26 / 04 / 2024

Başbakan Yıldırım dev teşvik paketini açıklıyor!

Başbakan Yıldırım dev teşvik paketini açıklıyor!

Başbakan Binali Yıldırım, yatırımcılara dev teşvik paketi açıklıyor. Buna göre damga vergisi teke düşerken, teknoloji alanında yatırım yapacaklara kolaylıklar geliyor.



Başbakan Binali Yıldırım, yatırımcılara yeni kolaylıklar sağlayacak yeni teşvik paketini Ankara'da açıklıyor.


Başbakan “Yapılacak şeyleri madde madde sıralayalım. Yapılacak şeylerin kime faydası var? Yatırım yapana faydası var. İş kuracaksınız, fabrika kuracaksınız, onlara faydası var. Dolaylı olarak orada yeni çalışma alanı olacak, işe girecek insanlar var. Satış olacak refah büyüyecek millete faydası var. Tarım sektöründe faaliyet sektöründe faaliyet gösteren milyonlarca vatandaşımıza faydası var. Emekliye, işçiye, gençlere faydası var. Bütün kesimlere dokunan önemli bir ekonomik tedbir. Tedbir deyince kemer sıkma değil, insanların üstüne daha fazla vergi değil. Daha fazla yatırım, üretim, ticareti ön gören tedbirlerden bahsediyoruz. Ama tasarrufu da ihmal etmeyeceğiz. Önce kamuda başlatacağız” dedi.


Başbakan sözlerine şöyle devam etti:


1-Yatırımcılara yönelik kolaylıklar:


DAMGA VERGİSİ TEKE DÜŞÜYOR

"Ne olacak? Şirket kuruluşlarında damga vergisi var. Bunlarda ciddi reform niteliğinde düzenleme yapıyoruz. Diyelim ki, bir tane sözleşme yaptınız. Bundan 10 nüsha istiyorlar, her birinden damga vergisi alıyoruz, bunu kaldırıyoruz. Sadece birinden alıyoruz.


Harca bağlı kâğıtlar var. Her bir nüshası… Bireysel emeklilik sistemine dâhil olanlara da bu damga vergisi muafiyeti getiriyoruz. Cebinden daha az para çıkacak.


Yükte hafif, pahada ağır işlerle uğraşan yatırımcılar


TEKNOLOJİDE DAMGA VERGİSİ YOK

Yani akıl terinin fazla olduğu işlerle uğraşanların, tedarikçileri arasındaki sözleşmelere de damga vergisi istisnası getiriyoruz. Teknolojik yatırım yapacaksınız, buna da damga vergisi yok. Firmaların işadamlarının yurtdışı fuar katılımlarıyla ilgili damga vergisini kaldırıyoruz.


Uluslararası firmalara kurumlar vergisi muafiyeti


Bir dünya devi firma var, Türkiye’yi bölgesel üs yapmaya karar verdi. Bunu yapınca ne yapıyor? Buna kurumlar vergisi muafiyeti getiriyoruz. Buradan yönetince buradan insan çalıştıracak, burada bilgi birikimi olacak."


REFORM NİTELİĞİNDE BİR DÜZENLEME

Tarım yatırım teşvik kapsamındaki binalardan 5 yıl, arazilerden de emlak vergisi alınmayacak. Bu da reform niteliğinde bir düzenlemedir.


Doğal afetlerle sabotaj gibi nedenler dolayısıyla ekonomik kayba uğrayan yatırımcılar, sigortalı çalışanların süresi dolmuş borçlarını bir yıla kadar erteliyoruz. Böylece terör mağduru vatandaşlarımızın mağduriyeti gideriliyor. 


VERGİ BORCUNU ÖDEYEMEYENLERE YENİ FIRSAT

Geçmişte vergi ve prime yönelik vecibelerini yerine getiremeyen vatandaşlarımıza bir fırsat daha veriyoruz…


YURT DIŞINDAN PARA GETİRECEKLERE KOLAYLIKLAR

İkinci maddede ne var? Vatandaşlarımızın veya yurtdışındaki herhangi bir yatırımcının, iş adamının varlığı var Türkiye’de değerlendirmek istiyor… Türkiye’ye bunu rahatlıkla getirecek. Bunu getirdi diye anan kim baban kim nereden aldın yok. Bir istisna var bu kara para terör kaynaklı bir para olmayacak. Bunun dışında dışarıda birikimi olan insanlar paralarını Türkiye’ye getirsinler, ekonomimize soksunlar. Böylece bu parayı ben nasıl koruyacağım diye o düşünceden endişeden çalarlar mı alırlar mı korkusundan kurtulacak, hem de parası da burada bir işe yarayacak.


Veya bir seçenek de dışarıda yaptığı işten dolayı bir borcu varsa, o borcunu da öderse bu da aynı şey olacak. Buraya getirmiş gibi bir işlem olacak.


BAĞKURLULARA YENİ HAK

Önemli bir şey söylüyoruz. BAĞKUR’lular, esnaf var, çiftçi var, bütün BAĞKUR’a dahil olan sigortalılar değil, kendisi BAĞKUR’a dahil olan işverenler, primlerini sigortalarını öderken mesela ne yapıyor? Zamanında öderse 5 puan düşük ödüyor. Bu hakkı BAĞKUR’lulara da tanıyoruz. Bu imkandan yararlanırken, ödemezseniz o zaman bu imkan ortadan kalktığı gibi takibat da olur. Bu haktan yararlanın, böylece sigortalıyla BAĞKUR’lu arasındaki farkı ortadan kaldırmış oluyoruz.


TAKSİLER ÖTV'SİZ ARACINI YENİLEYECEK

Yine devrim niteliğindeki bir şey. Taşımacılık sektörünün beklediği bir tedbir. Taksiciler soruyor, araçlarımızı yenilemek istiyoruz… Aracını yenileyeceksen ÖTV almadan aracını yenileyeceksin. Bunda otobüs var, toplu taşıma yapan dolmuş var, minibüs var, halk otobüsü  var. Bunlar yenilendiği zaman ÖTV’siz alacak. Buna bir şey daha ilave ettik. Taksiyi söyledik…  Ayrıca sadece yük taşıma amacıyla kullanılan kamyon ve kamyonetler için de bu geçerli. Kamyonculara K1 belgesiyle taşıma yapanlar da yararlanacak.


ŞEHİT YAKINLARINA SAĞLANACAK KOLAYLIKLAR

Memleketimizin güvenliği için terörle mücadelede şehit olan kardeşlerimizin yakınlarından bir tanesine araç alacağı zaman ÖTV alınmayacak. Ben şimdi burada şunu söyleyeyim. Şehitlerimize geride bıraktığımız yakınlarına ne yapsak borcumuzu ödeyemeyiz. Onlar ölü değil, onlar diridir. Bu bayrak için bu vatan için hayatlarını verdiler. Onların yakınları bizim emanetimizdir. Bize emanettir, onlara en iyi şekilde bakmak bizim devletimizin en başta gelen görevidir. Bir çok haklar verildi şehit yakınlarına… 


Ayrıca şehit yakınlarına devlette iş verme konusu yılda 2 sefer oluyordu, bunu kaldırdık. Allah göstermesin şehidimizin haberi geldi ve ondan sonra bu haktan yararlanma ve istediği branşına uygun şekilde yerine getirilecek, gecikmeden yerine getirilecek. Hatta daha başka güzel şeyler var, onlara şimdi girmek istemiyorum.


