29 / 03 / 2024

Barlas Baylar: Ahşap kişiliğimin utangaç tarafını temsil ediyor!

Barlas Baylar: Ahşap kişiliğimin utangaç tarafını temsil ediyor!

New Yorkta 7 yıl önce Hudson Furniture markasını kuran tasarımcı Barlas Bayların mobilyaları Kuruçeşmedeki Nicolde sergilenmeye başladığından bu yana onu daha çok merak eder olduk...



New Yorkta 7 yıl önce Hudson Furniture markasını kuran tasarımcı Barlas Bayların mobilyaları Kuruçeşmedeki Nicolde sergilenmeye başladığından bu yana onu daha çok merak eder olduk. Jennifer Aniston, Tom Ford, Kanye West gibi ünlü isimlerin evlerine mobilyaları ile konuk olan, takdire şayan, taklidi na-mümkün tasarımlara imza atan Türk tasarımcı Barlas Bayları yakından tanıyoruz.

Masif ahşap yemek masaları, Atlantis adlı zarif bir ışık selini anımsatan zincirlerden yapılan aydınlatma serisi, tasarımlarına bronz ve nikeli dahil edişiyle Barlas Baylar mobilyaları ve Hudson Furniture markası, özellikle Kuruçeşmedeki Nicol mağazasında satılmaya başladıktan sonra listemizin ön sıralarında yer aldı. Son koleksiyonu Bronz çağından, İnka motiflerinden ve Osmanlı kültüründen soluk alıyor. New Yorkta yaşayan Türk tasarımcıya genç yaşta kurduğu markası, doğal malzeme tutkusu ve New Yorkta olup bitenler hakkında merak ettiklerimizi sorduk.

Tasarımcı olmayı ilk kez ne zaman istediniz
Barlas Baylar: Çocukluğum babamın yanında, mobilya fabrika ve atölyelerinde geçti. Tasarımla buralarda tanıştım. Profesyonel tasarım hayatım ise film setlerinde set tasarımı yaparak başladı. Şu anda yaptığım iş açısından daha iyi bir hazırlık düşünemiyorum. Bir taraftan setin genel görünümünün yönetmenin konseptine uygunluğunu sağlamak diğer taraftan tek tek seti oluşturan parçalar üzerinde çalışmak eşi bulunmaz bir deneyimdi benim için. Daha sonra mobilya firmalarında mobilya tasarımı yaptım ve sonrasında da Hudson Furniturei kurdum.

Kaç senedir New Yorkta yaşıyorsunuz. Bu şehirde yaşamanın tasarımcı kimliğinize katkıları ve eksileri sizce neler
B. Baylar: New Yorka 1998 yılında lisansüstü eğitimi için geldim. Açıkçası bilinçli bir şekilde kalsam mı, dönsem mi diye sorgulamadım. Hayatım bu şekilde gelişti, şehir bana çok iyi davrandı, bana ilham verdi ve en önemlisi kendimi ait hissettirdi.

HEYECAN VE BEKLENTİ HİÇ BİTMİYOR

Hudson Furnitureın kurulma, gelişme aşamalarını anlatır mısınız
B. Baylar: Hudson Furnitureı 2004 yılında kurdum. Az bulunan, nadir materyallerle çalışıyorum. Kullandığım metalden ahşaba kadar bütün hammaddeler Hudson için özel üretiliyor, bulunuyor. Hammaddeden mobilyaya giden süreç de bir o kadar özel. Bu da ürünlerin taklit edilmesini çok zorlaştırıyor, hatta imkânsız kılıyor. Ürün yelpazesi devamlı genişliyor. Hudson Furniture da modacılar gibi senede dört-beş koleksiyon sunuyor. Böylelikle heyecan ve beklenti hiç bitmiyor. Hudson Furnitureın diğer bir özelliği de çevreye son derece duyarlı bir firma olması ve baştan sona bütün üretimin bu duyarlılıkla gerçekleşmesi.

