19 / 03 / 2024

Başaran Ulusoy:2015'te turizm geliri artacak!

Başaran Ulusoy:2015'te turizm geliri artacak!

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, 2023 yılı için hedeflenen 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir rakamlarının, 2023 yılından çok daha önce yakalanacağını söyledi.



Türk turizminin yüksek hızla büyümeye devam ettiğini belirten Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, "2023 yılı için hedeflenen 50 milyon turist 50 milyar dolar gelir rakamlarının, 2023 yılından çok daha önce yakalanabileceğini söyleyebilirim. 2023 yılında iç pazarda da 35 milyon yerli turisti tatile çıkartmak istiyoruz. 2015'te toplam ziyaretçi sayısının 42 milyonu aşacağını ve turizm gelirinin ise 35-36 milyar dolar civarında olacağını tahmin ediyoruz" dedi. 


3.5 milyon erkenci 

Ulusoy, turizm gelirlerinin ülke ekonomisine katkısının özellikle dış ticaret gelirleri açısından büyük önem taşıdığını belirterek, "2014 yılında turizm geliri, ihracat gelirlerinin yüzde 21.8'ini ve dış ticaret açığının yüzde 40.6'sını kapatmıştır" diye konuştu. 


Türk vatandaşlarının turistik seyahatlerinde hızlı artış olduğunu kaydeden Ulusoy, "Yurtdışına çıkışlar 2014 yılında 8 milyon 300 bini aşarken yurtiçi tatiller için önemli bir veri olan erken rezervasyona katılım oranı yıldan yıla büyüyor. 2015'te 3.5 milyon kişinin erken rezervasyondan yararlanacağını tahmin ediyoruz" dedi. 


ACİL LİMAN LAZIM 

Türkiye'ye gelen kruvaziyer gemilerinin yüzde 40'ının Yunanistan'ın Pire Limanı'ndan hareket ettiğini belirten Ulusoy, "Pire'deki olumsuzluklar nedeniyle şirketlerin rezervasyonlarını Batı Akdeniz'e kaydırması Türkiye'nin bu alandaki büyümesini yarıya düşürdü. Türkiye'nin kruvaziyer turizminde 'başlangıç noktası' olabilmesi için Yenikapı'da miting alanına kruvaziyer liman kurulmalı. Bu konuyu resmi makamlara da ilettik" diye konuştu. 


'Rusya toparlıyor' 

İlk üç ayda yabancı ziyaretçi sayısının 2014'ün aynı dönemine göre yüzde 4.12 oranında artarak 4 milyon 530 bin 224 kişiye ulaştığını kaydeden Ulusoy, "ilk üç ayda en çok turist gönderen ilk 15 ülkenin 9'unda artış yaşanırken 6'sı düşüş gösterdi. 

Turizm Bakanlığı tarafından 13 iilke için verilen yakıt desteğinin kan kaybına pansuman tedavisi yapacağını düşünüyoruz. Bizim tahminimiz halen yüzde 27.44'lerde olan Rus pazarındaki gerilemenin alınan bu önlemlerle yüzde 10'lara düşeceği yönünde" diye konuştu. 



'Desteğe devam' 

2015 yılında turist sayısı vc turizm gelirinin 2014 yılına yakın bir seyir izleyeceğini belirten Ulusoy, "Uçak başına 6 bin dolar yakıt desteği verilmesi ve Rusya'dan ülkemize yüksek sayıda turist getiren şirketlere 100 milyon TL tavanlı kredi desteği sağlanması, çok önemli bir destek. Ayrıca destek süresinin uzatılması da gündemde" dedi. 


'TÜRK BASINININ EN KÖKLÜ YAYINI' TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, "Türk basınının en köklü yayınlarından biri olan Milliyet Gazetesi, gerek zengin içeriği, gerekse de dikkat çekici görünümü ile okurlarına haberleri başarılı bir şekilde yansıtmaktadır" dedi. Ulusoy, "Özellikle ekonomi sayfalarında yakalanan zenginlik ve turizm sektörüne dair haberlere geniş yer verilmesi noktasında başarılı bir yayın anlayışı olduğu düşüncesindeyim. TÜRSAB üyesi birçok acentanın da Milliyet'in reklam sayfalarında tüketicilere ürünlerini tanıtma fırsatı bulduklarını görmekteyiz" diye konuştu. 



Milliyet 65.Yıl Eki



Geri Dön