KREDİ ALIMLARINDA YENİ DÖNEM

Geldik, esnaf işadamlarının paraya erişimlerine… yani iş yapmak istiyor, bilgisi var tezgahı var ama para lazım işi döndürmek için. Paraya erişimde sıkıntı var, nasıl var? Hem teminatlar yüksek, üstüne üstlük bir de faizi düşürüyoruz, politika faizi yüzde 7’ye düştü mesela, normal kredi alacağı zaman teminatlarda maliyet artıyor. Bunu kolaylaştırıyoruz. Kredi kullanımında gayrimenkul gibi sağlam diye düşünülen teminatlar vardı. Şimdi menkul değerleri de taşınabilirleri de teminat gösterebilecek.


"KREDİ İSTEDİM VERMEDİLER"

Eskiden ben gençken iş yapacaktım, kredi talebinde bulundum. Dinledi dinledi banka müdürü dedi ki, dedim ki ben gemi inşaat mühendisiyim dedi. Evladım bana babam dedi ki altından hava su geçenlere kredi verme dedi, ben de sana kredi vermiyorum dedi. Yani bu anlayışı artık sona erdiriyoruz. Elinde ne varsa, bir tane tezgahın var, motosikletin var, araban var. Taşınabilir sadece bina dükkan arsa değil. Taşınabilir menkul değerleri de CNC tezgahı torna tezgahı her türlü menkul kıymetleri de teminat olarak vereceğiz. 


TURİZM KRİZİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA 

Başbakan Binali Yıldırım gündeme ilişkin konuları da değerlendirdi.


Yıldırım turizm krizi ile ilgili olarak, “ Turizmde ciddi bir krizle yıla başladık. Bazı tedbirleri aldık ama yeterli olmadı. Şimdi ne yapıyoruz? Bu iki mutabakatla birlikte zaten kendiliğinden, rahatlama söz konusu oldu. Ülkemize ziyaretler gelmeye başladı. İkincisi de bayram tatilinin 9 güne çıkarılması.  Turistik bölgelerde otellerimizin doluluk oranı yüzde 90'lara çıktı” dedi.


"SURİYE'DEKİ DURUM SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL"

Başbakan, “AB ile fasıllar yeniden açılmaya başlandı. Konuları doğru bir zeminde tartışma fırsatı bulduk. Çevremizdeki barış çemberini genişletiyoruz. Biz herkesle barışçı dosthane ilişkilerimizi geliştirme azmindeyiz. Özellikle Suriye’deki bu durum sürdürülebilir değil, Suriye’nin normalleşmeyi mümkündür. Herkesin gerekli fedakarlığı yapmaları lazım. Biz barış için ve güvenlik için çözüm kapılarını açmak için gereken gayreti gösteriyoruz. Kıbrıs’ta kalıcı barış için görüşmeler devam ediyor. Burada tek sınırımız var, adil eşit iki taraflı devletin oluşması. En büyük müjde, barış müjde güven ve huzurdur. Allah’a şükür terörle mücadele operasyonlarda şehirde tam hakimiyeti sağladık, kırsalda da güvenlik güçlerimiz yoğun çalışma içerisinde. Lice ve etrafındaki temizlik harekatı bitti. 62 milyon kök kenevir, 36 ton esrar, çalınmış araçlar, el yapımı patlayıcılar, yani bir cephanelik gibi bunların hepsi etkisiz hale getirildi. Bütün bu sürecin başlamasında sayın cumhurbaşkanımızın gösterdiği dirayet ve liderlik var” diye devam etti.


Hürriyet 



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başbakan Binali Yıldırım yeni Ekonomik Teşvik Paketini (ETP) açıkladı. İkinci kez karşılıksız çek verene hapis cezası gelecek. Taşımacılık yapacaklara ÖTV müjdesi geldi... İşte paketin detayları...


1) DAMGA VERGİSİNDE REFORM

Damga vergisi şirket kuruluşlarında tek bir nüshadan alınacak. Bireysel Emeklilik Sistemine dahil olanlar damga vergisi alınmayacak.


2) ARACINI YENİLEMEK İSTEYENDEN ÖTV ALINMAYACAK

Taksiler, otobüsçüler ve K1-K2-K3 taşımacılık belgesine sahip kişiler araçlarını yenilemek isterlerse bu kişilerden ÖTV alınmayacak. Ayrıca şehitlerin birinci derece yakınları otomobil almak isterse onlardan da ÖTV alınmayacak.


3) KARŞILIKSIZ ÇEKE HAPİS CEZASI

Çek alan vatandaşlar ilk önce karekodla çekin güvenilirliğini kontrol edecek. Karşılıksız çek verene önce para cezası kesilecek. Suçun tekrarında hapis cezası gündeme gelecek.


4) YATIRIMCILARA HUSUSİ PASAPORT VERİLECEK

Yatırımcıya vize kolaylığı yolda. Yılda belli bir miktarın üzerinde yatırım yapanlara hususi pasaport verilecek.


5) BAĞ-KUR’LULARA PRİM İNDİRİMİ

Başbakan Yıldırım, primlerini zamanında ödeyen Bağ-Kur’lulara 5 puan indirim yapılacağını, primlerin zamanında ödenmemesi halinde bu imkanın ortadan kalkacağını açıkladı.


Sözcü




Haber Habertürk Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Bakanlar Kurulu, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü'nde bu sabah saat 09.10'da toplandı. Toplantının hemen ardından Başbakan Yıldırım geçen hafta 'toplumun tüm kesimlerinin ekonomiyle ilgili beklentilerini karşılayacak devrim niteliğinde bir paket' diye nitelendirdiği 'teşvik ve destek paketi'ni açıkladı. 


Başbakan Yıldırım'ın açıklamasından notlar;


-Bugünkü müjdeli haberler ne ilk ne son olacak. Bu ve buna benzer kararları aldıkça paylaşacağız. Öncelikle bugün açıklayacağımız müjdeli haberlere geçmeden son zamanlarda Akdeniz ve Karadeniz'e kıyısı olan komşularımızla ilişkilerin normalleştirilmesi politikamızın somut sonuçlarını görmeye başladık.


-Rusya ile eski günlerimize dönüyoruz. İsrail'le normalleştirme sürecine başladık. Dün Gazze'de şahit olduk. 11 bin tonluk gemi yardım gemisi Gazze'ye Mersin'den götürdü.


-İkinci adımı enerji ve altyapıyla ilgili, hazırlıklar yapıldı. Gereken temaslar yapılıyor. Diğer önemli gelişme turizm. Turizmde krizle yıla başladık. Bazı tedbirleri aldık ancak yeterli olmadı. Bu iki mutabakatla birlikte zaten bir rahatlama sağladı, ülkemize ziyaretçiler gelmeye başladı. İkincisi bayram tatilinin 9 güne çıkması, iç turizmde ciddi bir hareketlenme oldu.


-Doluluk oranları yüzde 90'ların üzerine çıktı. 2017'de kalıcı hale gelmesi için şimdiden tedbirlerimizi almaya devam ediyoruz. Dolayısıyla gerek kruvaziyer turizmde, gerek tatil kültür tatil turizminde 2017'de daha güzel bir sene geçireceğimizi söyleyebiliriz.


