26 / 04 / 2024

Bankalar emlak zengini oldu!

Bankalar emlak zengini oldu!

Geri ödenmeyen kredilere karşılık ipotekli taşınmazlara el koyan finans kuruluşlarının elinde 5 yıldızlı otellerden fabrikalara kadar binlerce mülk yer alıyor



Yaşanan ekonomik sıkıntı nedeniyle insanlar aldıkları kredilerin borçlarını ödeyemeyince binlerce ipotekli konut, arazi, fabrika, işyeri, alışveriş merkezi bankaların eline geçti.

Finans kuruluşlarının kendi internet sitelerindeki satış ilanlarına dayanarak yaptığımız çalışmaya göre bankaların elinde yer alan tüm gayrimenkullerin toplam muhammen satış bedeli 764 milyon 358 bini aştı.

56 fabrika var

5 bin liradan 18 milyona kadar değişen fiyatlarda gayrimenkul satışı yapan finans kuruluşlarında konut, fabrika, imalathane, atölye, ardiye, benzin istasyonu, otel, pansiyon, lokanta, depo, garaj, dükkân, düğün salonu, tavuk çiftliği, ofis, işhanı, arsa, tarla, sera, çiftlik, bağ, fındık bahçesi, fıstıklık, zeytinlik, oto galerisi gibi çok çeşitli gayrimenkuller de bulunuyor.

Hatta, BankAsya'da ahır, Albaraka Türk'ün elinde satılık kümes ve değirmen bile var.

Çoğu tekstil olmak üzere, gıdadan boyaya, ayakkabıdan yan sanayi fabrikalarına kadar toplam 59 fabrika yeni alıcısını bekliyor. İş Bankası'nın 15, Halk Bankası'nın 23, Garanti Bankası, Ziraat Bankası ve Kuveyt Türk'ün 2, Vakıfbank'ın 9, BankAsya'nın 4, Finanbank ve TEB'in elinde ise 1 fabrika bulunuyor.

Van'da Finansbank'ın elinde bulunan 3470 m2 kapalı alanlı AVM, 6 milyon 500 bin TL muhammen bedelle alıcısını bekliyor. Bankaların hacizli işyerleri arasında ayrıca Mersin'de 27 bin 676 metrekarelik 5 yıldızlı otel de bulunuyor. Vakıfbank tarafından haczedilen otelin muhammen bedeli 26 milyon TL.

Bankalar el koydukları gayrimenkulleri satarken, aynı zamanda gayrimenkul alacak kişilere de cazip fırsatlar sunuyor. Oturum amaçlı satılan daireler arasında 40 bin TL'ye ev bulmak mümkün. Arsalarda ise rakamlar çok daha cazip. Bankaların elden çıkarmak istediği arsalar arasında 5 bin liraya kadar arsa bulunuyor.

Bankalar ellerinde bulunan hacizli gayrimenkulleri kapalı zarf ve açık arttırma yolu ile satışa sunuyor. Satış ilanları ise bankaların internet sitelerinden yapılıyor. Bir kişi birden fazla gayrimenkul için teklif verebiliyor ve açık arttırmaya katılabiliyor.
Murat Gülderen/Cumhuriyet


Geri Dön