20 / 04 / 2024

Başkentgaz 7/24 hizmete geçiyor!

Başkentgaz 7/24 hizmete geçiyor!

Başkentgaz, abonelerin gaz ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla yeni yılda kiosk modelini hayata geçirecek. Bu sisten sayesinde Ankaralılar, günün 24 saati fatura ödeyip, gaz alabilecek. İşte ayrıntılar...



Başkentgaz, abonelerin gaz ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla yeni yılda kiosk modelini hayata geçirecek. Ankaralılar, günün 24 saati fatura ödeyip, gaz alabilecek. Başkent Doğalgaz Ticari Direktörü Ahmet Yetik, şu an merkezde 3 adet olan kiosk’ların sayısını 150’ye çıkararak, kentin geneline yayacaklarını söyledi.


Ankara’da 1 milyon 650 bin aktif aboneye hizmet veren Başkent Doğalgaz AŞ, yeni yılda teknolojik gelişmelerle birlikte yeni uygulamaları da devreye sokmaya hazırlanıyor. “Önceliğimiz vatandaşların can ve mal güvenliği” diyen Ahmet Yetik, 2016’ya ilişkin çalışmalarını  Ankara  Hürriyet’e anlattı. Ankara’da elektronik sayaçlar konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirten Yetik, yeni bir sayaç modeli arayışı içerisinde olduklarını söyledi. Yeni uygulamalar ile ilgili de bilgi veren Yetik, özetle şöyle konuştu: 


GECE 3’TE GAZ ALABİLECEK


“2015’te başlayan projelerimiz var, 2016’ta da bunlar devam edecek. 1930’lu 40’lı yıllardan kalan eski hava gazı hatlarının aktarımını yapacağız. 2017 sonunda bitirmeyi hedefliyoruz. Böylece genç bir hattımız olacak. 70-80 senedir çalışan hatlar bunlar. SCADA sistemimiz sayesinde 24 saat hatların kontrolünü sağlıyor, 22 tane bey istasyonunu anlık olarak buradan görüyoruz. Kiosk çalışmamız var. 150 noktada insanlar artık gazını bunlar aracılığıyla alabilecek. Şu anda merkezde 3 tane var. Tıpkı bankamatiklerde olduğu gibi vatandaş gecenin üçünde gazını alabilecek, fatura ödeyebilecek. Bunu da 2016’da tamamlayacağız. 2014’te kurduğumuz çağrı merkezimiz var. Yeni sistemimizle bankalarda olduğu gibi sesli yönlendirme yaparak vatandaşların birimlere hızlı ulaşmalarını sağlayacağız. İGDAŞ’ta çağrı merkezinde şu anda 45 kişi bizde ise 71 kişi var. Bu elektronik sayaçtan dolayı bu böyle. İGDAŞ’a gelen 30 bin bize gelen 400 bin. Elektronik sayaç olduğu için 10 kat daha fazla ihbar alıyoruz.


YENİ SAYAÇ MODELİ ARAYIŞI


1 milyon 650 bin aktif abonemiz var, aktif olmayanlarla birlikte bu sayı 2 milyona ulaşıyor. Ankara gibi soğuk bir bölgede elektronik sayaç seçilmesi yanlış bir tercih. Başkent’te 960 bin elektronik 600 700 bin civarında da mekanik sayaç var. Türkiye genelinde mekanik sayaç kullanılıyor. Ön ödemeli eliktronik ise Başkent’te var. Aslında değişen hiçbir şey yok. Ancak vatandaşı ikna etmek zor. Zaten 2009’da elektronik sayaçlar bizim özelleştirme ile devrimizden çok önce kaldırıldı. 3516 sayılı kanuna göre sayaçların 10 yıl sonra sökülmesi gerekiyor. Şu anda 20 yıllık sayaçlar var. Mesela 1996 yılında kalibre edilip tamiri yapılmış halen kullanılıyor. Üç devre sayaç var. Örneğin 57 devrenin kart üretimi yok. Amerika’dan getirilmiş. Ancak orada da fabrika kapatılmış. 57 devrenin çok hızlı değişmesi lazım. En az problemlisi 75 devre sayaç. Şu anda yurtdışı arayışlarımız var. Yeni bir sayaç bulmaya çalışıyoruz. Kendimiz bir sayaç modeli oluşturalım istiyoruz.”


- 18’DE 12 BİN ÇAĞRI GELDİ


“Geçen yıl – 18’i gördük. O dönem elektronik sayaçla ilgili 12 bin çağrı geldi, rekorumuz oldu. Mekanik sayaçta ise sıkıntı yoktu. Soğuk havada pili bitiyor eksiye geçiyor vana kapatmıyor. Daha sonra fatura çıkınca itiraz ediliyor. Buna benzer çok sayıda olay var. Fransa ve İsrail’de yeni bir pil bulduk. Daha az problem için en iyi pil getirttik. Piller ekside akım üretmiyor. Sık sık kart takıp çıkartma da pilin ömrünü azaltıyor. Biz ücret almıyoruz ama bir pilin değiştirilmesi 70-80 liraya mal oluyor. Kışın 16- 17 milyon metreküp gaz tüketiliyor. Geçen yıl 20 milyon metreküpü gördük. Yazın bu rakam 4 milyona kadar düşüyor. Ayrıca ön ödemeli sayaç kullanımında GPRS ile yükleme yapılabilecek. Büyük kullanım yapan yerlerde buna başlayacağız. 2016’da oteller ve büyük sitelerde uygulayacağız. Bu sayede hem takip edebileceğiz. Sıkıntı olduğunda hemen gidip bakabileceğiz.”


Hürriyet Ankara






Geri Dön