26 / 04 / 2024

Başak Grubu'nun Dubai'de 4 milyon doları gitti

Başak Grubu'nun Dubai'de 4 milyon doları gitti

Başak Grubu bünyesindeki Başak Çatı ve Cephe Sistemleri, 2009'da 60 milyon lira ciro elde etti



Başak Grubu bünyesindeki Başak Çatı ve Cephe Sistemleri, Milli Takım'ın yanı sıra Galatasaray ve Fenerbahçe gibi kulüplerin renklerini çatılara taşıyarak 2009'da 60 milyon lira ciro elde etti. Dubai'de Türk kiremitleri sattığı Palm City projesinin durdurulmasıyla 3-4 milyon dolar zarar eden Grup, alternatif pazarlara yöneldi.

BAŞAK Grubu bünyesindeki Başak Çatı ve Cephe Sistemleri, futbol takımlarının renklerini taşıyan kiremitlerle ekonomik krizi geçiştirdi. 41'inci yılına Beyaz Rusya'nın başkenti Minsk'de giren Başak Çatı ve Cephe Sistemleri'nin Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Karık, 2009'da 60 milyon lirayı yakaladıklarını belirtti. Karık, “Bu ciroda Milli Takım'ın yanı sıra Galatasaray ve Fenerbahçe gibi kulüplerimizin renklerini çatıya taşımamızın da katkısı gözardı edilemez. Taraftar kiremitleri ile renklenen çatılar sıkıntılı günlerde yüzümüzü güldürdü” dedi.
Dubai kaybı 4 milyon dolar
Dubai'de bir kaç yıl öncesine kadar Şeyh el Maktum'un da ortağı olduğu Palm City projelerine Türk kiremitleri satan Başak Grubu, bölgede geçen yılın son çeyreğinde çıkan borç krizine takıldı. Dünya haritası şeklinde, Arap Körfezi'nin zenginlerinin ve ünlülerin yaşayacağı bir seri cennet adası olarak Dubai'de inşa edilen The World (Dünya) projesi kriz nedeniyle geçen yıl sonlarında durduruldu. Bu proje kapsamında bir bölümü Başak Grubu'nca üstlenilen Türk kiremit siparişleri de iptal edildi. Başak Grubu'nun Dubai'deki toplam kaybının yaklaşık 3-4 milyon dolar olduğu belirtildi.
Suriye ve Ürdün'e girdi
Dubai'de son çeyrekte uğradıkları zararı, alternatif pazarlarla kapattıklarını belirten Firuz Karık, şunları söyledi: “Dubai'de 5 projeye yönelik siparişlerimiz iptal edildi. Ancak alternatif pazarları araştıran satış ekibimiz, aynı dönemde Suriye ve Ürdün pazarına yöneldi. Bu dönemde özellikle Suriye'de yeni bir bayilik merkezi oluşturup, iyi bir pazar yakaladık. Suriye'ye yaklaşık 400 bin kiremit ve ayrıca yapı malzemeleri gönderdik. Afrika pazarında da varız.”
Krizde reklama düşük bütçeyle de olsa pay ayırdıklarını söyleyen Karık, “2008 cirosu yaklaşık 58 milyon liraydı. Krizin derinleştiği 2009'da satışlarda çok büyük gerileme olmadı. Önceki yılın biraz üzerinde çıktık ve 60 milyon lirayı yakaladık” dedi.

Yurtdışında fabrika kuracak solar sisteme geçecek

KİREMİT pazarında yüzde 10'luk bir paya sahip olduklarını ifade eden Firuz Karık, önümüzdeki dönemde çatılarda güneş enerjisi sistemi ve inşaat betonu işine gireceklerini, yurt dışı öncelikli olmak üzere daha modernize edilmiş yeni bir kiremit fabrikası hedeflediklerini söyledi. Karık, “Gelmek istediğimiz nokta, çatıyı tam sistem olarak insanlara kazandırmak. Bizim bundan sonraki hedefimiz bu yan ürünlerle birlikte ve gerçek sistemi kurarak cirolarımızı, karlılığımızı arttırmak” dedi.

30 yıl garanti veriyor

KİREMİTTE 30 yıl garanti verdiklerini ve 30 yıl üstü verilen “ömür boyu” gibi garantilerin ise abartı olduğunu savunan Firuz Karık, şirketin 41. yılında Türkiye'de çatıları daha fazla renklendirmek istediklerini ve müşteri isteklerine göre renk siparişi verebileceklerini belirtti. 1969 ‘da kurulan ve 400 bayisi olan şirketin,  Eskişehir'deki fabrikasında 380 kişi çalışıyor. Başak Grubu'nda, Başak Konut, Has Beton ve Toros İnşaat  da yer alıyor.

Yabancı yatırımcıyla ortaklık yarım kaldı

BAŞAK Grubu Genel Müdürü Erkan Pekdemir, kriz öncesinde ortaklık için Avrupa dahil birkaç ülkeden ortaklık teklifleri aldıklarını ancak küresel krizin patlamasıyla bu pazarlıkların yarım kaldığını söyledi. Pekdemir, satış ekibine çok önem verdiklerini, bu yüzden daha fazla bölge açtıklarını ve markalaşma yönünde yeni adımlar attıklarını kaydetti.

Benimle doğdu ama benimle yaşlanmaz

BAŞAK Grubu Başkanı Firuz Karık, Beyaz Rusya'nın Başkenti Minsk'te şirketin 41'inci yılını kutlarken kendisinin de 41'ine bastığını hatırlatarak, “Bu şirket benimle doğdu ama benimle yaşlanmayacak. Bayi satış ağımız ve temsilcilerimizle, ikinci üçüncü ve yeni kuşaklarla beraber yürüyecek. Bunu hep birlikte başaracağız” dedi. Minsk'te düzenlenen geceye, Türkiye'nin bir çok bölgesinden 130 bayi ve temsilcisinin yanısıra, Türkiye Minsk Büyükelçiliği Ticari Ataşesi Müzeyyen Civan, Avrupa Birliği Minsk temsilcisi Eros Belfiore ve Avupa Güvenlik ve İşbirliği Organizasyonu'ndan Maxim Markov da katıldı. Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Dr. Ahmet Ataç da, Eskişehir'de kurulu fabrikanın global bir marka olarak gelişmesinin önünde hiç bir engel bulunmadığına dikkat çekti.

İlhan Şeşen yeni albüm şarkısını Başak için söyledi

BAŞAK Grubu'nun 41'inci yıl kutlamalarında Beyaz Rusya'daki bir müzik grubu konser verirken Eskişehirli Mithat Körler ve ünlü sanatçı İlhan Şeşen de şarkıları ile katıldı. Şeşen Minsk'teki mini konserinde konuklara sevilen şarkılarını söylerken, önümüzdeki aylarda çıkaracağı albümünden bir şarkısını da paylaştı.
Hayri Çetinkaya/Hürriyet


Geri Dön