16 / 04 / 2024

Başkent Dayanışması’ndan Saraçoğlu protestosu!

Başkent Dayanışması’ndan Saraçoğlu protestosu!

Cumhuriyetin ilk toplu konut alanı olan Kızılay’daki Saraçoğlu Mahallesi’nde ikamet edenlere yönelik olarak son günlerde yapılan ‘zorla’ tahliye işlemleri, dün Başkent Dayanışması tarafından protesto edildi.




Konur Sokak’ta toplanan dayanışma bileşenleri, ‘Saraçoğlu Mahallesi ranta kurban edilemez’ yazılı pankartlar ve ‘Kültür mirasına dokunma’ dövizleri ile Saraçoğlu Mahallesi’ne yürüdü. Başkent Dayanışması’nın düzenlediği yürüyüşe, CHP  Ankara  Milletvekili Aylin Nazlıaka da destek verdi. Yürüyüşün sonlandığı Adnan Ötüken Kütüphanesi’nin önünde yapılan açıklamada, Saraçoğlu Mahallesi’nin günlerdir uyumadığı ve hukuksuz bir şekilde insanlar evlerinden sürüklenerek çıkartıldığı, baltalarla tarihi eser olan binaların kapıların kırıldığı vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:


‘HUKUKSUZ EL KOYMA SÜRECİ’


“Sabahın erken saatlerinde alelacele yaşanan bu zorunlu tahliyeler insansızlaştırılmaya çalışılan Saraçoğlu Mahallesi’nin ranta kurban edileceğinin mesajlarını veriyor. Hukuk tanımayan hükümet, herkesin gözü önünde bir vahşet yaşatmaktadır. Bu vahşet hukuksuz bir el koyma sürecidir. Yürütmeyi durdurma kararları alınmasın diye, mahkemeler açılmadan sabah saatlerinde sorgusuz sualsiz, tebligatsız yapılan zorla tahliyelerle adil yargılama hakkının, konut dokunulmazlığının ihlalidir. Saraçoğlu hepimize aittir, yıkılmasına, zorla boşaltılmasına, anılarımızın ve değerlerimizin pazarlanmasına asla izin vermeyeceğiz.”


MAHALLE TBMM GÜNDEMİNDE


Ankara Milletvekili ve CHP Grup Başkanvekili LEVENT GÖK, kolluk kuvvetleri tarafından kapı ve pencereleri baltalarla kırılarak zorla tahliye edilmeye çalışılan Saraçoğlu Mahallesi ile ilgili yeni bir yazılı soru önergesi verdi. Bugüne kadar yaşananlarla ilgili değerlendirmelerin sıralandığı önergede özetle şu ifadelere yer verildi:


“Boşaltılan konutların ikamet dışında başka bir amaçla kullanılmasının yasal olarak mümkün olmadığı, boş olarak kalacağı gerçeğine karşın zorla tahliye işlemlerinin ardındaki amaç nedir? Devlet 435 lojmandan elde ettiği kira gelirinden mahrum kalacağı için, lojmanların boşaltılmasıyla oluşan kamu zararı ne kadardır? Ayrıca, boşaltılan lojmanların çoğunun kapıları kırılarak içlerindeki demirbaş eşyalar çalınmış ve tarihi binalara büyük zararlar verilmiş, boşaltılan çok sayıda daire ilgisiz kişiler tarafından işgal edilmiş olduğundan meydana gelen zararın maddi boyutu nedir? Sorumlusu kimdir? Bu konuda bir idari soruşturma için talimat verecek misiniz?”


Hürriyet Ankara




Geri Dön