29 / 03 / 2024

Bankalar kazancını 8 ayda yüzde yüzde 420 artırdı

Bankalar kazancını 8 ayda yüzde yüzde 420 artırdı

Son faiz indirimiyle birlikte Merkez Bankası’ndan yüzde 12 faizle borç para alan bankalar, yüzde 35-40 hatta 50’lerden ticari kredi veriyor. Bankalar aradaki farktan ise büyük karlar elde ediyorlar. 2020’den bu yana girdi maliyetleri neredeyse 3 katına çıkan üretici, bir de bankalar tarafından sömür



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu 21. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Benim en büyük savaşım faizedir. Faiz oranını yüzde 12’ye kadar düşürdük, yeter mi yetmez, bunu daha da dazla düşürmemiz gerekiyor. Önümüzdeki Para Politikası Kurullarında bu faizin daha da inmesi gerektiğini telkin ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sözleri söylerken bir yandan BDDK verilerine göre bankalar, Ocak-Ağustos döneminde karlarını 2021 yılına göre yüzde 420, yani 5 katın üstünde artırarak 252,2 milyar liraya çıkardı.

Yerli üretim son yıllarda artan girdi maliyetleriyle boğuşuyor. İthalata dayalı üretim yapan ve kurdaki dalgalanmalarla zor durumda olan sanayici ve üretici, art arda gelen fahiş enerji zamlarıyla adeta çaresiz bırakıldı. Saniyede kullanılan doğal gaza kısa sürede yüzde 50,8, elektriğe ise yüzde 50 zam yapıldı. 

Son zamla birlikte 2020’den bu yana enerji maliyetleri neredeyse 3 katına çıkan sanayici ve üretici bir de bankalar tarafından sömürülüyor. Sözde üreticiye katkı sağlamak için var olan bankalar bile son yıllarda piyasalara yönelik verdiği ticari kredi faizlerini neredeyse 2 katına çıkardı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön