29 / 03 / 2024

Başkent OSB Mesleki Eğitim Merkezi açıldı!

Başkent OSB Mesleki Eğitim Merkezi açıldı!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 4. Sanayi Devrimi'nin iş gücü piyasası üzerinde çok ciddi etkileri olacağına işaret ederek, "Bu nedenle, bu süreci çok iyi kurgulamak ve gençlerimizi 4. Sanayi Devrimi'ne en iyi şekilde hazırlamak durumundayız." dedi.



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 4. Sanayi Devrimi'nin iş gücü piyasası üzerinde çok ciddi etkileri olacağına işaret ederek, "Bu nedenle, bu süreci çok iyi kurgulamak ve gençlerimizi 4. Sanayi Devrimi'ne en iyi şekilde hazırlamak durumundayız." dedi.


Bakan Özlü, "Hacettepe Üniversitesi Başkent OSB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu" ile "Başkent OSB Mesleki Eğitim Merkezi ve Tasarım Destek Faaliyetleri Eğitimi ve Uygulama Merkezi" açılış törenine katıldı. 


Açılışı yapılan kurumlarda, uygulamalı eğitimin tüm inceliklerinin sergilenebileceğini anlatan Özlü, bu iki önemli projenin diğer OSB'lere, sanayi kuruluşlarına ve hayırseverlere örnek olmasını diledi.


Özlü, işsizliğin Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olduğunu belirterek, "Ancak bunu söylerken, Türkiye'nin küresel krizden bu yana 7 milyona yakın istihdam ürettiğini de hatırda tutmak gerekiyor. Özellikle küresel krizden sonra, Avrupa ülkelerinde işsizliğin dramatik şekilde arttığı bir dönem yaşadık. Bazı ülkelerde genç işsizlik oranının yüzde 50'lere kadar çıktığına şahit olduk. Biz ise Türkiye olarak, kriz sonrasında diğer parametrelerde olduğu gibi istihdamda çok iyi performans gösterdik." diye konuştu.


- "OSB'lerde meslek liseleri açılmasını önemsiyoruz"


Sanayicilerin kalifiye eleman sıkıntısına işaret eden Özlü, "Çok sayıda işsiz olan bir ülkede, sanayicilerin eleman bulma konusunda sıkıntı yaşamaları aslında oldukça çelişkili bir durum. Demek ki bizler, özellikle geçmişte yapılan hataların da etkisiyle, çocuklarımıza piyasanın talep edeceği özellikler kazandıramamışız." ifadesini kullandı.


Özlü, 28 Şubat sürecinde siyasi hesaplarla meslek liselerinin önünün kesildiğine dikkati çekerek, son yıllarda atılan adımlarla meslek liselerinin ağırlığının tekrar artmaya başladığını söyledi. 


Meslek liselerinin, iyi öğrencilerin de tercih ettiği okullar haline getirilmesi gerektiğinin altını çizen Özlü, bu açıdan OSB'ler bünyesinde meslek liseleri açılmasını çok önemsediklerini ve reel sektörün OSB'ler bünyesinde meslek liseleri açmalarının önündeki engelleri kaldırdıklarını dile getirdi. Milli Eğitim Bakanlığının bu şekilde açılan okullara öğrenci başına destek sağladığını belirten Özlü, "Bir meslek lisesinde öğrencinin kamuya maliyeti ne ise, özel meslek liselerine onun 1,5 katı kadar destek veriliyor. Bu miktar 4 bin 270 lira ile 6 bin 300 lira arasında değişiyor. Şu anda OSB'lerimizde 12 meslek yüksekokulu, 18 mesleki eğitim merkezi ve 47 meslek lisesi faaliyet gösteriyor." şeklinde konuştu.


- "Yüksek katma değerli üretim yapısına geçilecek"


Türkiye'de işsizlikten ziyade, mesleksizlik sorunu olduğuna işaret eden Özlü, vasıfsız bireylerin iş bulmakta çok zorlandığını, hatta yakın bir tarihte bunun imkansız hale geleceğini vurguladı. Bu tür işlerin yakın bir gelecekte tamamen otomasyon sistemleri ve robotlar eliyle yapılacağına dikkati çeken Özlü, şu değerlendirmelerde bulundu:


"4. Sanayi Devrimi'nin iş gücü piyasası üzerinde çok ciddi etkileri olacak. Bu nedenle, bu süreci çok iyi kurgulamak ve gençlerimizi 4. Sanayi Devrimi'ne en iyi şekilde hazırlamak durumundayız. Böylece hem daha rekabetçi bir sanayi sektörü oluşturabilir hem de yeni üretim sistemlerinin işsiz sayısını artırmasını önleyebiliriz. Özellikle kodlama ve programlama becerilerine ayrı bir önem vermeliyiz. Açılışını yaptığımız bu eğitim kurumlarında, bilgisayar programcılığı, elektronik teknolojisi, tasarım ve 3D modelleme gibi derslere yer verilmiş olması, bu açıdan bizleri çok sevindirmiştir."


Özlü, Türkiye'nin çok güçlü bir sanayi sektörüne sahip olduğunu, ancak klasik sektörlerin veya üretim bantlarının yanında, artık yeni nesil teknolojilere ve üretim sistemlerine de daha fazla odaklanacaklarını kaydetti. Böylece çok daha yüksek katma değerli üretim yapısına geçileceğine değinen Özlü, "Biz bu ülkeye ve sanayicilerimize güveniyoruz. 15 Temmuz gecesinde, ağır travmalara yol açabilecek çok vahim bir hadise yaşadık. Ekonomimiz, böyle bir hadise karşısında dimdik ayakta durmayı başardı. Temmuz ayında sanayi üretimimiz düşmüştü. Ancak Ağustos ayında, sanayicilerimize adeta bir destan yazdılar. Bu başarıya imza atan tüm sanayicilerimizi tebrik ediyorum." diyerek sözlerini tamamladı.


Başkent OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şadi Türk'ün açılış konuşmasını yaptığı törene, Hacettepe Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ve  Ankara  Valisi Ercan Topaca da katıldı. Özlü ve diğer konuşmacılar, açılış kurdelesini keserek, eğitim kurumlarını gezdi.


AA


Geri Dön