28 / 03 / 2024

Başaran Ulusoy: Türkiye dünya çapında kongre merkezi olacak!

Başaran Ulusoy: Türkiye dünya çapında kongre merkezi olacak!

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, turizmdeki kan kaybını durdurmak için turistlerden alınan ayakbastı parasının kaldırılması ve uçaklara yakıt desteğinin potansiyel ülkeler için de verilmesi gerektiğini söyledi.



Ulusoy, Türkiye’nin döviz gelirlerinin yüzde 21’inin turizmden sağlandığını, bütçe açığının yüzde 40’ının turizm gelirleriyle kapatıldığını vurgulayarak, “Bu olumlu tabloda devamlılık için bazı önlemlerin alınması gerekiyor” dedi.


Ulusoy, 2015’te 43 milyon turist ve 36 milyar dolar turizm geliri hedefinin tutturulması ve 2023’te 50 milyon turist hedefine ulaşılabilmesi için gereken önlemleri Başbakan Ahmet Davutoğlu’na rapor halinde sunacaklarını söyledi. Ulusoy, hazırlıkları devam eden raporun ana başlıklarını Milliyet’e şöyle özetledi:


‘Uçaktan korkuyorum ama...’

“Turizmin sorunlarını anlatmak için Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan randevu talep ettim. Odalar Birliği’nin Ankara’daki toplantısında görüştük. Kendisi bana, ‘Seçim kampanyası sırasında iki şehir arasında uçağa gelir anlatırsın’ dedi. Ben de, ‘Uçaktan korkuyorum ama sizin hatırınız için geleceğim’ dedim.

Raporumuzu her yönüyle geniş bir şekilde hazırlıyoruz. Başbakanımız randevu verdiği tarihte kendisine sunacağız.”


‘Yenikapı miting alanına kruvaziyer liman yapalım’

“Yenikapı miting meydanı acilen kruvaziyer limanı olsun. İstanbul’un havalimanları yetmiyor. Yeni havalimanı 6-7 yılda biter. Galataport’u Danıştay durdurdu. Yenikapı’da limanı, yap-işlet-devretle 6 ayda bitiririz. Senede sadece 3 gün miting yapılıyor. Ahşap yüzer iskele ve bir terminal yaparız. Aynı anda 10 gemi yanaşır. Senede 500 gemi gelir 2.5 milyon turist getirir.”


‘Türkiye dünya çapında kongre merkezi olacak’

“Türkiye’yi dünya çapında bir kongre merkezi yapmak için çalışıyoruz. Türkiye kongre turizminde 20’nci sıradan 6-7’ye geldi. bunu daha da ilerletmemiz lazım. İstanbul ve Efes birer kongre merkezi haline geldi. Kongre turizmini Antalya, Alanya ve Mersin’e kaydırmaya uğraşıyoruz. Türkiye’yi uluslararası arenada nasıl tanıtırız, bunun arayışındayız.”


‘Ayakbastı kalkarsa   daha 1 milyon turist gelir’

“Kasım, aralık, ocak ve şubat aylarında güneydeki otellere turist gelmiyor. Bu nedenle Alanya, Dalaman ve Gazipaşa’ya gelen turistlerden 15 euro tutarındaki ayakbastı parası alınmasın. Zaten turist gelmiyor, hiç olmazsa esnaf kazansın. Bu şekilde en aşağı 1 milyon kişi daha gelir.”


‘Ukrayna’ya yakıt desteği verilsin’

“Türkiye’ye Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan ve İran’dan turist getiren uçaklara 6 bin dolar yakıt desteği veriliyor. Yakıt desteğinin başka ülkelere de verilmesi lazım. Rusya’ya veriyorsan, Ukrayna’ya da vermen lazım. Bazı pazarlarda kan kaybetmeyelim diye vermek lazım. Rakibimiz Mısır koltuk başına 7 euro veriyor. Az para değil.”


‘3 kattan fazla inşaata izin verenin eli kırılsın’

“Dünya çapında ün kazanmış turizm merkezlerimiz maalesef hızla betonlaşıyor. Betonlaşma ile turizm birarada olmaz. Buna bir çare bulunması lazım. Hükümet karar alsın; Bodrum, Kuşadası, Marmaris, Fethiye’de üç kattan fazla inşaat yaptırmasın. Kim üç kattan fazla yapıyorsa başına yıkılsın, üç kattan fazlasına müsaade verenin de elleri kırılsın.”


‘5 bin yeni rehber lazım’

“Üniversitede 4 yıl rehberlik bölümünü okuyup mezun olanlar hiçbir sınava girmeden rehber olsun. Türkiye’nin acilen 5 bin rehbere ihtiyacı var. Çanakkale’yi Türklere Türkçe anlatacak rehber lazım. Yabancılara İngilizce anlatan değil. Bu şekilde önemli bir istihdam kaynağı daha ekonomiye kazandırılmış olacaktır.”


‘Balık çiftlikleri açıklara taşınsın’

“Ben çevreciyim. Turist temiz çevre, temiz deniz arar. Bakın Mavi Bayrak’ta Türkiye çok iyi bir noktaya geldi. Bu durumun sürekli kılınması lazım. Balık çiftliklerine karşıyım. Kıyıdaki balık çiftlikleri denizde kirlilik yaratıyor. Balık çiftlikleri daha açığa gitsin, denizi tahrip etmesin.”


‘İstanbul’a daha fazla otel yapmak lazım’

“İstanbul’da 1956’da 5 yıldızlı bir otel vardı. Şu an 135 bin yatağa ulaştık. Ayrıca 25 bin yatak da ev turizmi adı altında hizmet veriyor. Bunların legal hale gelmesi lazım. Herkes evini kiraya veriyor. Buraların emniyeti yok. İçinde terörist mi var, kötü alışkanlık mı, fuhuş mu var belli değil. Vergi kaybı oluyor. Ev turizmi kanunu çıkacak, onlar da fatura kesecek.”


Bizans’ın Haliç’e çektiği zincir Askeri Müze’de

Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanı Piyade Albay Tahir Savran, Askeri Müze’de yaptığımız röportajdan sonra TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy’a “Harbiye Askeri Müzesi” adlı kitabı armadan etti. Kitapta, Askeri Müze’de sergilenen önemli tarihi eserlerin fotoğrafları yer alıyor. Sergilenen tarihi eserler arasında, İstanbul’un fethinden önce Bizans Devleti’nin Haliç’in girişine çektiği zincir, İstanbul’un fethinde kullanılan toplar, Çanakkale’de İngiliz zırhlısını batıran top, Osmanlı Devleti’nin kurucularından Orhan Gazi’nin miğferi, Kanuni Sultan Süleyman’ın kılıçları gibi birçok eser yer alıyor.


Ayakbastı parası nedir?

Havalimanlarında, turist getiren havayolu şirketlerinden yolcu başına alınan para.

Milliyet


Geri Dön