28 / 03 / 2024

Bandırma Rotterdam Liman İşletmesi sözleşmesi imzalandı!

Bandırma Rotterdam Liman İşletmesi sözleşmesi imzalandı!

Bandırma Belediyesi ile Rotterdam Liman İşletmesi arasında Bandırma’da kurulacak liman için sözleşme imzalandı. Yeni liman sayesinde 10 yılda 11 milyar euro’luk yatırım yapılacak.



Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur; kamu ve özel sektör temsilcileri ile Rotterdam’a çıkarma yaptı. Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza ve Port of Rotterdam CEO’su Allard Castelein 3 günlük teknik gezi sonrası Bandırma’da hayata geçecek temiz sanayi ve çevreci liman konusunda iyi niyet sözleşmesi imzaladı. İyi niyet anlaşması imza toreninde PwC’nin Hollanda Turkiye Masası Başkanı Serkan Guner de hazır bulundu. Teknik gezide; Bandırma ilçesinde oluşacak kimya ve metal sektörleri kümelenmesi ve bütünleşik liman yatırımları konusunda incelemeler yapıldı.


Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Rotterdam’da bir sanayi ve liman kompleksi işletme modeli olan Landlord sistemini, çevre ve güvenlik kontrol sistemini incelemeye geldiklerini belirtti. Uğur, şunları söyledi:


İhracat hedefi 2.5 milyar dolar


“Bandırma, jeopolitik ve coğrafi konumu itibari ile kimya ve metal sektörünün ilgi odağı. Burada yapılacak sanayi kumelenmesinin ve liman işletmesinin doğru planlanması, sahillerimizin, toprağımızın ve yaşam alanlarımızın korunması önemli. Port of Rotterdam Hollanda’da ve dünyanın birçok yerinde Landlord modelini başarıyla uyguluyor. Bu nedenle Port of Rotterdam ile Balıkesir Büyükşehir ve Bandırma Belediyesi olarak bir iyi niyet sözleşmesi imzaladık. Ziyarete katılan tüm kurumlarımız ve sanayicilerimizle müzakere edip eşgüdümle yatırımı hayata geçireceğiz. Düzenleyici ve denetleyici misyonumuzla Bandırma’da önümüzdeki 10 yılda 11 milyar euro yatırım ve yıllık 25 milyar dolar ihracat yapılmasını sağlayacağız. Bu esnada Ocaklar plajında da yüzebileceğiz” dedi.


Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza da, doğaya saygılı, çevreye duyarlı sanayi bölgeleri ve liman yatırımlarının mümkün olduğunu yerinde gözlemlemekten memnun olduklarını ifade etti.


Milliyet 



Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Balıkesir heyeti Rotterdam'a 45 kişilik üst düzey delegasyonla gitti. Liman için iyi niyet anlaşmasını Başkan Uğur imzaladı

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, kamu ve özel sektör temsilcilerinden oluşan heyetle gittiği Hollandı'nın Rotterdam kentinde, Bandırma ilçesindeki liman projesi için Port of Rotterdam CEO'su ile iyi niyet anlaşması imzaladı. Buna göre, Bandırma ilçesinde yapılacak temiz sanayi ve çevreci liman ile gelecek 10 yıl içinde 11 milyar euroluk yatırım ile 25 milyar dolar ihracat yapılması hedefleniyor. Başkan Uğur'un Rotterdam'da imzaladığı anlaşma ile Bandırma'nın büyük bir ivme kazanacağı bunun Balıkesir'in kalkınmasında büyük etken olacağı ifade edildi. Ahmet Edip Uğur, "Rotterdam limanın çalışma deneyimlerinden yararlanıp ortak çalışma için anlaşmamızı yaptık. Hedefimiz Türkiye'nin en modern sanayi bölgesi ve limanını inşa etmek" dedi. Heyette yer alan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ramazan Yıldırım, "Bakanlığımız her adımda bu çalışmanın arkasında olacaktır" dedi. Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı Başkan Yardımcısı Ali İhsan Erdem de Port of Rotterdam ile işbirliğinin doğrudan yabancı yatırımların artışına etki edeceğini, Türkiye'nin ihracat hamlesine katkı sağlayacağını belirtti. Türkiye'nin Hollanda Büyükelçisi Sadık Arslan ise yıllardır bu projenin konuşulduğunu, 45 kişilik bu geniş katılımlı delegasyonun bugüne kadar bu konuda atılmış en büyük adım olduğunu belirterek memnuniyetini ifade etti. 


