19 / 04 / 2024

Bankalardaki mevduat faiz oranları değişecek!

Bankalardaki mevduat faiz oranları değişecek!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın 475 baz puanlık faiz artırımının ardından mevduat oranları da değişecek. Peki bankada parası olan vatandaş bu faiz kararından nasıl etkilenecek? İşte tüm merak edilenler...



Merkez Bankası, son toplantısında 10,25 olan politika faiz oranını 475 baz puan yükselterek 15'e çıkardı. Buna göre vatandaşın bankada olan parasının getiri oranı da değişecek.

Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre; konu hakkında açıklamalarda bulunan Ekonomist Enver Erkan, şunları söyledi "Merkez Bankası, politika faizini 475 baz puan artışla yüzde 15 seviyesine getirirken, 1 haftalık repo oranını artık tek fonlama oranı olarak tesis etti ve piyasa faizlerinde faiz koridorunun veya GLP'nin yarattığı oynaklığa son vermiş oldu. Merkez Bankası'nın faizi yüzde 15 yapmasının aslında bankaların kaynak maliyetine bir önceki güne göre marjinal bir etkisi yok, çünkü geçerli olan faiz zaten yüzde 14,8'di. Dolayısıyla fiili artış aslında sadece 20 baz puan civarında oldu. Bankaların kaynak maliyetini asıl artıran unsur, bundan önceki süreçte Merkez Bankası'nın ucuz fonlama kanallarını kısarak bankaları en pahalı borç verme oranı olan GLP'ye yöneltmesiyle her gün artan ağırlıklı ortalama fonlama maliyetiydi. Mevduat faizleri anlamında, enflasyona karşı pozitif reel getiri oluşturan MB faizi yüzde 15 geçerli ve referans alınan oran olacaktır. Tabii, bankaların hoş geldin faizi gibi kampanyaları veya mevduat büyüklüğüne göre bu oran daha yüksek de olabilir. Merkez Bankası'nın EVDS verilerinde bankaların ağırlıklı olarak uyguladığı mevduat oranının 1 yıla kadar vade için 6 Kasım haftasında yüzde 11,7 olduğu görülüyor. Bu sabah itibariyle bankaların mevduat faiz oranlarında ilgili vadede en yüksek uygulanan oran yüzde 15. Bu oranlar artırılabilir. Bu durumda; 12 aya kadar vadede yüzde 11,7'den TRY mevduata yatırılan 100 bin TRY yüzde 3 stopaj oranı düşüldükten sonra nette 11 bin 349 TRY getiri ile 111 bin 349 TRY olurken; Bugün yüzde 15 ile 100 bin TRY aynı vadede nette yine brüt getiriden stopaj düşüldükten sonra 14 bin 550 TRY net getiri ile 114 bin 450 TRY olur."

Mevduat faizlerinde yükselişin sınırlı olacağını söyleyen İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Kadir Tuna ise milliyet.com.tr'ye şu değerlendirmelerde bulundu:

Banka, sadeleşme kapsamında tüm fonlamanın temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılmasına karar verdi.

Peki Merkez Bankası'nın bu adımı mevduat ve kredi faizlerini nasıl etkileyecek? Zaten Merkez Bankası'nın faiz arttırımı öncesinde piyasa faizi 14,80'e kadar gelmişti. Aslında Merkez Bankası'nın dünkü faiz kararı ile fiili faiz artışı sadece 20 baz puan oldu.

Faizdeki artışın etkisi mevduat ve kredi faizlerinde sınırlı olacaktır. Halihazırda merkez bankasının sıkılaştırma adımları ile mevduat ve kredi faizleri son 3 ayda yükselmeye devam etmişti.

Ortalama mevduat faizi mevcut koşullarda 15-16 arasında olacak. Birçok banka faiz artışı öncesinde mevduata yüzde 14 faiz veriyordu. Örneğin faizler 15'e geldiğinde 100 bin TL'si olan bir mevduat sahibi 32 gün vadeli parasını yatırdığında 1250 TL aylık getiri elde edecektir.

Prof. Dr. Sinan Alçın, konu hakkında yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: ''Türkiye'nin ülke risk priminde yaklaşık iki puanlık düşüş ortaya çıktığını gördük. Böylece yabancı yatırımcı için daha cazip hale gelmiş oldu. Bu son bir haftada en yüksek yabancı fon girişine sahne oldu. 1 milyar dolar civarı bir giriş oldu. Verilen mesajlar içeride ve dışarıda karşılığını buldu. Merkez Bankası atması gereken adımı atmış oldu.''


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön