26 / 04 / 2024

Balkan göçmenlerinin evleri 50 yıldır satılamıyor!

Balkan göçmenlerinin evleri 50 yıldır satılamıyor!

Tapudaki şerhler yüzünden 50 yıllık binaların üzerlerine çökmesinden endişe eden göçmenler çaresizce mahkemelere koşuyor

 



Devlet 10 yıl süreli kanunu 40 yıldır kaldırmadı. Bulgar göçmeni Fatma Nine, 'Kanun yüzünden evim çökecek" diye isyan ediyor
 
BALKANLAR'dan göç edenlere verilen evlerin 10 yıl süre ile satılmasını ve devredilmesini yasaklayan kanun, süresinin dolmasının üzerinden 40 yıl geçti ama yürürlükten kalkmadı. Tapudaki şerhler yüzünden 50 yıllık binaların üzerlerine çökmesinden endişe eden göçmenler, çaresizce mahkemelere koşuyor.

EV YAPAMIYORLAR

1950 yılında Bulgaristan'dan göçen 85 yaşındaki Fatma Meriç de kaldırılmayan kanun mağduru. Gaziosmanpaşa Yıldıztabya'da 50 yıl önce devletin verdiği toprağa yaptığı evinde oturan Fatma Nine, ömrünün son demlerini daha yeni bir evde geçirmek istiyor ama tapudaki şerh yüzünden işlem yapamıyor. Fatma Nine, "Oğluma söyledim. Eve yeniden yaptıralım diye. ölmeden daha bakımlı bir yerde oturmak istedim. Ama bu olayı öğrenince çok üzüldüm. Ev başımıza yıkılacak. Bu bize reva mı?" diyor.

TAPUNUN İŞİ DİYORLAR

Oğul Fevzi Meriç de şerh yüzünden tapu müdürlüklerinin hiçbirinde işlem yapılmadığını belirterek, "Kanunun süresi zaten 10 yıl. Süre 1970'de dolmuş. Hala tapudaki şerhi kaldırmıyorlar. Mahkemelerde sürünüyoruz ama hakimler de şerhi kaldırmak tapunun işi diyor. Şaşırdık kaldık" diye konuşuyor.

Geri Dön