Kendinizi ve tasarımlarınızı eleştirir misiniz
B. Baylar: Çok detaycıyım, yaptıklarımı devamlı sorguluyorum ve kendimi eleştirmek konusunda oldukça acımasızım. Atölyemde çok vakit geçiriyorum, her bir ürün için yüzlerce skeç yapıyorum. Haftanın yedi günü çalışıyorum. Çok sosyal biri değilim, sosyal bağlantılarım yüzünden iş aldığım çok çok nadir. Dolayısıyla beni seçmelerinin ve tanınmamın nedeni kesinlikle sunduğum ürünün kalitesi.

UTANGAÇ TARAFIM AHŞAP DELİ DOLU YANIM BRONZ
Hangi malzemeler ve renklerle çalışmayı tercih ediyorsunuz
B. Baylar: Tasarımlarımda kullandığım malzemeler tamamıyla beni yansıtıyor. Ahşap kişiliğimin doğaya yakın, yalın, alçakgönüllü, utangaç tarafını temsil ederken, bronz daha dışa dönük, delidolu tarafımı yansıtıyor. Renk olarak da gri. Sade ama bir o kadar da güçlü bir renk. Bir mekânı, bir giysiyi bambaşka yapan, tamamıyla transform edebilen bir renk.

JENNIFER ANISTON İLE BİRLİKTE TASARLADI
S: Çok sayıda ünlü müşteriniz olduğunu biliyoruz. Bu isimler kimler
B. Baylar: Jennifer Aniston, Catherine Zeta Jones ve Michael Douglas, Tom Ford... Onlarla beraber tasarımlar yaptık. Lenny Kravitz, Beyonce ve Jay-Z, Heidi Klum ve Seal, Gwyneth Paltrow, John Legend, Kanye West, Steffi Graff ve Agassi, Tyra Banks, Guess firmasının sahibi George Marciano ve Donald Trump diğer isimler. Bu isimlerden her  biri benim tasarımlarım arasından farklı farklı ürünler aldı. Sonuçta hepsinin ayrı bir tarzı var ama ortak noktaları en iyi kaliteyi istemeleri.

Barlas Baylar Kimdir
· İstanbulda doğdu.
· 16 yaşında lise eğitimimi tamamlamak için Brezilyaya, daha sonra üniversite eğitimi için Londraya gitti.
· 2000 yılında lisansüstü eğitimini New Yorkta tamamladı. O zamandan bu yana çok sevdiği bu şehirde yaşıyor.
· 2004 yılında Hudson Furniture adlı kendi mobilya markasını kurdu.
· New York'a taşındığı günden bu yana Hudson Nehri'nin yanında oturan Baylar, markası için bu ismi seçmiş.

1. DEKORASYON TARZIM

Bu yıl evdeki 3. yılım. Oldukça az eşya sevdiğim için, yalın bir tarzım olduğunu söyleyebilirim. Özel tasarım ürünleri tercih ediyorum. Mevsime göre değişiklik yapmak istediğimde önce örtüler ve yastıklardan oluşan tekstilleri değiştiriyorum. Mobilyalarımı değiştirmeyi düşünmüyorum, hatta yıllarca kullanmak istiyorum. Mudo Concept alışveriş yaptığım adreslerin başında geliyor. Addresistanbulda aradığım pek çok markayı bir arada bulabiliyorum.
Nefise Karatay

2. HAFTANIN TASARIMI
Markanın adı: Secto Design
Ürünün adı: Atto avize
Tasarımcısı: Finlandiyalı mimar Seppo Koho
Nerede bulabilirim: Diseno, Adressistanbul
Neden almalıyım: Atto tamamı huş ağacından el  işçiliği ile yapılan bir ürün. Siyah, beyaz ve naturel renkler olmak üzere 3 farklı renk seçeneği ile üretilmiş. 2010 yılı If Product Design ödülünün de sahibi. Fiyatı ise 600 euro.
3. Trend
SAKURANIN PEŞİNDE
Yeni yaz koleksiyonunu vitrine çıkaran Marks&Spencer, ağaçlarda açan bahar çiçeklerini evlerimize taşıyor. Tekstillerde kullanılan çiçek desenlerinin evinize kattığı enerji ve canlılığa şaşıracaksınız.

Yasemin Aksoy/Milliyet Emlak


Geri Dön