-Üçüncüsü AB'ye tam üyelikte yeni bir döneme girdik. Fasıllar yeniden açılmaya başladı. Türkiye'nin itibarını yükseltmek için dostluk halkasını genişletiyoruz. Rusya'dan İsrail'e Mısır'dan Irak'a dosthane ilişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz. Suriye'nin normalleşmesi mümkündür ama herkesin çalışması lazım. Biz barış için çözüm kapılarını açmak için gereken gayreti sürdürüyoruz. Kıbrıs'ta barış için çalışmalar devam ediyor. Türkiye yapıcı oldu.


-En büyük müjde barış güven ve huzurdur. Allah'a şükür terörle mücadelede şehirde tam hakimiyeti sağladık. Kırsalda yoğun çalışmalarımız devam ediyor. Lice'de çalışmalar bitti. 62 milyon kök kenevir, 36 ton esrar, çalınmış araçlar, el yapımı patlayıcılar hepsi çökertildi. Tabii bütün bu sürecin başlanmasında Sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği dirayet var. Bakanlar Kurulu olarak şükranlarımızı sunuyoruz.


YAPILACAK ÇALIŞMALAR: 


-Kime faydası var; yatırım yapana faydası var. Dolaylı olarak yeni çalışma alanı olacak, satış olacak, ticaret büyüyecek, millete faydası var, tarım sektöründeki vatandaşlarımıza, esnafa, işçiye, emekliye, gençlere, turizmciye faydası var.


-Toplumu oluşturan bütün kesimlere dokunan ekonomik tedbir. Ekonomik tedbir deyince kemer sıkma değil, daha fazla vergi değil. Daha fazla yatırım demektir. Ama tasarrufu da ihmal etmeyeceğiz.


-Yatırımcılara yönelik kolaylıklar var. Damga vergisi diye bir şey var. Bunlarda ciddi reform niteliğinde düzenleme yapıyoruz.


-Bir sözleşmeden 10 nüsha istiyorlar, damga vergisi istiyorlar. Bunu kaldırıyoruz. 1 taneye düşüyoruz. Harca bağlı kağıtlar var.


-Bireysel emeklilik sistemine dahil olanlara da damga vergisi muafiyeti getiriyoruz. Yükte hafif, pahada ağır işlerde çalışan yatırımcılar... Tedarikçiler arasındaki sözleşmelere de damga vergisi istisnası getiriyoruz.


-Firmaların yurtdışı katılımlarıyla ilgili damga vergisini kaldırıyoruz. Uluslararası firmalarla ilgili önemli bir gelişme var. Bir dünya devi firma var. Türkiye'den 70 firmayı buradan yönetmeyi karar verdi. Kurumlar vergisi muafiyeti getiriyoruz.


-Tarım yatırım teşvik vergisi kapsamındaki binalarda 5 yıl emlak vergisi alınmayacak. Doğal afetlerle ekonomik kayba uğrayan yatırımcılar, sigortalı çalışanların borçlarını bir yıla kadar erteliyoruz. Terör mağduru vatandaşlarımızı rahatlatıyoruz.


-Ayrıca vatandaşlarımızın, yurtdışındaki herhangi bir işadamının varlığı var. Türkiye'de değerlendirmek istiyor. Sorular, sualler olmayacak, bir istisna var kara para olmayacak terör kaynaklı para olmayacak. Dışarda birikimi olan insanlar paralarını Türkiye'ye getirsinler, ticarete dahil etsinler hem bu parayı nasıl koruyacağım korkusundan kurtulacak, hem de parasıyla burada bir işe yarayacak.


-Dışarda borcu varsa ve öderse bu da aynı şey olacak, buraya getirmiş gibi olacak. BAĞ-KUR'lular kim var, esnaf, çiftçi muhtar var.  BAĞ-KUR sistemine dahil olan işverenler borcunu öderken indirim sağlanacak. Kendisi BAĞ-KUR'a dahil olan işverenler için imkan sağlıyoruz. Ödemezseniz bu imkan ortadan kalkar takibatta olur. Sigortalı ile BAĞ-KUR'lu arasındaki farkı ortadan kaldırıyoruz.


-Taşımacılık sektörünün beklediği tedbir. Aracını yenilemek isteyen ÖTV vermeden aracını yenileyecek. Otobüs var, taksi var, dolmuş var, minibüs var, halk otobüsü var. Hem aracı yenileyecek hem de cebinden az para çıkacak. Ayrıca sadece yük taşıma amacıyla kullanılan kamyon ve kamyonetler için de geçer. K1, K2 ve K3 belgesi ile taşımacılık yapanlar için geçerli olacak.


-Terörle mücadelede şehit olan kardeşlerimizin yakınlarından bir tanesi araç alırken ÖTV alınmayacak. Onların yakınları bizim emanetimizdir. Onlara en iyi şekilde bakmak bizim görevimizdir. ÖTV alınmayınca daha ucuz araç almış olacak. Ayrıca şehit yakınlarına devlet iş verme konusu yılda 2 sefer oluyordu. Bunu kaldırdık. Şehidimizin haberi geldi. Hemen bu haktan yararlanma ve istediği branşta gecikmeden yerine getirilecek.


-Daha güzel şeyler var onlara girmek istemiyorum. Geldik esnaf, tüccar, sanayici işadamlarının paraya erişimine.


-Paraya erişimde sıkıntı var. Hem teminatlar yüksek, bir de faizi düşürüyoruz, politika faizi yüzde 7'ye düştü mesela. Bir takım masraflardan dolayı maliyet artıyor, erişim zorlaşıyor. Kredi kullanımında gayrimenkul gibi sağlam diye düşünülen teminatlar vardı şimdi taşınabilirleri de menkul kıymetleri de gösterebilirler.


-Gemi batar, araba kaza yapar, uçak varsa düşer bu anlayışı sona erdiriyoruz. Elinde ne varsa teminat olarak gösterebileceksin. Taşınabilir sadece bina, dükkan, arsa değil, taşınabilir menkul değerleri de teminat olarak verebileceğiz. Böylece teminat işi hafiflemiş oluyor. Merkez Bankası da gerekli çalışmalar yapıyor. Allah'a şükür işler iyi gidiyor, enflasyon düşme eğiliminde. Bütçemiz tıkır tıkır. Daha da iyi olacak.


-Esnaflarımızın geçmişe yönelik borçları vardı. Yaklaşık olarak 110 bine yakın esnaf, kredi almış, gecikme faizi var. Gecikme faizini TESKOMB ve Gümrük Ticaret Bakanlığımız bir araya geldi, yaklaşık 400 trilyonluk gecikme faizini karşılıyorlar. Geri kalan ödenecek para yapılandırılıyor, taksitlendiriyor.


-Dış ticaret erbabımız kapı kapı dolanmayacak. Gümrüklerde her bakanın işi var. 15 tane bakanlık anan kim, baban kim diye soruyor. Adam hem yoruluyor, hem maliyetler artıyor. Şimdi bunlar kalkıyor. Bir tane Gümrük Ticaret Bakanlığı'nın adamı, ona devrediyorlar, bakanlık tek elden bu işleri hallediyor. Hem zamandan, hem maliyetten tasarruf.


-Çek konusu ekonomiyle alakalı. Ekonomi zora girdiğinde sorun büyüyor. Karşılıksız çeklerin yaptırımı yetersiz kaldığından mağduriyetler oluşuyor. Burada ne getiriyoruz. Bir karşılıksız çek işlemine para cezası, tekrar ederse hürriyeti kısıtlayıcı ceza arkasından geliyor. Mesela; 'Çek verdim, çeki ben aldım. Karekoda telefonumu tutup sağlam mı değil mi göreceğim, sonra kardeşim sağol ben almayayım diyeceksin.' Çekin güvenilirliği çek daha verilmeden öğrenme imkanı geliyor.


