada, "İş müfettişlerince yapılan teftiş sonucu 15.01.2015 tarihinde işyerinin tamamında işin durdurulmasına karar verilmiştir. 27.05.2015 tarihinde noksanların giderildiği bilgisi üzerine inceleme yapılmış, 6 blok ve dükkanlarda durdurmanın kaldırılmasına, 14 blokta iş durdurulmasının devamına karar verilmiştir. Kaza durdurulmuş bloklarda meydana gelmiştir" denildi. Açıklamada ayrıca, kazanın iki blok arasına kurulu dış cephe asansöründe, kabinin 20. katta motor bölümünden ayrılmasıyla meydana geldiği belirtildi. Yapılan incelemede asansörün motor kısmının 20. katta raya takılı kabinin ise zeminde olduğu vurgulandı. 
Olayla ilgili mahkemeye sevk edilen inşaat firması yetkilileri Feridun Y. ile Muharrem B. 
tutuklandı. 

Hürriyet 


Haber Yeniçağ Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;

 
İSTANBUL Esenyurt 'ta üç işçinin asansörle yere çakılarak öldüğü inşaatın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı müfettişler tarafından iş sağlığı ve iş güvenliği yönünden ihlaller bulunduğu gerekçesiyle mühürlendiği ortaya çıktı. İnşaatın en son 17 Mayıs 2015'te incelendiği ve durdurma işleminin sürdürülmesi yönünde karar verildiği, buna rağmen inşaata kaçak şekilde devam edildiği anlaşıldı. İş Teftiş Kurulu Grup Başkanlığı, denetim görevinin kaymakamlığa ait olduğunu savunuyor. İstanbul Esenyurt'ta, önceki gün yapımı sürmekte olan bir inşaatın asansörü, 24. kattan yere çakılmış ve asansörde bulunan işçilerden 17 yaşındaki Osman Yardımcı, 19 yaşındaki Yasin Bakır ve 21 yaşındaki Şükrü Yaşar can vermişti. Yapılan incelemede, bu inşaatın iş sağlığı ve güvenliği yönünden ihlaller saptandığı gerekçesiyle Ocak 2015'te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı iş müfettişleri tarafından mühürlendiği ortaya çıktı. Müfettişler en son 17 Mayıs 2015'te inşaatı inceleyerek, saptanan ihlaller giderilmediği için durdurma kararının sürdürülmesi yönünde rapor tuttu. Raporların bir örneği de, gereğinin yapılması için Esenyurt Kaymakamlığına gönderildi. O tarihten beri kapatılmış görünen bu inşaatın yasadışı şekilde çalıştırıldığı anlaşıldı. 

Yeniçağ

Geri Dön