19 / 04 / 2024

Balçova Teleferik sırtları imara açıldı

Balçova Teleferik sırtları imara açıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Balçova Teleferik yamaçlarını kısmen imara açtı



Plana Balçova ve Narlıdere belediyeleri sessiz kalırken Büyükşehir Belediyesi çekincelerini sıraladı. Mimarlar Odası  İzmir  Şubesi ise  çam ve zeytin ağaçlarının bulunduğu bölgede doğa katliamına yol açacağı gerekçesiyle planı yargıya taşıyacak.

Bakanlığın Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi karşısındaki termal alanla ilgili yaptığı plan (1/25 bin ölçekli çevre düzeni planı), kamuoyunda tartışılamadan, nisan ayında sessiz sedasız İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde askıya çıktı. Planda Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi karşısındaki termal alanla yetinmeyen Bakanlık, Sakarya Caddesi boyunca Teleferik Yamaçları, baraj yolu çevresi, Narlıdere'de de Princess Hotel çevresini plan sınırlarına dahil etti.  Sağlık turizmi öngören planda en çarpıcı karar ise 12 Eylül 1980 askeri müdahalesinden sonra, 1981 yılında Teleferik sırtlarında ormanlık alanın içine yapılan ve İzmirlilerin `çürük diş' olarak bildiği binaların örnek alınması oldu. Planda, bu binaların üzerinden çekilen sınırla sağa ve sola doğru, çam ve zeytin ağaçlarının bulunduğu yeşil bölge imara açıldı. Turizm tesisleri yapılana kadar konut yapımına da olanak sağlandı. Emsal de 0.40 olarak tespit edildi.

Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, plana belediyelerin muvafakat verdiğini belirtti. Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya da Teleferik sırtlarında plan dahilinde `orman alanı olmadığını' söyledi.  Bölgede ağaçların olduğunu kabul eden Çalkaya, "Tapulu araziler var. Plan, yoldan 50 metre içerisini kapsıyor. İnce bir hat söz konusu. Eğimin düz olduğu yerler imara açılıyor. İmar da sınırlı. Turizm amaçlı" dedi.
Radikal

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Teleferik yamaçlarına imar izni

Mimarlar Odası, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı ve İzmir Balçova'daki termal alanı imara açan planı, çevre katliamına yol açacağı gerekçesiyle yargıya götürüyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Balçova'daki teleferik yamaçlarını kısmen imara açtı. Balçova ve Narlıdere belediyelerinin sessiz kaldığı, Büyükşehir Belediyesi'nin çekincelerini bildirdiği planı, Mimarlar Odası İzmir Şubesi, çam, zeytin ağaçlarının bulunduğu bölgede çevre katliamına yol açacağı gerekçesiyle yargıya taşıyor.
Bakanlığın Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi karşısındaki termal alanla ilgili yaptığı `Güney Ege Termal Projesi İzmir İnciraltı Turizm Merkezi Tevsii, Balçova Kaplıcaları Kesimi 1/25 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı' Balçova ve Narlıdere belediyelerinin bilgisi dahilinde hazırlandı ve Nisan 2009'da sessiz sedasız İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde askıya çıktı.
Bakanlık ayrıca, Sakarya Caddesi boyunca yer alan teleferik yamaçlarını, baraj yolu çevresini ve Narlıdere'de de Princess Hotel'in etrafını plan sınırlarına dahil etti.

Konut yapılabilecek
Sağlık turizmi çerçevesinde çıkarılan plana dayanak oluşturan örnek ise, 12 Eylül 1980 askeri müdahalesinden sonra, 1981'de teleferik sırtlarında ormanlık alanın içine yapılan ve İzmirlilerin "çürük diş" olarak tanımladığı binalar oldu.
Planla, bu binaların üzerinden çekilen sınırın sağına ve soluna doğru, çam ve zeytin ağaçlarının bulunduğu yeşil bölge imara açıldı. Böylece turizm tesislerinin yanı sıra konut yapımına da olanak sağlandı.
Askı süresinde itirazda bulunan Mimarlar Odası İzmir Şubesi, planla ilgili rapor hazırladı. Raporda, teleferik yamaçlarıyla ilgili olarak, "Bu yapıların zaman içinde yıkılarak bölgenin ağaçlandırılması hedeflenmeliyken, askıya çıkartılan planla bu binaların çevresinde çok büyük bir alan yapılaşmaya açılmaktadır. Gerçek anlamda bir doğa ve çevre katliamına yol açılacaktır" denildi.
Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, gerekli itirazı yaptıklarını, ancak yanıt alamadıklarını belirterek, "Kamu yararı görmediğimiz teleferik sırtlarını da yapılaşmaya açacak planla ilgili hukuki girişimlerimizi yapacağız" dedi.

Belediyeler savundu
Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ise planın belediyelerin de görüşleri alınarak yapıldığını belirterek, "Narlıdere ilçesini kapsayan bölüm az. Princess Hotel'in karşısında 150 metre kadar içerideki parsel, sağlık turizmine yönelik planlandı. Olumlu veya olumsuz, asıl Balçova'yı etkilecek" dedi.
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ise, teleferik sırtlarında plan dahilinde ormanlık alan olmadığını savundu. Bölgenin ağaçlık olduğunu kabul eden Çalkaya, "Tapulu araziler var. Plan yoldan 50 metre kadar içerisini kapsıyor. İnce bir hat. Eğimin düz olduğu yerler imara açılıyor. İmar da sınırlı. Turizm amaçlı.
Meslek odaları kentin başka alanlarındaki yapılaşmalar gerçekleşirken nerelerdeydi? Ben yeşil alanlarla ilgili herkesten daha fazla duyarlıyım" diye konuştu.
Utku Bolulu/Milliyet


Geri Dön