-Yatırım teşvik sistemi yenileniyor. Süreli teşvikleri kalıcı hale getiriyoruz. Bölgesel teşviklere başladığımız günden beri 600 bin istihdam oluşmuş. Daha etkin hale nasıl getirebiliriz onunla ilgili çalışma yapacağız. Bölgesel yatırım teşvik sistemimizde orta-yüksek teknolojinin üretime yönelik yatırımlar yararlanıyordu. Proje bazlı destek sistemini de getireceğiz. 'Ben tekstil işi yapacağım, filan yerde yapacağım, nerede olduğuna bakmadan ona has' diyorsun akıl terinin ağırlıklı olduğu ona da teşvik vereceğiz. Yatırım teşvik sistemi yenilenerek, bölge bazlı desteğin yanı sıra proje bazlı tesk sistemi geliyor.


-Şirket kuruluşu ve tasviyesini kolaylaştırıyoruz. Dükkan açmak da kapatmak da kolaylaşıyor. Benim dükkanım vardı, açtım ama kapatırken çok yoruldum. Bunları rahatlatıyoruz.


-Tarımsal teşviklerdeki kafa karışıklığını ortadan kaldırıyoruz. Destekleri anlamlı hale getireceğiz. İki dilim halinde verilecek. Hangi aylar ne zaman olacağına karar vereceğiz. Köydeki vatandaşın aldığı para da bir işe yarasın.


-Borsa konusu var bir de. Sertifikalı ürün dosyası. Lisanslı depoculuğa geçilecek, ürün borsası kurulacak, üreticilerimiz ürünlerini yüksek düzeyde değerlendirme imkanı bulmuş olacak. Direkt ürünü satın alacak ve satacak bir şekilde buluşacak. Ve ürün değer kazanacak. Ürün parasal araç gibi kullanılacak.


-İş sağlığı ve güvenliği yasasının bazı hükümleri 1 Temmuz'da yürürlüğe girdi. Tamamı değil ancak bir kısmını bir seneliğine öteliyoruz. Bazı maddelerinde altyapı hazır değil, zamana ihtiyacımız var. Olumsuzlukların önüne geçmek için bir karar aldık.


-Turkuaz kart sistemi vaadimiz vardı. Özellikle beyin göcünü tersine döndürme. Yani yurtdışında bizim vatandaşımız olmuş yerleşmiş çok önemli uzmanlıkları olan insanları teşvik ederken, başka uyrukta olanlara da imkan veriyoruz. Gel  memlekette ol, çalış, biz sana gereken her şeyi yapacağız. İhracatçımıza şartları belirlenecek şekilde hususi pasaport vereceğiz.


-Yatırım demek üretim demek, üretim demek iş demek. Yatırım ve ihracat kredilerine erişimi kolaylaştırıyoruz. Yatırımları artırmak için iki önemli aracımız var. Kalkınma Bankamız var. Onu tekrar işler hale getiriyoruz. Finansal yapısını güçlendireceğiz. Yatırımcı daha kolay kredi alacak. İkincisi Exim Bank ihracatçılara yönelik. Kredi verene kadar alnının derisi çatlıyor. Adam yoruluyor, senin kredin kalsın diyor. Bunun önüne geçiyoruz. Son 5 yıl sicilinde bir şey çok bunun teminatının yarını alayım neden tamamını isteyeyim ki? Bütün ülkeler böyle yapıyor. Biz satma yönünde kafa yoracağız.


-Böylece cari açığımızı azaltabiliriz. Satın almalarımızı ihtiyacımız yoksa erteleyelim. Boşu boşuna dışarı paramız gitmesin. Memleketin yüzü gülsün. (Exim Bank'la ilgili; 16 milyar dolar ihracatçımızı kredilendirse de 16 milyar dolar da teminatlandırıyor. Hedefimiz yarısını teminatlandırmak. 8-10 milyar dolar civarındaki kredi limitine ihracatçılarımızın serbest hale gelmesi.)


-Tasarrufa kamuda başlayacağız. Yeni binalar, arabalar oraya buraya yaptırıyorsunuz. Çalışanların ücreti hariç yatırımlar hariç kamuda tasarruf seferberliği başlatıyoruz. Yıl sonuna kadar kendilerine verilen hedefler belli onun gerçekleşmesini sağlayacağız.


-Yurtdışından araç getirenlerle ilgili; emeklilik hakkını kazananlar 6 aydan az kalırsa getiremiyordu. Bu aksaklığı kaldırıyoruz.


-2B çok başarılı bir proje. 700 bin vatandaşımız 2B imkanından yararlanmış. 70-80 bin kişi var. Bunlara bir fırsat daha getiriyoruz. bu fırsatı kaçırmayın diye bir imkan getiriyoruz. Antalya başta olmak üzere birçok vatandaşımız umarım yararlanmış olur. Taksitlerini de aksatanlar varsa, kalan süre için bir imkan sağlıyoruz. (Devlete ait tarım arazilerine dair hak vermiştik, onun süresi doldu, yeni bir başvuru hakkı veriyoruz.)


-KOBİ'lere ilave imkanlar var. Terör ve doğal afetlerden etkilenen KOBİ'lere 100 bin TL destek veriyoruz. Esnafımıza 100 lira kadar kredi kullandıracağız. KOSGEB bunun çalışmasını yaptı.


-Yerli makina alan KOBİ'lere yerli üretimi desteklemek için, yerlisi varsa yerlisini alıyorsan ona 300 bin liraya kadar faizsiz kredi verilecek. Yerli sanayi desteklenecek.


-İmalat sanayinde çalışan KOBİ'lerin anlaşmalı banklardan kullanacakları kredilerin faizini KOSGEB karşılayacak.


-Biz cepten veriyorsak, 3 misli geri gelecek, üretim olacak iş alanı olacak, döviz gelecek. Birkaç tanesi sosyal tedbir. Teşvik ve desteklerle üretim artacak, tedbirler mali disiplini bozmayacak.


-Bütçeye yükü, getirisinin çok çok altında. Vatandaşlarımız emin olabilir. Bir kalem için 700 milyon harç kalkınca yatırımcı ek külfet ödemekten kalkacak. 10 tane yatırım kararı veriliyorsa, 100'e çıkacak bu. Kaynak ve istihdam küçük maliyetin yanında önemli bir fayda sağlayacak. Bütçe tarafında sorun yok. 


-Suriyeli göçmenler konusunda ise; bu politikamızda bir değişiklik yok. Suriyeli göçmenlerle ilgili çocukları okula gönderiyoruz. Adım adım Türkiye'yi vatanları olarak görmeleri konusunda çalışmalar yaptık. Ya gidecek, ya da Türkiye vatandaşı olmak isterse biz terörö bulaşmışsa vatandaşlık veremeyiz. Ülkemizin huzurunu bozacak kişiler için asla vatandaşlık düşünülemez, katma değer getireceklere tabii ki vatandaşlık verilir. Bu süreçler başladı. Oturma, çalışma bu işlemler devam edecek. 


-Doğu Güneydoğu hakkında çalışmaları yaptık. Biraz daha üzerinde çalışılması gerektiğine karar verdik. Bayramdan sonraki birinci ya da ikinci Bakanlar Kurulu'nda açıklayacağız, yeni bir sürece geçeceğiz. Sadece Doğu Güneydoğu değil, Batı bölgesindeki etkilerini de dikkate alacak büyük bir proje.