Sabah



Bu haber Yeni Asır Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Balıkesir’e yapılacak büyük projeler için Hollanda’nın Rotterdam kentinde protokol imzalandı. Bandırma’ya yapılması planlanan limanla önümüzdeki 10 yılda 11 milyar Euro’luk yatırımla 25 milyar dolar ihracat yapılması hedefleniyor

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, kamu ve özel sektör temsilcileriyle çıkarma yaptığı Rotterdam'da büyük projelerin protokolünü imzaladı. Bandırma'da yapılacak temiz sanayi ve çevreci limanla önümüzdeki 10 yıl içinde 11 milyar Euro'luk yatırımla 25 milyar dolar ihracat yapılması hedefleniyor. Başkan Uğur, Bandırma'nın ekonomik olarak Balıkesir'in kalkınmasına önemli katkı sağlayacağını söyledi. 


"Hedef en modern liman" 


Başkan Uğur ile Port of Rotterdam CEO'su Allard Castelein arasında imzalanan iyi niyet anlaşma töreninde, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza da hazır bulundu. Uğur, Rotterdam limanı çalışma deneyimlerinden yararlanıp ortak çalışma yapacaklarını belirterek, "Bu anlaşmayla hedefimiz Türkiye'nin en modern sanayi bölgesi ve limanını inşa etmek" dedi. 


"Landlord modeli" 


Bandırma'nın, jeopolitik ve coğrafi konumuyla kimya ve metal sektörünün merkezi olduğuna dikkat çeken Uğur, "Burada yapılacak sanayi kümelenmesinin ve liman işletmesinin doğru planlanması, sahillerimizin, toprağımızın ve yaşam alanlarımızın korunması önemli. Port of Rotterdam Hollanda'da ve dünyanın birçok yerinde 'Landlord' modelini başarıyla uyguluyor. Bu nedenle Port of Rotterdam ile Balıkesir Büyükşehir ve Bandırma Belediyeleri olarak bir iyi niyet sözleşmesi imzaladık. Ziyarete katılan tüm kurumlarımız ve sanayicilerimizle müzakere edip eşgüdüm ile yatırımı hayata gecireceğiz" diye konuştu. 


Bakanlık desteği 


Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ramazan Yıldırım, kamu ve özel sektörün bir masa etrafında ortak bir hedefe odaklanarak katma değerli sanayi konusunda iş birliği yapmasını önemsediğini belirtti. Yıldırım, "Bakanlığımız her adımda bu çalışmanın arkasında olacaktır" dedi. Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı Başkan Yardımcısı Ali İhsan Erdem de, girişimlerin Türkiye'nin ihracat hamlesine katkı sağlayacağını kaydetti. Türkiye'nin Hollanda Büyükelçisi Sadık Arslan ise yıllardır bu projenin konuşulduğunu ifade etti. Arslan, yatırımın tüm taraflarının bir arada ve uzlaşı içinde sonuca odaklandığını görmekten son derece mutlu olduğunu söyledi. 


Törene bakanlık yetkilileri de katıldı


Rotterdam Limanı'nda 3 gün süren teknik inceleme gezisine Bilim Sanayi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ramazan Yıldırım, Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı Başkan Yardımcısı Ali İhsan Erdem, Ulaştırma Bakanlığı Bakan Danışmanı Salih Orakçı, Mekansal Planlama Genel Müdür Yardımcısı Hidayet Uysal, Altyapılar Genel Müdürlüğü'nden Uğur Arslan, Çolakoglu Metalurji Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Çolakoglu, Akdeniz Yatırım Başkanı Ünal Heris, Kalite Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akar, Kale Grubu'ndan Ender Sönmez, Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, Ferro Döküm Başkanı Kadir Efe, ENSpd Kurucu Ortağı Caner Bingöl, Artı Proje'den Merih Özcan, Solventas Yönetim Kurulu Üyesi Lari Baruh, Akzo Nobel Türkiye Satış Müdürü Şebnem Kaplan Acar, BASF Türkiye Fabrika Direktörü Selçuk Denizligil, Kale Grubu Genel Müdür Yardımcısı Alper Akyar ve sanayiciler de iştirak etti.


Yeni Asır


Geri Dön