-Suriye mevzusu şu; en fazla canı yanan Türkiye. Diğer ülkeler uzakta. Onlara ne sığınmacı geliyor, ne de terörist yetişiyor. Zannetmesinler ki böyle devam edecek. Bölgede rekabet etmeye devam ederlerse buradaki kan akmaya devam edecek. Bu bölgesel sorun olmaktan çıkacak, zaten çıktı, küresel bir tehdite dönüştü. DAEŞ'in kaynağında bu var. Stratejik ortaklarımızın bireysel hesapları kenarı bırakması, Suriye'de akan kanın durdurulması lazım. Türkiye olarak her türlü katkıyı vereceğiz. Böyle bir çağrı yapıyoruz. Suriye ile görüşmeler kısa vadede olmaz. Dikdatör rejim sona ersin. Yarım milyondan fazla insanı öldüren rejimle neyi anlaşacağız. Biz komşuyuz. Tabii ki iyileşmek mecburiyetinde olduğumuz bir ülkedir. 


-Merkez Bankası faiz indiriyor. Ama o faizlerin piyasalara yansıması eş zamanlı olmuyor. Bu nasıl olacak, bir sürü tedbirler alıyoruz, zorlamayla olmaz, bu da kendiliğinden olacak.

(Bakan Naci Ağbal: Ticari taksileri yılbaşına kadar satın almaları dahilinde yapmayı planlıyoruz. Burada bütçeye gelecek yük ne kadar sayıda araç satın alınacağına bağlı olduğu için bir rakam yok. Kendileri bakımından önemli bir imkan sağlayacak.)


-20 milyon motorlu taşıt var, 5 milyonu yararlanacak diyelim. Temsili rakamlar yalnız. Bunları zarar olarak göremeyiz. Bunlar Türkiye'de üretiliyor. Piyasa işleri açılacak, üretilecek, ilave adam alıp çalıştıracaklar, sağladığımız faydanın kat kat üstünde gelirimiz olacak.


(Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: (Rusya'ya İncirlik'in açılmasıyla ilgili) Benim böyle bir ifadem olmadı. DAEŞ'le mücadelede her türlü çalışmayı yaparız. Örnek olarak İncirlik'i verdik. Putin'e karşı DAEŞ'e karşı birlikte mücadele edelim sözünü hatırlattık. Rusya'yla işbirliği yapabiliriz, dedik. İncirlik konusunda böyle bir şey demedik.)


-Teröre doğrudan dolaylı destek veren yerel yönetimleri, belediye başkanları, meclis üyeleri tespit edildiği zaman bunların görevine son verilecek. Bir düzenleme bu. Bu yasama dönemi bitmeden gelecek Meclis'te 3. pakette öngörülüyor. İçişleri Bakanı çalışmalarını yürütüyor.


-Erken seçim konusu hakkında: Millet yoruldu, seçim zamanı bitti, şimdi geçim zamanı. Vatandaş yüzünün daha çok gülmesini istiyor. 2019'da seçimimizi yapacağız. Millet rahat rahat yatırımını yapsın. Türkiye'de güven var, istikrar var. Anayasa değişikliği ile bunu karıştırıyorlar. O apayrı bir iştir. Millet rahat etsin, seçim falan yok.


-Önlemler bir sefer alınıp bitmez. Tehdir boyutuna göre güncellenir. Perşembe günki saldırı yeni bir model. Hem canlı bomba hem de fedai bir saldırı. Gireceği yere giremeyip önce silahı makineli tüfeği çıkarıp tarıyor, diğerleri aradan giriyor, eylemini yapıyor. Girişte güvenlik zafiyeti yok derken onu kasdettim. Elinde el bombası, kalaşnikof olmasa giremez.  Metro,  Marmaray  bunların önüne özel harekatçı arkadaşlarımızı koyduk, ilk cevabı onlar verecek. Başka tedbirler var. Bütün kısımlar düzenli bir araya gelip tedbirleri güncelliyorlar. Şunu bileceğiz. Biz terörle en yoğun mücadele eden ülkeyiz, dolayısyla hedef ülkeyiz bu yüzden çok daha uyanık, titiz gereken şeyleri yapmamız gerekiyor.


-Bu memleket bizim bu bayram hepimizin...




Habertürk




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Bakanlar Kurulu Toplantısının ardından 'Ekonomik Müjdeler Paketi'ni açıkladı.

Damga vergisine ilişkin düzenleme yapılacağını ifade eden Yıldırım, "Şirket kuruluşlarında damga vergisi diye bir şey var. Damga, resim, harç vesaire... Bunlarda ciddi reform niteliğinde düzenleme yapıyoruz. Diyelim ki bir tane sözleşme yaptınız, bu sözleşmeden 10 nüsha istiyorlar, her birinden damga vergisi alınıyor. Bunu kaldırıyoruz, bir nüshadan verdi mi bitiyor." dedi.


Şehit yakınlarına ÖTV muafiyeti


Şehitlere ve geride bıraktıkları yakınlarına borcun ödenemeyeceğini vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu:


"Terörle mücadelede şehit olan kardeşlerimizin yakınlarından bir tanesinden araç alacağı zaman ÖTV alınmayacak. Şehitlerimize ve geride bıraktığı yakınlarına ne yapsak borcumuzu ödeyemeyiz. Onlar ölü değil, onlar diridir. Onlar bizim kalbimizdedir. Şehit yakınlarına devlette iş verme konusu yılda 2 sefer oluyordu, bunu kaldırdık. Allah göstermesin, şehit haberi geldi ve ondan sonra hemen bu haktan yararlanma ve istediği branşına, müktesebatına uygun şekilde, gecikmeden yerine getirilecek."


Bağ-Kur'lulara prim indirim


Başbakan Yıldırım, primlerini zamanında ödeyen Bağ-Kur'lulara 5 puan indirim yapılacağını, primlerin zamanında ödenmemesi halinde bu imkanın ortadan kalkacağını açıkladı.


Karşılıksız çeklere ceza geliyor


Karşılıksız çekler konusunda da düzenleme yaptıklarına işaret eden Yıldırım, "Karşılıksız çek işlemine para cezası geliyor. Tekrar ederse ve alışkanlık haline gelirse bu sefer hürriyeti kısıtlayıcı ceza da arkasında gelecek. Karekod uygulamasıyla da çekin güvenirliliği daha çek alınmadan öğrenilebilecek." dedi.


"Kamuda tasarruf seferberliği başlatıyoruz"


Tasarruf çalışmalarına kamuda başlanacağını belirten Yıldırım, şunları kaydetti:

"Çalışanların ücreti hariç, yatırımlar hariç her alanda kamuda tasarruf seferberliği başlatıyoruz. Bu konuda bakanlarımız kapsamlı program hazırlayacaklar ve yıl sonuna kadar kendilerine verilen hedeflerin gerçekleşmesini sağlayacaklar."


"Koalisyon ortakları Suriye yarasını sarmalı"


Suriye'nin normalleşmesi için herkesin gerekli fedakarlığı yapmasının önemine dikkati çeken Yıldırım, "Stratejik ortaklar, koalisyon ortakları da kanayan Suriye yarasını sarmak durumundadır, daha fazla sorumluluk almalıdır. Biz, barış ve güvenlik için, çözüm kapılarını açmak için gereken gayreti Türkiye olarak gösteriyoruz." diye konuştu.



Yeni Şafak



Haber Dünya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başbakan Binali Yıldırım Başbakan, Bakanlar Kurulu toplantı sonrası Yatırım Teşvik Paketi'ni açıkladı.


Yıldırım konuşmasında, "Teşvik paketiyle verilenler 3 misli fazlasıyla geri gelecek. Çünkü üretim olacak iş alanı oluşacak. Uygulanan hiçbir uygulama mali disiplini bozmayacak, hatta oluşabilecek olumsuzluğu da ortadan kaldıracak tedbirler. Ülkeye para gelsinki, yatırımlar daha da artsın" dedi. 


PAKETE GÖRE;


- Şirket kuruluşlarında damga vergisi 1 nüshadan alınacak


- BES'e dahil olanlara damga vergisi muafiyeti getirilecek.


- Teknoloji yatırımı tedarik sözleşmesinden damga vergisi alınmayacak.


- Terör mağduru vatandaşların sigorta borçları ertelenecek.


- Bağ-Kur'a dahil olan işverenler primi zamanında öderse indirim alacak.


- Yatırımcılar taşınabilirleri de teminat gösterebilecek.


- Doğal afetlerde ekonomik kayba uğrayan yatırımcıların borçları 1 yıl ertelenecek.


Menkul kıymetler teminat gösterilebilecek


- Dünya devi firmalar Türkiye'de bölgesel üs kurarsa kurumlar vergisiden muaf olacak.


- Yurt dışındakiler parasını Türkiye'ye rahatlıkla getirilebilecek.


- Yatırım amacıyla kullanılacak arazilerden 5 yıl süreyle vergi alınmayacak.


- Yatırımcılar kredi kullanımında menkul kıymetleri ve taşınabilirlerini de teminat olarak gösterebilecek.


Kredi kullanma maliyeti düşecek


- TCMB çalışmaları sonrası kredi kullanma maliyeti düşecek.


- Esnaf borcun anaparasını ödemekle yetinecek geri kalanını taksitlendirecek.


- Dış ticaret erbabı, gümrüklerde daha rahat işlem yapacağı tek pencere sistemine geçilecek.


- Şirket kuruluşunu ve şirket tasfiyesini kolaylaşacak.


İhracatçılara yeşil pasaport


- İhracat yapan ihracatçıya yeşil pasaport imkanı verilecek.


- Yatırımcının krediye erişmesi için Kalkınma Bankamızı işler hale getirilecek.


- Eximbank üzerinden ihracatçıya krediye erişimi kolaylaşacak.


- İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası'nın bazı maddelerinin yürürlüğü ertelenecek.


- Çalışanların ücreti hariç kamuda her alanda tasarruf seferberliği başlatılacak.


KOBİ'lere kredi desteği


- Terörden etkilenen KOBİ'lere 100 bin lira kredi desteği geliyor.


- Yerli makine alan KOBİ'lere 300 bin liraya kadar faizsiz kredi verilecek.


- Turkuaz Kart Sistemi yeni beyin göçünü döndürme sistemini teşvik edilecek.


Ticari araç yenileyene ÖTV yok


- Aracını yenilemek isteyen taksilere ÖTV kolaylığı


- Ticari taşımacılıkta aracını yenilemek isteyenler ÖTV vermeden yenileyebilecek.


- Şehit yakınlarından biri araç aldığında ÖTV alınmayacak.


Vergi ve Prim


- Vergi ve prim borcunu ödeyemeyenlere vatandaşlara fırsat veriyoruz.


Karşılıksız çek


-  Karşılıksız çek işlemine para cezası geliyor. Tekrarlarsa hapis cezası olacak. 


- Çekin güvenirliği henüz çek alınmadan kontrol edilebilecek.


Teşvik


- Yatırım teşvik sistemi yenilenecek. Süreli teşvikleri kalıcı hale getiriyoruz.


- Bölge bazlı teşvik sisteminin yanı sıra proje bazlı teşvik sistemini de getiriyoruz.


- Tarımsal teşviklerde kafa karışıklığı ortadan kalkacak. Yılda iki kez teşvik verilecek.


Dünya



Haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başbakan Binali Yıldırım, bayram öncesi ekonomiye can katacak yeni, “müjde paketi”ni açıkladı. “Bir cepten veriyorsak üç misli geri gelecek. Üretim olacak iş alanı oluşacak” diyen Yıldırım, 22 başlıkta atılacak düzenlemeleri anlattı.


Paketi Bakanlar Kurulu’nun yapıldığı salonda tüm bakanlar ile birlikte açıklayan Yıldırım’ın verdiği bilgilere göre paketteki düzenlemelerin bir kısmı Meclis gündeminde olan bir kısmı bayram sonrası gündeme gelecek. Yıldırım, müjde paketindeki bazı maddeleri şöyle anlattı:


“Şirket kuruluşlarında damga vergisi teke inecek. Bireysel emeklilik sistemine dahil olanlara da damga vergisi muafiyeti getirilecek.


Uluslararası firmalar Türkiye’yi bölgesel üst olarak yapmaya karar verdi. Buna kurumlar vergisi muafiyeti getiriyoruz.


Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki binalardan 5 yıl, arazilerden de teşvik süresi boyunca emlak vergisi alınmayacak. Doğal afetlerle, tutukluluk ve sabotaj gibi nedenler dolayısıyla ekonomik kayba uğrayan yatırımcıların, sigortalı çalışanların süresi dolmuş borçları bir yıla kadar ertelenecek. 


Milliyet







Haber Güneş Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;








“Şirket kuruluşlarında damga vergisi diye bir şey var. Damga, resim, harç vesaire... Bunlarda ciddi reform niteliğinde düzenleme yapıyoruz. Diyelim ki bir tane sözleşme yaptınız, bu sözleşmeden 10 nüsha istiyorlar, her birinden damga vergisi alınıyor. Bunu kaldırıyoruz, bir nüshadan verdi mi bitiyor” Bireysel emeklilik sistemine dahil olanlara da damga vergisi muafiyeti getirdiklerini açıklayan Yıldırım, böylece “cepten daha az para çıkacağına” işaret etti. 

YATIRIM YAPANA MUAFİYET


Firmalarla, iş adamlarının yurt dışı fuar ve katılımlarıyla ilgili işlerinde de damga vergisini kaldırdıklarını belirten Yıldırım, “Ülkemizi yatırımlar için güçlü cazibe merkezi haline getirecek adımlar atıyoruz. Uluslararası firmalar, bir dünya devi firma var, Türkiye'yi bölgesel üst yapmaya karar verdi. Bu kararı verince Türkiye'den 70 ülkeyi yönetmeye karar verdi. Buna kurumlar vergisi muafiyeti getiriyoruz. Dolayısıyla buradan yönetince insan çalıştıracak, buranın ekonomisine katkı sağlayacak, bilgi birikimi olacak”değerlendirmesinde bulundu. 



Güneş



Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu toplantısında ‘ekonomik müjdeler paketini' açıkladı. Paketin yatırım yapana, işe başlayacaklara, tarım sektöründe faaliyet gösterenlere, esnafa, turizmciye, işçiye, emekliye ve gençlere yönelik olduğunu belirten Yıldırım, tasarrufu asla ihmal etmeyeceklerini söyledi.

Çankaya Köşkü'nde bakanlar ile birlikte ‘ekonomik müjdeler paketini' açıklayan Başbakan Binali Yıldırım, tasarrufu asla ihmal etmeyeceklerini, bunu da öncelikle kamuda başlatacaklarını söyledi.

Pakette öncelikle yatırımcılara yönelik kolaylıkların olduğunu kaydeden Yıldırım, “Şirket kuruluşlarında Damga Vergisi diye bir şey var. Damga, resim, harç vesaire… Bunlarda ciddi reform niteliğinde düzenleme yapıyoruz. Diyelim ki bir tane sözleşme yaptınız, bu sözleşmeden 10 nüsha istiyorlar, her birinden Damga Vergisi alınıyor. Bunu kaldırıyoruz, bir nüshadan verdi mi bitiyor.” diye konuştu. Bireysel emeklilik sistemine dahil olanlara da Damga Vergisi muafiyeti getirdiklerini açıklayan Yıldırım, böylece “cepten daha az para çıkacağına” işaret etti. Başbakan Yıldırım, yükte hafif pahada ağır işlerle uğraşan yatırımcılarla, tedarikçileri arasındaki sözleşmelerde de Damga Vergisi istisnası getirildiğini duyurdu. Firmalarla, işadamlarının yurtdışı fuar ve katılımlarıyla ilgili işlerinde de Damga Vergisi'ni kaldırdıklarını belirten Yıldırım, “Ülkemizi yatırımlar için güçlü cazibe merkezi haline getirecek adımlar atıyoruz. Uluslararası firmalar, bir dünya devi firma var, Türkiye'yi bölgesel üs olarak yapmaya karar verdi. Bu kararı verince Türkiye'den 70 ülkeyi yönetmeye karar verdi. Buna Kurumlar Vergisi muafiyeti getiriyoruz. Dolayısıyla buradan yönetince insan çalıştıracak, buranın ekonomisine katkı sağlayacak, bilgi birikimi olacak ve Türkiye bu anlamda, diğer ülkelere göre fark oluşturacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Zaman


Bu haber Sabah'ta şöyle yer aldı:



Binali Yıldırım müjde paketini açtı Başbakan Binali Yıldırım, piyasaya, esnafa, işçiye, emekliye, yatırımcıya büyük müjdeler veren teşvik ve destek paketini açıkladı. Destekle tüm kesimler için yeni bir hayat başlayacak, ekonomide bayram havası esecek

Başbakan Binali Yıldırım, Ramazan Bayramı arifesinde yatırımcıdan esnafa, çiftçiden emekliye kadar geniş bir kesimlerin yüzünü güldüren ekonomi paketini açıkladı. İş dünyasında sevinçle karşılanan "tevşik ve destek" paketinin ayrıntıları şöyle:

ARAÇ ÖTV'SİZ YENİLENECEK: Aracını yenileyenden ÖTV alınmayacak. Düzenlemeden taksi, şehir içi toplu taşıma yapan dolmuş, minibüs, belediye ve halk otobüsü ile K1, K2 ve K3 belgesi olan kamyoncular yararlanacak.

BAĞ-KUR'LUYA MÜJDE: Bağ- Kur'lular da diğer sigortalılar gibi primlerini zamanında öderse 5 puan indirim yapılacak.

EMLAK VERGİSİ YOK: Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki binalardan 5 yıl, arazilerden de teşvik süresi boyunca emlak vergisi alınmayacak.

ESNAFA YAPILANDIRMA: Geçmişe dönük borcu bulunan 110 bin esnafın 400 milyonluk gecikme faizi karşılandı. Kalan para da yapılandırılarak taksitlendirilip ödenecek.

TEK BAKANLIK: Bütün bakanlıklar yetkilerini Gümrük Bakanlığı'na devredecek. Vatandaş gümrük ve ticeretle ilgili işlemlerini buradan halledebilecek.

KREDİYE KOLAY ERİŞİM: Yatırım ve ihracat kredilerine erişim kolaylaşıyor. Kalkınma Bankası işler hale getirilecek. Eximbank'ın kredi verme şartları kolaylaştırılacak. Teminat açığı olursa Kredi Garanti Fonu devreye girecek.

DÜNYA DEVLERİNE FIRSAT: Türkiye'yi bölgesel üs yapmak için yatırım yapan yabancı firmalar kurumlar vergisinden muaf olacak.

PARA KOLAY GETİRİLECEK: Yurt dışındaki varlığını getirmek isteyene kolaylık sağlanacak. Kara para veya terör kaynaklı olmaması şartı aranacak.

TURKUAZ KART: Yabancılara ayrıcalık getiren Turkuaz Kart Sistemi, ihracatçıları da kapsayacak.

ŞEHİT AİLELERİ: Her şehidin bir yakını araç aldığında ÖTV ödemeyecek. Yılda 2 olan sınır kaldırılacak, şehit haberi geldiği andan itibaren bir yakını devlete yerleştirilecek.

TAŞINABİLİRLER DE TEMİNAT: Kredi kullanımında gayrimenkulün yanı sıra menkul değerler, taşınabilirler de teminat gösterilebilecek.

KARŞILIKSIZ ÇEKE AĞIR CEZA: Karşılıksız çek verene para cezası verilecek. Tekrar ederse ve alışkanlık haline gelirse bu defa hürriyeti kısıtlayıcı ceza da arkasından gelecek.

KALICI TEŞVİK: Yatırım teşvik sistemi yenilenerek, bazı süreli teşvikler kalıcı hale getirilecek. Başta Doğu ve Güneydoğu olmak üzere bu teşvikler, sektörel teşvikleri de içerecek. Bölgesel teşviklerle 600 bin istihdam oluşturuldu. Proje bazlı teşvik sistemi de geliyor.

2 PARÇA DESTEK: Tarımsal teşvikler yıl içerisinde iki farklı zamanda verilecek. Ayda bir destek alan çiftçi teşvikini 2 parça halinde almış olacak.

GURBETÇİYE KOLAYLIK: Yurt dışında emekli olan gurbetçiler, Türkiye'de 6 aydan az kalırsa, yurt dışındaki araçlarını getiremiyordu. Hükümet, buradaki sınırlamayı yeniden düzenleyecek.

GÖMÜ MÜ BULDUNUZ DİYE SORUYORLAR
Başbakan Yıldırım, "Burada bir şey veriyorsunuz, 'gömü mü buldunuz' diye soruyorlar" diyerek, "Bu verilenler 3 milyar fazlasıyla geri gelecek. Üretim, iş alanı ve döviz geliri olacak. Bunlar misli misline gelir getiren tedbirlerdir" dedi.

KAMUDA TASARRUF DÖNEMİ BAŞLIYOR
Çalışanların ücreti ve yatımlar hariç kamuda tasarruf seferberliği başlatıldı. Bakanlar kapsamlı bir program hazırlayarak yılsonuna kadar verilen hedeflerin gerçekleşmesini sağlayacak.

İŞ SAĞLIĞI KANUNU 1 YIL ERTELENDİ
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın bazı hükümlerinin yürürlük süresi 1 yıl ötelenecek. Geri adım atılmayacak.

DOLULUK YÜZDE 90'IN ÜZERİNE ÇIKTI
Yıldırım, otellerin doluluk oranının yüzde 90'ların üzerine çıktığını söyleyerek, "Bu kısa vadeli bir şey ancak bunun 2017'de kalıcı hale gelmesi için tedbirlerimizi almaya devam ediyoruz" dedi.

ALIMA DEĞİL SATIMA ÖNCELİK
Artık dışarıdan ürün alımının yerine daha çok yurtdışına satış yapmaya çalışılacak. Alınacak ürünler yurtiçinden alınabiliyorsa, yurtiçinden alınacak.

YERLİ İMALATÇIYA 300 BİN LİRA DESTEK
KOSGEB, yerli makine imalatçısını desteklemek için yerli makine alımında 300 bin liraya kadar faizsiz kredi verecek. KOBİ'lerin yerli makine ve teçhizat alımında anlaşmalı bankalardan kullanacakları kredilerin faizini de KOSGEB karşılayacak.

MASRAFLARI KOSGEB ÖDEYECEK
KOSGEB'e geri ödemeli desteklerin, teminat ve kefaletinin masrafları, faizleri yüzde 100 karşılanacak. Kredi Garanti Fonu 7 bankayla yapılan anlaşma sonucu KOSGEB'den geri ödemeli destek kullanmak isteyen küçük işletmelerin ihtiyaç duyduğu teminatların masraflarını KOSGEB karşılayacak. Doğu ve Güneydoğu'da terör ve doğal afetlerden etkilenen KOBİ'lere 100 bin lira destek verilecek.

Sabah



Haber Yeni Asır Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;





Başbakan Binali Yıldırım, Ramazan Bayramı'nda yatırımcıdan esnafa, çiftçiden emekliye kadar geniş bir kesimi mutlu edecek ekonomi paketini açıkladı. İşte devrim niteliğindeki tevşik ve destek paketinin ayrıntıları:

ÖTV'SİZ ARAÇ YENİLEME: Aracını yenilemek isteyen taksici esnafı ve toplu taşıma aracı sahiplerine bu imkan tanınıyor. Aracını yenileyenden artık ÖTV alınmayacak. Bu düzenlemeden de taksi, şehir içi toplu taşıma yapan dolmuş, minibüs, belediye ve halk otobüsü ile K1, K2 ve K3 belgesi olan kamyoncular yararlanacak.

BAĞ-KUR'LUYA MÜJDE: Bağ-Kur'lular, sigortalılar gibi primlerini zamanında öderse 5 puan indirim yapılacak. Sigortalı ile Bağ-Kur'lu arasındaki fark kalkacak.

EMLAK VERGİSİ ALINMAYACAK: Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki binalardan 5 yıl, arazilerden de teşvik süresi boyunca emlak vergisi alınmayacak. Doğal afetlerle, tutukluluk ve sabotaj gibi nedenler dolayısıyla ekonomik kayba uğrayan yatırımcıların, sigortalı çalışanların süresi dolmuş borçlarını bir yıla kadar ertelenecek.

BORÇ YAPILANDIRILACAK: Geçmişe dönük borcu bulunan 110 bin esnafın 400 trilyonluk gecikme faizi karşılandı. Geriye kalan para da tekrar yapılandırılarak taksitlendirilip ödenecek.

KREDİYE ERİŞİM KOLAYLAŞACAK: Yatırım ve ihracat kredilerine erişimi kolaylaştırılarak. Eximbank'ın kredi verme şartlarını kolaylaştırılacak ve teminat açığı olması halinde Kredi Garanti Fonu devreye girerek açığı kapatacak.

DÜNYA DEVLERİNE FIRSAT: Dünya devleri Türkiye'yi bölgesel üs yapmak için yatırım yaparsa kurumlar vergisi muafiyetinden yararlanacak.

PARA KOLAYLIKLA GETİRİLCEK: Yurtdışındaki varlığını Türkiye'ye getirmek isteyen rahatlıkla parasını getirebilecek. Ancak bu paranın terör kaynaklı olmaması gerekiyor.

ŞEHİT AİLELERİNE 2 KOLAYLIK: Her şehidin bir yakını araç aldığında ÖTV ödemeyecek. Şehit yakınlarına devlette iş verme yılda 2 kez gerçekleşiyordu. Artık sınırlama kaldırılarak, şehit haberi geldiği andan itibaren bir şehit yakını devlete yerleştirilecek.

TAŞINABİLİRLER DE TEMİNAT SAYILACAK: Kredi kullanımında gayrimenkulün yanı sıra menkul değerler, taşınabilirler de teminat olarak gösterilebilecek. Tezgah, motosiklet, torno tezgahı gibi mallar da teminat sayılacak.

SÜRELİ TEŞVİKLER: Yatırım teşvik sistemi yenilenerek, bazı süreli teşvikler kalıcı hale getiriliyor. Başta doğu ve güneydoğu olmak üzere bu teşvikler, sektörel teşvikleri de içerecek. Bölgesel teşviklerle 600 bin istihdam oluşturuldu.

DESTEĞİNİ 2 PARÇA HALİNDE ALACAK: Tarımsal teşvikler yıl içerisinde iki farklı zamanda verilecek. Böylece ayda bir destek alan çiftçi teşviğini 2 parça halinde almış olacak.

2B ARAZİLERİNDE YENİ FIRSAT: 2B arazileriyle ilgili imkandan yararlanmayan 70-80 bin kişiye de yeniden fırsat tanındı.

GURBETÇİYE ARAÇ KOLAYLIĞI: Yurtdışında emekli olan gurbetçiler, Türkiye'de 6 aydan az kalırsa, yurtdışındaki araçlarını getiremiyordu. Sınırlama yeniden düzenlenecek.

KAMUDA TASARRUF DÖNEMİ: Çalışanların ücreti ve yatımlar hariç kamuda her alanda tasarruf seferberliği başlatıldı. Bakanlar bu konuda kapsamlı bir program hazırlayarak yıl sonuna kadar kendilerine verilen hedeflerin gerçekleşmesini sağlayacak.

ALIM DEĞİL SATIM ÖNCELİK OLACAK: Artık dışarıdan ürün alımının yerine daha çok yurtdışına satış yapmaya çalışılacak. Alınacak ürünler için öncelikle yurtiçi tercih edilecek.

YERLİ İMALATÇIYA 300 BİN LİRA: KOSGEB, yerli makine imalatçısını desteklemek için yerli makine alımında 300 bin liraya kadar faizsiz kredi verecek. Yerli üretim teşvik edilecek. İmalat sanayinde çalışan KOBİ'lerin yerli makine alımında anlaşmalı bankalardan kullanacakları kredilerin faizini de KOSGEB karşılayacak.

İŞLEMLER TEK BAKANLIKTAN YAPILACAK: Bütün bakanlıklar ellerindeki yetkiyi Gümrük Ticaret Bakanlığı'na protokolle devredecek.
Gümrük ve ticaret ile ilgili diğer bakanlıklardaki işler tek elden yürütülecek. Vatandaş bütün bakanlıkları dolaşmak yerine tek bir bakanlığa giderek bütün işlemlerini halledebilecek.

KARŞILIKSIZ ÇEKE AĞIR CEZA: Karşılıksız çek verene para cezası verilerek. Bu durum tekrar ederse bu defa hürriyeti kısıtlayıcı ceza da gelecek. Çeki alan, arkasındaki karekodu telefonla okutarak çekin güvenilir olup olmadığını test edebilecek.

TERÖR MAĞDURU KOBİ'LERE DESTEK: Doğu'da terör ve doğal afetlerden etkilenen KOBİ'lere 100 bin lira destek verilecek. İmalat sanayinde, organize sanayi bölgelerinde çalışan, terörden ve afetlerden işleri bozulan esnafa 100 bin liraya kadar kredi kullandırılacak.





Yeni Asır

Geri Dön